14 квітня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Польський уряд перебере музей

ВАРШАВА. — Верховний адміністративний суд Польщі вирішив 5 квітня, що Міністерство культури може перебрати контролю над Музеєм Другої світової війни у Ґданську, який був відкритий 23 березня після восьми років праці. Уряд хоче злучити цей музей з Музеєм війни 1939 року, кажучи‚ що економічно не можна виправдати існування двох державних музеїв з подібними темами в цьому самому місті. Справа тягнулася в судах місяцями, бо критики кажуть‚ що таким чином уряд хоче усунути теперішню дирекцію музею. Музей висвітлює долю цивільного населення різних націй країни, але уряд хоче більше зосередження на терпінні поляків та військовому героїзмі. („Fox News”)

Чи Гемінґвей був шпигуном?

НЮ-ЙОРК. — Видавництво Гарпер-Колінс видало 14 березня книжку „Письменник, моряк, вояк, шпигун: таємні пригоди Ернеста Гемінґвея, 1935-1961”, про одного з найславніших американських письменників. Автор Николас Рейнолдс є професором університету Джанс Гапкінс. Він був полковником морської піхоти США і довголітнім офіцером Центрального розвідувального управлння (CIA). Автор, котрий також був істориком Музею ЦРУ, на основі розсекречених совєтських документів розказує‚ як 1940 року в Ню-Йорку Джейкоб Ґолос (єврей-більшовик родом з України, а відтак один з засновників Комуністичної партії США) завербував вже тоді відомого письменника працювати для НКВД. Хоч документи показують, що Е. Гемінґвей не передавав жодних інформацій для НКВД, вони його цінили за його вплив, пам’ятаючи його підтримку антифранківських сил під час еспанської громадянської війни. Під час Другої світової війни Е. Гемінґвей співпрацював з Бюром стратегічної служби (OSS – попередником ЦРУ), плаваючи своїм судном по Карабійському морі в пошуках за німецькими підводними човними. При кінці життя він занепав ментально і страждав від параної. Н. Рейнолдс вважає, що це було наслідком його співпраці з НКВД. Письменник поповнив самогубство 1961 року на 62-му році життя. („CBS News”)

Росія визнала Єрусалим столицею Ізраїля

МОСКВА. — Росія визнала західній Єрусалим столицею Ізраїля. Про це повідомило Міністерство закордонних справ Росії 6 квітня. Це сталося якраз тоді, коли адміністрація Президента США Дональда Трампа мучиться над питанням чи перенести своє посольство з Тель-Авіву до Єрусалиму, що означало б визнання Єрусалиму столицею. Жодна інша країна у світі не визнає жодної частини Єрусалиму столицею Ізраїля. Араби надіються, що східній Єрусалим колись стане столицею майбутньої палестинської держави. Відколи Ізраїль анексував Єрусалим у 1980 році, він вважає ціле місто – а не тілький західню частину – своєю столицею. („The Jerusalem Post”)

В Еспанії померла Кармі Чакон

МАДРИД. — Кармі Чакон, перша жінка‚ котра була міністром оборони Еспанії, померла 9 квітня. Офіційно не подано причини смерти, але засоби масової іінформації подали‚ що вона хворіла на недугу серця. 46-літня К. Чакон була міністром оборони в 2008-2011 роках. В 2011 році вона кандидувала на голову Соціялістичної партії. Вона була секретарем партії для міжнародних справ в 2014-2016 роках. („Reuters”)

Губернатор Алабами зрезиґнував

МОНТҐОМЕРІ, Алабама. — Губернатор Алабами Роберт Бентлі зрезиґнував 10 квітня і признався до зловживання грішми своєї виборчої кампанії. 74-літній республіканець погодився в суді повернути 37 тис. дол. і відбути 100 годин суспільної служби як лікар-дерматолог. Його адвокат звернув увагу, що це був тільки дрібний злочин, а не такий‚ який вимагав би імпічменту. Але багато більше шуму в пресі наробила вістка, що Р. Бентлі мав аферу з своєю політичною дорадницею. Його наступником стала заступник губернатора Кей Айві, котра є другою жінкою на цій посаді в історії стейту. („Associated Press”)

Бомби вбили 49 осіб в двох церквах

АЛЕКСАНДРІЯ, Єгипет. — 9 квітня бомби вибухли в двох церквах в Танті й Александрії в північному Єгипті, вбиваючи 49 осіб. Тому що була Квітна неділя, обидві коптські православні церкви були переповнені. Понад 120 осіб потерпіло поранення. Екстремістська група „Іслямська держава” взяла на себе відповідальність за це насильство. Президент Єгипту Абдель-Фатаг ель-Сісі оголосив триденну національну скорботу і сказав, що якнайскорше буде оголошено надзвичайний стан в країні на тримісячний термін. Коптські християни творять 10 відс. населення країни, яке начисляє 91 млн. осіб. („CNN”)

Держсекретар США запевнив Україну

МОСКВА. — Напередодні своїх переговорів у Москві 11 квітня Державний секретар США Рекс Тілерсон зателефонував Президентові України Петрові Порошенкові, щоб запевнити його‚ що США далі підтримують територіяльну цілісність України і що Вашінґтон не думає обміняти Крим в заміну за співпрацю з Росією для спокою в Сирії. („Financial Times”)

У Венесуелі тривають протести

КАРАКАС. — У Венесуелі опозиція до соціялістичного Президента Ніколяса Мадуро організувала 10 квітня четверті багатотисячні протести протягом 10 днів проти економічної кризи та роз’їдання демократії. Це є перша тривала хвиля антиурядових демонстрацій за останні три роки. Рішення Верховного суду при кінці березня перебрати на себе функції опозиційого конґресу стало іскрою серед населення, яке вже страждало від шаленої інфляції та нестачі основних продуктів. Суд швидко відкликав найбільш контроверсійну частину свого рішення, але все-таки це потягнення уряду викликало засудження в країні і за кордоном. 7 квітня уряд заборонив політикові Генрікові Капрілес‚ якого опозиція вважала найкращим кандидатом на президентських виборах‚ які мають відбутися наступного року‚ займати урядову посаду впродовж наступних 15 літ. Державний Департамент США висловив своє глибоке стурбовання цією забороною. Міністер закордонних справ Бразилії та Організація Американських Держав звернулися 10 квітня до венесуельського уряду з закликом повернути повну демократію в країні. Н. Мадуро поїхав 9 квітня до свого комуністичного союзника Куби на наради з нею та лівацькими спільниками з Нікараґви та Болівії. („Reuters”)

Росія мусить вибрати між Асадом і США

ЛУКА, Італія. — Державний секретар США Рекс Тілерсон 11 квітня дав ультиматум Росії: або стати по стороні США щодо Сирії, або підтримувати Президента Сирії Башара аль-Асада. Він це заявив після зустрічі з країнами „Великої сімки” напередодні своєї поїздки до Москви. В нарадах брали участь також дипломати з мусульманських країн, таких як Йордан, Катар, Савдійська Арабія, Туреччина і Об’єднані Арабські Емірати, тому що США розчисляють‚ що ці держави допоможуть втримати безпеку й стабільність в Сирії після знищення іслямських екстремістів в країні. Москва є сильним союзником Б. Асада, якого США звинувачують у смертельній хемічній атаці 4 квітня в північній Сирії, в якій загинули десятки цивільних осіб. У відповідь США збомбардували сирійську військову базу. 10 квітня Вашінґтон заявив, що Росія знала наперед про хемічну атаку в Сирії. („Associated Press”)

Гамас скарала трьох палестинців

ҐАЗА. — Група Гамас, яка має адміністративну контролю в Смузі Ґаза від 2007 року, повісила трьох палестинців 6 квітня за те, що вони коляборували з Їзраїлем. Міністерство внутрішніх справ Ґази заявило, що повішені були засуджені за зраду та шпигунство на користь ворожих чужих сил. Від 2007 року суди Гамас засудили 106 осіб на смерть і виконали вирок над 22 з них. Згідно з палестинським законом Президент Магмуд Абас, який не має фактичної контролі на Ґазою, має остаточне слово щодо виконання вироку. („Reuters”)

Коментарі закриті.