24 березня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Що думають американці про свою країну?

ЧИКАҐО. — Аґенція новин „Асосієйтед Прес” разом з Національним дослідчим центром опіній (NORC) при Чикаґзькому Університеті оприлюднила 3 березня висліди опитувань американців про свою країну. 76 відс. вважають, що США мають „унікальну властивість”‚ яка робить цю країну найкращою у світі‚ 71 відс. думають, що Америка „втрачає свою національну ідентичність”‚ 47 відс. бачать „велику загрозу” для США з боку нелеґальних еміґрантів‚ 25 відс. бачать „помірковану загрозу”. („The Washington Times”)

Скільки треба грошей на пенсію?

ВАШІНҐТОН. — Приблизно 41 відс. американців поважно застановлялися над тим‚ скільки їм потрібно грошей‚ щоб відійти на пенсію. Інститут дослідження пільг працівників (Employee Benefit Research Institute) оприлюднив 21 березня висліди свого 27-го річного опитування. Хоч 37 відс. тих, які обчислили‚ скільки їм буде треба‚ щоб піти на пенсію‚ прийшли до висновку, що їм треба буде принаймні 1 млн. дол. (дві третини сказали про 500 тис. дол.), тільки 10 відс. мають якийсь формальний плян‚ як це зробити. Майже половина респондентів сказала, що мають менше‚ ніж 25 тис. дол.‚ заощаджених на пенсію, а 24 відс. – менше‚ ніж 1,000 дол. Тільки 18 відс. впевнені, що зможуть вигідно проживати на пенсії, але майже 40 відс. – не дуже або взагалі не впевнені в цьому. („U.S. News & World Report”)

Звіт про Ізраїль спричинив резиґнацію

БЕЙРУТ, Ливан. — Голова аґенції ООН, яка сприяє розвиткові в арабських країнах, зрезиґнувала 17 березня після того‚ як вона відмовилася відтягнути офіційний звіт, в якому є висновок‚ що Ізраїль створив „апартеїдний режим” расової дискримінації, який дискримінує палестинців. Звіт був швидко і різко скритикований Ізраїлем. Голова цієї комісії Ріма Халаф, котра була одним з генеральних підсекретарів ООН, оголосила свою резиґнацію на швидко скликаній пресовій конференції в столиці Ливану, кажучи‚ що вона на могла знести натиску на неї зі сторони Генерального секретаря ООН Антоніо Ґутереса‚ щоб відкликати звіт. Вона додала, що звіт „науково й згідно з міжнародним правом приходить до висновку, що Ізраїль створив апартеїдний режим”. Резиґанцію Р. Халаф привітали Ізраїль та США, його найближчий союзник, але палестинці висловиль жаль. („Associated Press”)

Ракети можуть досягнути Китай

ТАЙПЕЙ. — Тайван вперше публічно сказав, що має ракети‚ які можуть досягнути Китай. Про це написано 16 березня у звіті Міністерства оборони, який парлямент отримує щочотири роки. Міністерство в минулому визнавало, що має крилаті ракети, але не звітувало публічно про їхню спроможність пролетіти понад 1,500 кілометрів. Комуністичний Китай має армію в складі 2.3 млн. осіб, і 1,500 ракет націлених на Тайван. Острів начисляє 200 тис. воєннослужбовців. США є наймогутнішим союзником Тайвану і його головним постачальником зброї. Раніше цього місяця уряд перестеріг проти китайського шпигунства на острові, яке може включати до 5,000 осіб. („AFP”)

Прокурор наказав звільнити Мубарака

КАЇР. — Єгипетський прокурор Ібрагім Салег 13 березня наказав звільнити з ув’язнення усуненого Президента Госні Мубарака. Це рішення завершує шість років леґальних процедур проти 88-літнього Г. Мубарака. 2 березня найвищий апеляційний суд країни звільнив його з звинувачень у вбивстві демонстрантів під час революції 2011 року, яка закінчила його владу. Колишній президент вже відсидів три роки в тюрмі за привласнення майна. Прокурор погодився з петицією адвокатів Г. Мубарака, котрі просили звільнити його на основі вже відбутого ув’язнення. Останніми роками суди звільнили понад 20 колишніх високопосадовців з уряду Г. Мубарака, котрим закидали корупцію або відповідальність за вбивство приблизно 900 демонстрантів під час повстання. („Los Angeles Times”)

Генерал скритикував молоде покоління

ЛОНДОН. — Колишній директор Аґенції національної безпеки (NSA) й Центрального розвідувального управління (CIA) Майкл Гейден скритикував наймолодше покоління американців, так званих „міленіялс” (народжених у 1980-2000 роках). У інтерв’ю для Бі-Бі-Сі 8 березня 71-літній чотиризірковий генерал у відставці сказав, що „вони просто інакше розуміють слова льоальність, таємниця, прозорість‚ ніж моє покоління”. М. Гейден говорив це день після того, як відома організація „Вікілікс” опубліковала тисячі сторінок викрадених засекречених документів про кібератаки про ЦРУ. („The Washington Times”)

НАТО збільшило видатки на оборону

БРЮСЕЛЬ. — Видатки на оборону европейських союзників НАТО збільшилися минулого року вперше за сім років. Про це альянс повідомив 13 березня. США видали минулого року на оборону 3.61 відс. свого Внутрішнього валового продукту (ВВП) порівняно з 3.58 відс. у 2015 році. Країни НАТО видали 1.47 відс. свого ВВП на оборону в 2016 році, а 1.44 відс. рік раніше. Серед 28 країн НАТО тільки чотири досягли в 2016 році бажаних 2 відс. видатків на оборону: Естонія, Греція, Польща й Британія. Франція мала 1.79 відс., а Німеччина 1.2 відс. („Reuters”)

США обговорили озброювння союзників

СЕУЛ. — Державний секретар США Рекс Тілерсон відмовився виключити моживість надання зброї – включно з ядерною – союзникам США в східній Азії, щоб запобігти північнокорейській аґресії. В ексклюзивному інтерв’ю 17 березня для „Факс Нюз”, він сказав‚ що політика дипломатії щодо Північної Кореї впродовж останніх 20 років провалилася і тому світ потребує нової стратегії. „Дозвольте мені дуже виразно висловитися: політика стратегічної терпеливости закінчилася”, – заявив він. („Fox News”)

Війська Великобританії в Естонії

ТАЛЛІН. — Секретар оборони Великобританії Майкл Фалон сказав, що висилка 800 воєннослужбовців країни до Естонії є „оборонним розгортанням” військ для того, щоб запобігти російській аґресії в Прибалтиці. Це є частиною довготривалого зобов’язання Великобританії запобігти якій-небудь загрозі з Росії внаслідок напруження між Естонією та Росією після конфлікту в Україні. Міністер оборони Естонії Марґус Цагкна 17 березня привітав вояків Великобританії в країні. Розгортання військ Великобританії в Естонії є однією з чотирьох чергуючих операцій НАТО в східній Европі, разом з канадськими, американськими й німецькими/бельгійськими військами, які будуть вислані до Латвії, Польщі й Литви, відповідно. („International Business Times”)

Затримано пекарів через брак хліба

КАРАКАС. — Через брак хліба, довжелезні черги та народне незадоволення марксистський уряд Венесуелі почав затримувати пекарів і захоплювати їхні підприємства. Національний начальник оборони соціоекономічних прав сказав 16 березня‚ що затримано чотирьох пекарів і захоплено два підприємства. Уряд звинувачує пекарів, що вони є частиною „економічної війни” з метою дестабілізування країни, тому що вони пекли солодкі булки та інші спеціяльні вироби, а не хліб. („Miami Herald”)

В Білорусі затримано „провокаторів”

МІНСЬК. — Президент Білорусі Олександер Лукашенко сказав 21 березня, що 20 осіб заарештовано в країні за намагання створити „озброєну провокацію”. Він додав, що вони тренувалися в сусідній Україні та отримали гроші від Польщі і Литви. Останнім часом тисячі осіб демонстрували проти нового закону, згідно з яким особи‚ котрі працюють менше ніж половину часу і не зареєструються, мусять заплатити 250 дол. кари. Денис Малянцов, голова Білоруського інституту стратегічних студій, сказав‚ що влада хоче дискредитувати демонстрантів, нібито це чужа провокація, а не публічне незадоволення. („Fox News”)

Коментарі закриті.