15 лютого, 2016

Америка і світ

Китай затримав пастора

ПЕКІН. – Уряд Китаю повідомив 29 січня про затримання Йосифа Ґу, пастора найбільшої офіційної протестантської громади в країні. Державні представники з релігійних справ заявили, що пастора і його дружину затримали для кримінального дослідження. Тиждень раніше уряд звільнив його з посади пастора своєї церкви. Одначе, євангельські провідники кажуть, що це є частиною офіційної кампанії проти „чужих впливів” в країні. „Яку ж церковну систему має наша китайська церква?” – запитав риторично Чен Їлу, голова офіційної теологічної семінарії в Китаї для протестантських пасторів. Й. Ґу мав репутацію прихильника уряду‚ але часто виступав в обороні релігійної свободи в цій комуністичної країни. Минулого року він публічно виступив проти знесення 1,800 церковних хрестів. Зріст християнства турбує китайський уряд, бо він вважає його джерелом позапартійного впливу. Деякі обчислення вказують, що у Китаї є більше християн‚ ніж членів Комуністичної партії, яких начисляють на 83 млн. осіб. („Крищієн Саєнс Монітор”)

Зростає число вбивств у Чікаґо

ЧІКАҐО. – У січні число вбивств та стрілянини в Чікаґо гостро збільшилося в порівнянні з минулим роком. Це був найбільш кривавий місяць на початку року за останніх 16 літ. 1 лютого поліція видала статистику, яка вказує що за січень було 51 вбивство у місті; за січень 2015 року було тільки 29. Також було 242 випадків стрілянини в місті; за січень 2015 року було лише 119. Діючий комісар поліції Джан Ескаланте не назвав особливої причини цього збільшення злочинности, але зазначив‚ що драматично зменшилося число затриманих осіб на вулиці поліцією. Аналітики вказують на факт, що поліція тепер мусить виповняти довгі форми після кожної найменшої затримки. Але найбільший вплив мабуть має нещадна критика поліції з деяких кіл, які критикують кожний вчинок поліції при затриманні злочинців. Пересічний поліцай не буде дуже охоче виконувати свої обов’язки, побоючись‚ що матиме проблеми від цих критиків і деяких засобів масової інформації. („Асосієйтед Прес”)

НАТО звітує про військові навчання Росії

БРЮСЕЛЬ. – Військово-Повітряні Сили (ВПС) Росії вправляли‚ як нанести ядерний удар проти Швеції, згідо зі звітом Генерального Секретаря НАТО Єнса Столтенберґа. Ці навчальні вправи відбулися ще в березні 2013 року біля східнього краю Стокгольмського Архіпелагу і викликали велике зацікавлення шведських засобів масової інформації. Реакція ВПС Швеції була дуже повільна. Стокгольм мусів звернутися за поміччю до НАТО і два військові літаки НАТО з Данії вилетіли назустріч російським літакам. Інцидент виявив‚ як легко ВПС Росії змогли дістатися до ударної відстані від шведської столиці. Недавно опублікований річний звіт Генерального Секретаря НАТО Є. Столтенберґа щойно привернув увагу шведської преси 3 лютого. Звіт вказує‚ що цей інцидент був частиною зростаючої російської аґресії. Опитування публічної опінії у Швеції минулої осени вказали‚ що 45 відс. шведів підтримують можливий вступ Швеції до НАТО; в 2013 році цю думку підтримувало лише 10 відс. („Нюзвік”)

Смертник хотів висадити літак

МОҐАДІШУ, Сомалія. – Смертник запустив вибуховий пристрій на сомалійському літаку‚ який вилетів 2 лютого з летовища в Моґадішу, столиції країни. Сильний вибух випалив діру в літаку, крізь яку вилетів спричинник. Його тіло знайдено 18 миль на північ від столиці. Міністер транспорту Сомалії Алі Джама Джанґалі заявив на прес-конференції 6 лютого, що відповідальним за бомбу є іслямсьське екстремістичне угруповання аль-Шабаб. Він додав, що дослідження продовжується і вже заарештовано шість осіб. На літаку було 74 пасажирів. Після вибуху, який стався на висоті 11 тис. стіп, пілот капітан Влатко Водопівець зумів завернути літак і безпечно повернутися до летовища. („Асосієйтед Прес”)

Трагічна аварія потягів у Німеччині

БЕРЛІН. – Внаслідок зудару двох потягів в південній Німеччині 9 лютого згинуло 10 осіб, а понад 80 зазнало травм; 17 з них є в критичному стані. Міністер транспорту Німеччини Александер Добріндт заявив на прес-конференції, що обидва кондуктори, які загинули, не змогли навіть старатися загальмувати поїзди‚ бо аварія трапилася на скруті. Обидва потяги їхали зі швидкістю приблизно 63 милі на годину і везли близько 100 пасажирів. Дослідники тепер розглядають‚ яким чином обидва потяги опинилися на тих самих рейках перед аварією. Найгірша поїздова аварія в повоєнній Німеччині сталася 1998 року‚ коли загинуло понад 100 осіб. („Файненшал Таймс”)

Суд забльокував плян президента

ВАШІНҐТОН. – Верховний Суд США 9 лютого забльокував плян Президента Барака Обами накласти нові федеральні правила для обмеження вугільних викидів, які занечищують повітря. Суд підтримав прохання 27-ox стейтів і різних компаній та підприємств, які кажуть‚ що плян президента спустошив би їхню економію. Том Донагю, президент Торговельної Палати США, сказав‚ що це рішення найвищого суду „запевнить‚ що Америка не буде змушена робити коштовні й незворотні рішення для впровадження безпрецендентих реґляментів аж поки не буде закінчена повна судова перевірка”. Нені Пелосі, голова демократів у Палаті Репрезентантів, заявила що „це глибоко обманне рішення Верховного Суду стримати впровадження нового закону уможливить тим стейтам, які заперечують зміну клімату, сповільнити проґрес у зменшенні вугільних викидів‚ які загрожують здоров’ю всіх американців”. Рішення суду забльокувало нові правила аж поки леґальні виклики не закінчаться. Білий Дім видав заяву, висловлюючи впевненість що кінець-кінцем федеральний уряд виграє справу. („Ройтерс”)

Північна Корея стратила шефа штабу

СЕУЛ, Південна Корея. – Поінформовані південнокорейські кола повідомили 10 лютого‚ що Північна Корея стратила свого військового шефа штабу Рі Йонґ Ґіла. Вирок смерти був виконаний цього місяця нібито за корупцію та конспірацію. Офіційні розвідувальні аґенції Південної Кореї відмовилися від коментарів в цій справі. Комуністична Північна Корея рідко коли видає офіційні повідомлення щодо чистки своїх високопосадовців. Виняток був у 2013 році, коли уряд повідомив про виконання смертного вироку за корупцію над вуйком диктатора Кім Джонґ Унґа, Джанк Сонґ Тейком, котрого вважали другою наймогутнішою фігурою в країні. У травні 2015 року південнокорейська розвідча аґенція офіційно звітувала у парляменті про те, що Північна Корея розстріляла свого міністра оборони. („Ройтерс”)

Призначено фонди на боротьбу з вірусом

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама звернувся до Конґресу з проханням призначитн понад 1.8 млрд. дол. на боротьбу з вірусом Зіка у США та інших країнах. В оприлюдненій 8 лютого заяві Білий Дім заявив, що ці фонди будуть призначені на „підтримку необхідних заходів для боротьби з вірусом”, таких як швидке поширення програм для боротьби з комарами, прискорення пошуків вакцини і діягностичний розвиток та надання медичних послуг та підтримки незаможнім вагітним жінкам. Головна федеральна аґенція Центру контролі і запобігань захворювань США повідомила про 50 підтверджених випадків зараження вірусом Зіка серед американскьих подорожніх від грудня 2015 року до цього лютого. Вірусом Зіка можна бути зараженим від укусу комаром „Aedes” або статевим шляхом. У 80 відс. вірус не викликає симптомів, але він дуже небезпечний для вагітних жінок. Згідно із Всеамериканською організацією охорони здоров’я, у 26 країнах і територіях західньої півкулі повідомлено про зараження вірусом Зіка. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.