17 березня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

В Сомалії померло 110 осіб з голоду

МОҐАДІШУ, Сомалія. – Прем’єр-міністер Сомалії Гасан Алі Хаїре сказав 4 березня‚ що в країні померло з голоду 110 осіб за попередніх 48 годин. Це перше повідомлення про смерть серед сильної посухи‚ яка загрожує мільйонам людям в країні. Минулого місяця Сомалія була одною з чотирьох реґіонів‚ вичислених Генеральним секретарем ООН в його просьбі на збірку 4.4 млрд. дол.‚ щоб запобігти наслідкам голоду. Інші реґіони – це північносхідня Ніґерія, Південний Судан і Ємен. Всі вони терплять також від бойових дій. („Associated Press”)

Нетанягу змінив думку про поселення

ЄРУСАЛИМ. – Провідник опозиції в Ізраїлі заявив 20 лютого, що Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу був готовий стримати розбудову поселень на Західньому Березі для примирення з реґіональними арабськими державами, але в кінці відмовився‚ бо боявся втратити владу. Голова опозиційного Сіоністського союзу Ісак Герцоґ сказав, що він був готовий приєднатися до уряду Б. Нетанягу у таємній мировій ініціятиві за посередництвом тодішнього Державного секретаря США Джана Кері, яка сильно обмежила б число поселень. Але він сказав‚ що переговори провалилися‚ коли прем’єр поступився критиці від своїх правих союзників. „Нетанягу просто зрікся основного порозуміння‚ яке ми мали, – сказав І. Герцоґ учасникам щорічної Конференції президентів значних американських єврейських організацій в Єрусалимі. – Історія судитиме його за цю невдачу”. Опозиція відновила свою критику Б. Нетанягу за цю чергову відмову від мирового пляну, але сам прем’єр відмовився від коментарів. („Associated Press”)

Генерал створив партизанську групу

ДЖУБА, Південний Судан. – Незадоволений генерал південносуданської армії, котрий минулого місяця залишив свою посаду, заповів 6 березня про створення протиурядового повстанського угруповання, підкреслюючи зростаючий спротив проти Президента Салви Кіра. Генерал-лейтенант Томас-Сіріло Свака зрезиґнував після того‚ як звинуватив президента у перетворенні збройних сил країни на „племінну армію”. Генерал був одним з трьох найвищих військових посадовців‚ котрі зрезиґнували в лютому, закидаючи президентові та його урядові кумівство, корупцію та інші зловживання владою. Т. Свака сказав, що новостворений ним „Національний фронт спасіння” боротиметься проти уряду. Це стане новим джерелом нестабільности в цій наймолодшій африканській державі, яка є багата на нафту, але де постійна громадянська війна спричинила внутрішнє переселення 3 млн. осіб, знищила аґрарний сектор та стримала зріст економіки. 13 грудня 2016 року повстанці захопили вісьмох місцевих осіб‚ котрі працювали для американської доброчинної організації, і вимагають харчів як викуп. („Reuters”)

Відкинули пропозицію президента

ВАШІНҐТОН. – Організація „Пленд Перентгуд” (Planned Parenthood). яка надає послуги в ділянках репродуктивного і статевого здоров’я, швидко й різко відкинула 6 березня пропозицію адміністрації Президента Дональда Трампа на продовження фінансування цієї організації в заміну за стримання абортів. Білий Дім підтвердив щоденникові „Ню-Йорк Таймс”‚ що така пропозиція була зроблена після того‚ як газета надрукувала звідомлення про це. „Пленд Перентгуд” отримує 500 млн. дол. річно федеральних фондів для надання послуг в ділянці жіночого здоров’я, але не для абортів. („Time”)

Судять комп’ютерного шахрая

ВАШІНҐТОН. – Перед федеральним судом США 15 березня постав Марк Вартанян з Росії за звинуваченням у комп’ютерному шахрайстві. В грудні 2016 року влада Норвегії передала його до США. За даними слідства, М. Вартанян жив до січня 2013 року в Україні, а потім в Норвегії, де з використанням комп’ютерної програми пошкодив 11 млн. комп’ютерів в усьому світі. Сума сукупного збитку оцінюється в 500 млн. дол. („Укрінформ“)

Дипломат мав інше громадянство

МАНІЛЯ, Філіпіни. – Комітет закордонних справ Філіпін відкинув номінацію Перфекта Ясая на посаду найвищого дипломата країни‚ тому що він спочатку заперечував, а відтак 8 березня признався‚ що колись був громадянином США. Він був громадянином США у 1986 році, але це було уневажене‚ бо він не плянував залишатися в США і покинув країну рік пізніше. Філіпінське громадянство є вимогою на всі призначення до екзекутивної гілки уряду. („The Washington Post”)

Знайдено бойовий літак з 1944 року

БІРКЕЛЬСЕ, Данія. – Коли 14-літній студент Даниїл Крістіянсен з північної Данії одержав домашнє шкільне завдання про Другу світову війну, його батько Клавс жартома подав думку пошукати недалеко їхнього домашнього господарства літак‚ який розбився 1944 року. Маючи прилад для виявлення металів і сильну дозу скептицизму‚ вони вийшли в поле 6 березня і незабаром прилад дав знати‚ що знайдено метал. Розкопи виявили залишки німецького бойового літака „Месершміт Bf-109”. Повідомивши поліцію, батько й син за кілька днів, разом з представником Посольства Німеччини і протехніками спостерігали‚ як дальші розкопи виявили кулемет, частини мотора та кості пілота. К. Крістіян сказав репортерам, що його дід розповідав йому про аварію, але орав поле впродовж 40 років і ніколи не бачив сліду літака. Хлопець отримав вільний день від науки, щоб спостерігати за розкопами й написати своє шкільне завдання.(„The New York Times”)

Стримано продаж книжок 

ЛОНДОН. – Єрусалимський Музей Голокосту „Яд Вашем“ минулого місяця запротестував проти розпродажу на інтернеті компанією „Амазон“ трьох книжок, які заперечують Голокост. Дотепер компанія не продавала цих книжок в країнах‚ де заборонено заперечувати Голокост, але продавала їх в США та Великобританії. Одначе, 8 березня скритиковані книжки вже не могли бути закуплені через „Амазон“ в обох країнах. Директор бібліотеки „Яд Вашем“ Роберт Розет сказав, що компанія зробила позитивний перший крок, бо це означає‚ що вона прислухалася до його вимог та від інших організацій, такі як Світовий Єврейський Конґрес. Він додав, що треба „Амазонові“ заборонити позитивні рецензії на ці книжки і не радити їх покупцям. „Амазон“ відмовилася від коментарів в цій справі. („The Jewish Chronicle”)

Зростає надмірне товстіння у США 

ЧИКАҐО. – „Журнал Американської медичної асоціяції” (JAMA) 7 березня опублікував висліди аналізи опитувань про публічне здоров’я у США в 1988-2014 роках. Дослідження провели д-р Джоян Жанґ і його колеґи з Джорджія Савтерн Універстету. Вони проаналізували статистику 27,350 осіб, віком 20-59 років. Хоч вага зростає в дорослих американців, чимраз менше з них стараються згубити вагу. В минулому приблизно половина американців важила забагато або була надмірно товстою. Тепер ця цифра досягла 65 відс. Особи‚ котрі важать понад 50 фунтів вище ідеальної ваги‚ вважаються надмірно товстими. Найбільше (55 відс.) їх було серед афроамериканських жінок. Автори пишуть, що не всі особи правильно сприймають свою вагу, або їхні лікарі не говорять про це з ними. Також, чим довше доросла особа живе з надмірною вагою, тим менше вона виявляє бажання згубити її. („www.sciencedaily.com”)

Рада Безпеки засудила Північну Корею

НЮ-ЙОРК. – Рада Безпеки ООН 7 березня засудила Північну Корею за її недавні пуски балістичних ракет. День раніше Північна Корея випустила чотири балістичні ракети в море недалеко від північнозахіднього побережжя Японії. Рада Безпеки погрозила посилити санкції проти цієї комуністичної держави, які ООН запровадили ще в 2006 році за поширення забороненої ядерної і ракетної зброї. („Reuters”)

Коментарі закриті.