10 березня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Мишиґен бореться з коропом

ЛЕНСІНҐ, Мишиґен. – Губернатор Мишиґену Рик Снайдер і стейтова влада звернулися 5 березня до публіки з закликом подавати ідеї‚ як стримати азійського коропа від розповсюдження у Великих Озерах, які творять найбільшу свіжоводну систему у світі. Від 2010 року федеральний уряд та інші установи видали понад 388 млн. дол.‚ намагаючись стримати цю ненажерливу аґресивну рибу, яка була імпортована на південь США в 1970-их роках‚ щоб з’їдати водорості на рибних господарствах і каналізаційних системах, але відтак поширилася на північ. Тепер стейт призначив 1 млн. дол. нагороди за підхожі ідеї для розв’язання цієї проблеми. Туризм у стейті приносить 38 млрд. дол. річно, а рибовольство в околиці озер – 7 млрд. дол. („The Detroit News”)

Генерал критикує розвідку

ЄРУСАЛИМ. – Державний ревізор Ізраїля оприлюднив офіційний звіт 28 лютого про війну в Секторі Газа 2014 року. Звіт, написаний ізраїльським генералом, вказує що ізраїльська розвідка була відсутня, а збройні сили країни не були достатньо підготовані‚ щоб знищити сітку тунелів, яка була вживана палестинськоим бойовим угрупованням Гамас. Критики вказують, що це продовжило війну, яка тривала 50 днів, і збільшило число жертв з обох сторін. У війні загинули 74 ізраїльтяни (68 з них – вояки) та понад 2,100 палестинців, більшість з них – цивільні. („The Washington Post”)

Прем’єр обіцяв очистити повітря

ПЕКІН. – Прем’єр-міністер комуністичного Китаю Лі Кеквіянґ пообіцяв 5 березня‚ що занечищений повітряний простір країни знову стане синім. Виступаючи на відкритті річного Національного народного конґресу, він сказав‚ що „працюватиме швидше” над питанням мряки занечищеної димом‚ яка часто сповиває столицю та інші міста країни. Конґрес розпочався під синім небом, завдяки сильному вітрові який розвіяв мряку. („Associated Press”)

Постріл пролунав під час промови

ПАРИЖ. – Під час промови Президента Франції Франсуа Оланда 28 лютого на відкритті нової залізничої лінії в центральній Франції один з поліцаїв на даху поблизу випадково вистрілив з рушниці й легко поранив двох осіб. Президент зробив павзу, глянув‚ чи все в порядку, а відтак продовжував промову. Франція перебуває в стані високого поготів’я через атаки терористів з екстремістського угруповання „Іслямська Держава” в Парижі та інших містах країні, які забрали життя 238 осіб впродовж останніх двох років. („Deutsche Presse-Agentur”)

Програми довкілля будуть скорочені

ВАШІНҐТОН. – Аґенція „Асосієйтед Прес” оприлюднила 5 березня проєкт бюджету для Аґенції охорони довкілля (EPA), який Президент Дональд Трамп представить Конґресові в половині березня. Згідно з цим пляном фонди для EPA будуть скорочені на 25 відс., включаючи 3,000 посад, тобто 19 відс. працівників аґенції. ЕРА очолює Скат Пруіт, колишній головний прокурор Оклагоми, котрий в минулому підтримував судові позови для обмеження диктатів аґенції приватним підприємствам. („Associated Press”)

Німеччина залишить війська в Прибалтиці

РУКЛА, Литва. – Міністер закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріел скритикував Росію за її накопичення військових сил на кордонах балтійських країн. Він це сказав 2 березня під час візити 400 німецьких вояків, котрі розташовані в Руклі і є частиною бойової групи в складі 1,000 осіб‚ очолюваних Німеччиною. „Військовий потенціял‚ що його накопичила Російська Федерація на кордоні‚ є цілком нераціональний‚ на мою думку‚ тому що немає жодної загрози‚ яка випливалає з цих країн”, – сказав міністер репортерам. Він додав, що німецькі війська залишаться на військовій базі „так довго‚ як треба”. („Reuters”)

Швеція відновить призов до війська

СТОКГОЛЬМ. – Сім років після того, як Швеція перестала вимагати обов’язкової військової служби, уряд тепер готовий відновити призов. „Ми є в контексті‚ де Росія анексувала Крим,” – сказав 2 березня Міністер оборони Швеції Петер Гультквіст, додаючи: „Вони переводять більше навчань в нашій безпосередній околиці”. В країні був військовий призов в 1901-2010 роках, а відтак Швеція перейшла на професійну армію‚ складену з добровольців. За останні два десятиліття військовий бюджет було скорочено, а завдання зосереджувалися більше на миротворчих операціях‚ ніж на обороні країни. Це рішення уряду означає‚ що всі шведи – чоловіки й жінки – народжені після 1998 року‚ підлягатимуть призовові‚ починаючи з липня. Військова служба, яка триватиме 11 місяців, почнеться 1 січня 2018 року. Вперше призов включатиме жінок. Урядова й опозиційна партії підтримали відновлення призову. („AFP”)

Усунено плякати на базі США

ГЕМПТОН, Вірджінія. – Кілька плякатів на виставці‚ які висіли на стіні у Ленґлі – базі Військово-Повітряних Сил (ВПС) США були усунені після нарікань‚ що вони є жінкофобні. Плякати, які висіли принаймні шість років, мали цитати з старого підручника ВПС, в яких, між іншим, писалося: „Чоловік не може жити без віри” і „Тільки чоловік глибоких переконань, чоловік глибокої віри, пожертвує собою”. Військова фундація релігійної свободи перша нарікала про два плякати‚ тому що там було слово „віра”. Командування ВПС відкинуло це нарікання‚ бо виставка не поширювала жодної специфічної віри. Але 9 лютого Національна організація жінок (NOW) написала скаргу, вказуючи на „жінкофобство” виставки‚ бо там є слово „чоловік”. 27 лютого плякати усунено. На їхнє місце мають бути вивішені нові. („www.military.com”)

Маляйзія видалила посла КНДР

КУАЛА-ЛАМПУР, Маляйзія. — Уряд Маляйзії 4 березня видалив посла Північної Кореї Канґа Чоя за те, що він відмовився перепросити за свої гострі слова на адресу Маляйзії та її розслідування вбивства Кім Джонґ Уна, зведеного брата північнокорейського диктатора. Кілька днів раніше К. Чой сказав‚ що „.маляйзійський уряд щось прикриває і Маляйзія діяла у змові з зовнішними силами для знеславлення” Північної Кореї. Про це повідомив Міністер закордонних справ Маляйзії Аніфаг Аман. Кім Джонґ Ун був вбитий 13 лютого на куала-лампурському летовищі. Він був відчужений від свого зведеного брата. Маляйзійський уряд сказав, що смерть настала через 20 хвилин після того‚ як дві жінки обмастили його обличчя хемічною речовиною „VХ“. Двох жінок, одну з Індонезії‚ а другу в’єтнамку, звинувачують у вбивстві. Маляйзія розшукує ще сімох підозрілих осіб з Північної Кореї, але чотири з них вже втекли до своєї країни. Експерти висловлюють впевненість, що „VX“ був зроблений в Північній Кореї, яка має велику кількість хемічної зброї. Північна Корея відкинула висновки маляйзійського уряду про причину вбивства і навіть не визнала‚ що жертвою став зведений брат їхнього провідника. („Associated Press”)

Американці не хочуть нелеґалів 

РОЧЕСТЕР, Ню-Йорк. – Відома компанія опитувань „Геріс“ разом з Гарвардським Університетом оприлюднила 21 лютого думки американців про нелеґальних еміґрантів. Більшість (80 відс.) респондентів сказала, що міста‚ які заарештують нелеґальних еміґрантів за злочини‚ повинні передати їх федеральному урядові. Багато міст у США, звичайно з демократичними посадниками та міськими радами, відмовилися це робити. Президент Дональд Трамп підписав наказ, який стримує доставу федеральних фондів цим містам. 52 відс. опитуваних підтримало цей наказ президента разом з його плянами вибудувати прикордонну стіну між США та Мехіко і найняти 10 тис. додаткових еміґраційних офіцерів. 53 відс. підтримало президентський наказ обмежити в’їзд до США еміґрантів з семи мусульманських країн. („The Hill”)

Коментарі закриті.