3 березня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

У Европі не хочуть міґрантів

ЛОНДОН. – Королівський Інститут Міжнародних Справ (знаний як Чатгем Гавс), одна з найбільш поважаних неприбуткових недержавних аналітичних інституцій, оприлюднив 7 лютого висліди обширного опитування европейців з 10 европейських націй щодо мусульманської міґрації до їхніх країн. Вісім з цих країн (найбільше Польща, Австрія, Бельгія, Угорщина й Франція) погодилося з твердженням, що „дальша міґрація з мусульманських країн мусить бути припинена”. У всіх опитуваних країнах, пересічно 55 відс. респондентів підтримало цю думку. („The Washington Times”)

Польща xoче замінити Таска в ЕС

ВАРШАВА. – Прем’єр-міністер Польщі Беата Шидло розглядає можливість заміни колишнього польського прем’єра Дональда Туска, котрий кандидує на перевибір на пост президента Европейського Союзу (ЕС). Два европейські дипломати анонімно підтвердили 27 лютого, що Б. Шидло хотіла б бачити на цьому пості Яцека Сарюша-Вольського, польського члена Европейського Парляменту. Хоч він є членом партії Д. Туска, він має близькі зв’язки з правлячою партією „Право і справедливість” під проводом Ярослава Качинського, яка прийшла до влади 2015 року‚ перемігши партію Д. Туска. Без опозиції Польщі перевибір Д. Тускa на другий 30-місячний термін є запевнений і може статися вже 8-9 березня на вершинній зустрічі провідників ЕС в Брюселі. Представники польського уряду та Я. Сарюш-Вольський відмовилися від коментарів в цій справі. („The Financial Times”)

Польща провела „чистку” збройних сил

ВАРШАВА. – Міністерство оборони Польщі повідомило 22 лютого‚ що приблизно 90 відс. найвищих військовиків були замінені. Міністер оборони Антоній Мацєревич сказав, що хоче придушити всі залишки комуністичної ери, бльокуючи підвищення всіх військовослужбовців‚ котрі вступили на службу перед падінням „залізної завіси“ в 1989 році, особливо тих‚ котрі навчалися у військових школах СРСР. Міністерство не подало‚ скільки генералів залишило армію, яка тепер начисляє 106 тис. вояків (у 215 році було 96 тис.). У січні зрезиґнував генерал Мєчислав Ґоцул, начальник Генерального штабу Збройних сил. На його місце прийшов генерал-лейтенант Лешек Суравський. Опозиційні партії критикують уряд за відхід чотиризіркових генералів з штабу в часі напружених відносин з Росією. НАТО почало розташовувати свої війська в Польщі та Прибалтиці після анексії Криму Москвою в 2014 році. („AFP”)

Венесуеля заборонила телеканал

КАРАКАС. – Марксистський уряд Венесуелі 15 лютого заборонив еспаномовний кабельний телевізійний канал „CNN en Espanol”. Це сталося через два дні після того, як Президент Ніколяс Мадуро звинуватив канал за втручання у внутрішні справи країни. Національна комісія телекомунікації заявила, що звідомлення каналу представляли „безпосередню аґресію проти миру й домашної стабільности” країни та „створювали середовище нетерпимости”. „CNN en Espanol” недавно виявив корупцію в уряді, де чиновники продавали венесуельські пашпорти та інші подорожні документи членам іслямських терористичних організацій. („Associated Press”)

У Москві пом’янули Нємцова

МОСКВА. – Тисячі росіян промаршували вулицями Москви 26 лютого на відзначення другої річниці вбивства провідника опозиції Бориса Нємцова. Організатори заявили‚ що у ході взяло участь 15 тис. осіб‚ поліція сказала‚ що 5,000. Протест був найбільшим зібранням опозиції від подібного маршу за Б. Нємцова 2016 року. Демонстранти несли транспаранти й скандували антипутінські гасла. Б. Нємцов був застрілений на мості поблизу Кремля. Хоч за його вбивство тепер судять п’ятьох осіб, його родина й приятелі кажуть‚ що це було політичне вбивство. („Associated Press”)

Президент Зімбабве не буде резиґнувати

ГАРАРЕ, Зімбабве. – 21 лютого Президент Зімбабве Роберт Муґабе відзначив свої 93-ті уродини. Він заявив, що не думає резиґнувати і буде кандидувати на перевибір в 2018 році. Після приходу до влади 1980 року і проголошення незалежности від влади білих мешканців тодішньої Родезії, Р. Муґабе запровадив марксистську економіку яка збанкрутувала колись багату країну. У 2014 році він призначив свою 51-літню дружину Ґрейс на провідницю впливової жіночої секції його партії. Це викликало припущення, що вона може стати його наслідницею. („AFP”)

Люди гинуть на шляхах США

ВАШІНҐТОН. – Національна рада дорожньої безпеки оприлюднила 15 лютого статистику, яка вказує‚ що число смертей в аваріях зросло до найвищої кількости за останніх 10 літ. Впродовж 2016 року загинуло 40,200 осіб, на 6 відс. більше‚ ніж 2015 року. У 2007 році це число становило 41 тис. Найнижче число було 32 тис. в 2011 році. Кількість смертей зростає‚ тому що американці більше їздять. Модерні автомашини мають багато рис‚ які забезпечують їзду та безпеку пасажирів. („Associated Press”)

Засудили ізраїльського вояка

ТЕЛЬ-АВІВ. – Військовий суд засудив їзраїльського вояка до 18 місяців ув’язнення за вбивство у березні 2016 року неозброєного важкораненого палестинця, котрий порізав ножем другого ізраїльського вояка у місті Геброні на Західньому березі. Вирок проти сержанта Елора Азарії 21 лютого поділив суспільство. Провідні ізраїльські політики назвали вирок несправедливим, вимагаючи помилування його. З другої сторони, палестинці назвали ізраїльське правосуддя „жартом”. Це рідкісний випадок‚ коли військовий суд засудив вояка за смертельні дії на полі бою. Опитування ізраїльтян після оголошення вироку виявило, що дві третини з них підтримують думку про помилування. („Associated Press”)

Трамп збільшує ядерний арсенал

ВАШІНҐТОН. – У інтерв’ю для аґенції „Ройтерс” 23 лютого Президент США Дональд Трамп сказав, що хоче запевнити‚ що ядерний арсенал США є „найкращим серед всіх”. „Ми ніколи не будемо позаду якої-небудь країни, навіть якщо це дружня країна, ми ніколи не будемо позаду у ядерній силі”, – сказав президент. 27 лютого стало відомо, що Д. Трамп у травні запропонує збільшення бюджету на оборону країни на 54 млрд. дол. Директор Бюра керування та бюджету (ОМВ) Мік Мулвені сказав, що це збільшить оборонний бюджет до 603 млрд. дол.‚ бо „президент дотримується своїх обіцянок”. („Reuters”)

Росія має нову військову гілку

МОСКВА. – Разом з новими ракетами, літаками й танками, Росія тепер має новий вид військових сил – для ведення інформаційної війни. Про це заявив 22 лютого Міністер оборони Росії Сергій Шойґу у промові до російського парляменту. Він сказав, що „пропаґанда мусить бути хитрою, проворною та ефективною”. Він не уточнив цілі членів цієї нової військової гілки. Додатково, він сказав що модернізація збройних сил країни продовжується і включатиме 170 нових літаків, 905 танків та інших панцерних машин, 17 нових кораблів, та 41 міжконтинентальну балістичну ракету. („Associated Press”)

„Вашінґтон Пост” знецінює Голодомор

ВАШІНҐТОН. – Газета „Вашінґтон Пост” помістила 23 лютого критичний огляд фільму про Голодомор „Bitter Harvest” („Гіркі жнива”), який висвітлюється в багатьох кінотеатрах США та 44 інших країн світу. Крім неґативної рецензії, критик Майкл О’Салівен описав Голодомор як „голод ранніх 1930-их років‚ в якому кажуть, що загинуло мільйони людей в Україні, яка тоді була частиною Совєтського Союзу, коли їхні харчові продукти були сконфісковані центральним совєтським урядом під проводом Йосифа Сталіна”. („The Washington Post”)

Коментарі закриті.