24 лютого, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Помер посол Росії в ООН

НЮ-ЙОРК. – 20 лютого помер Постійний представник Російської Федерації при ООН Віталій Чуркін за день до свого 65-річчя. В. Чуркіна призначили Постійним представником Росії при ООН 8 квітня 2006 року. До цього він був послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ Росії. Низка представників інших країн висловили свої співчуття близьким дипломата. В. Чуркін відомий своїми скандальними антиукраїнськими висловлюваннями про Евромайдан‚ анексію Криму й конфлікт на Донбасі. (УНІАН‚ ВВС)

Просять перевірити правила пального

ВАШІНҐТОН. – Головні урядовці 18 головних автомобільних компаній звернулись до Президента Дональда Трампа щодо перевірки правил ефективности пального для авт, який адміністрація попереднього Президента Барака Обами наклала на них. Ці правила, які вимагають‚ щоб пересічний автомобіль до 2025 року діставав 54.5 миль на ґальон пального, були встановлені 2012 року. Вони мали бути перевірені 2018 року, але після минулорічних президентських виборів, адміністрація Б. Обами рішила затвердити їх перед приходом нового президента. У листі до Д. Трампа 10 лютого провідники цих компаній написали‚ що нові правила накладають поважні витрати на виробництво нових авт і це може спричинити безробіття. Окрім того, американці не поспішають купувати малі авта, які долають більше миль на ґальон пального‚ ніж великі авта. („Reuters”)

Засуджують Ізраїль за поселення

БРЮСЕЛЬ. – Верховний представник Европейського Союзу з питань закордонних справ Фредеріка Моґеріні 7 лютого скритикувала Ізраїль за намагання злеґалізувати 4,000 будинків поселенців на палестинській землі на окупованому Західньому Березі. Генеральний секретар ООН Антоніо Ґутерес сказав, що цей вчинок Ізраїля суперечить міжнародному законові. Президент Франції Франсуа Оланд додав свій голос, кажучи‚ що цей крок відкриває дорогу до анексії окупованих палестинських територій. Більшість країн світу вважають, що поселення‚ збудовані на землях‚ захоплених Ізраїлем під час війни в 1967 році‚ є нелеґальними і перешкоджають мирові, бо зменшують і розділюють територію‚ яку палестинці потребують для створення життєзадатної держави. Ізраїль заперечує це, покликаючись на біблійні, історичні й політичні зв’язки до цих земель, а також на потреби безпеки. („Reuters”)

Трамп зустрівся з прем’єром Канади

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп вперше зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трудо. Після зустрічі в Білому Домі 13 лютого обидва підкреслили близькі зв’язки між їхніми країнами. Дж. Трудо хотів запевнення, що Канада не потерпить‚ коли Д. Трамп переговорюватиме терміни Північноамериканської угоди про вільну торгівлю. Мабуть йому це вдалося, бо Д. Трамп похвалив „відмінні” торговельні відносини між США та Канадою. Дж. Трудо також зустрівся з американськими закондавцями. Торгівля з США є критичною для Канади: 75 відс. експорту країни та 98 відс. її експорту нафти йдуть до США, в той час коли 18 відс. американського експорту йдуть до Канади. („Associated Press”)

Китай затримує імпорт вугілля

ПЕКІН. – Міністерство торгівлі комуністичного Китаю оголосило, що Китай затримує імпорт вугілля з Північної Кореї від 19 лютого до кінця року. Цей несподіваний крок поважно підсилить ефективність санкцій ООН проти Пхеньяну, бо вугілля є найбільшим експортом Північної Кореї. Пекін не подав причини цього рішення, але був під поважним міжнародним тиском‚ щоб щось зробити для стримання північнокорейської програми ядерних та балістичних спроможностей. Північна Корея є четвертим найбільшим постачальником вугілля для Китаю. („The Washington Post”)

Трамп призначив нового дорадника

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп призначив 20 лютого на пост дорадника для національної безпеки генерала-лейтенанта Герберта-Реймонда МекМестера. 54-літній генерал є ветераном бойових дій під час першої війни в Перській затоці (1991 року), а відтак в Іраку в 2004-2006 роках, де він здобув репутацію як ефективний полководець. У 1997 році він видав книжку, яка була частиною його докторської дисертації. Книжка „Занедбання обов’язку”‚ яка стала обов’язковою лектурою у військових школах‚ гостро критикувала Президента Ліндона Джансона за брак стратегії для перемоги у війні у В’єтнамі, як також і тодішніх військових командирів, котрі не говорили президентові правди про стан війни. У травні 2016 року генерал сказав, що міжнародна спільнота дозволила Росії „безкоштовно” анексувати Крим і військове втручання в східній Україні. Призначення Г.-Р. МекМестера зустріли прихильно політики обидвох партій. Дотеперішній діючий дорадник генерал-лейтенант Джозеф Келоґ, котрий був призначений на цей пост 13 лютого після резиґнації його контроверсійного попередника генерала-лейтенанта Майкла Флина, повернувся на свій попередній пост начальника штабу Ради національної безпеки. („The Washington Post”)

Чорногорія не хоче втручання Росії 

ПОДГОРИЦЯ, Чорногорія. – Прем’єр-міністер Чорногорії Душко Марковиц 14 лютого зажадав від Росії та її союзників в цій маленькій балканській державі припинити дестабілізацію країни та не противитися її вступові до НАТО. Уряд звинувачує близько 20 осіб, включно з двома російськими громадянами, у змові з метою захоплення минулого жовтня будинку парляменту Чорногорії, вбивства прем’єр-міністра й встановлення нового уряду‚ неприхильного до НАТО. Засоби масової інформації в Чорногорії писали, що змовники заколоту в країні є членами військової розвідки Росії. Росія заперечила свою участь у змові, але веде запеклу кампанію проти вступу Чорногорії до НАТО. („The Washington Post”)

В Румунії буде референдум

БУКАРЕШТ. – 13 лютого парлямент Румунії погодився провести референдум щодо публічної підтримки боротьби проти корупції. Всі 310 членів парляменту підтримали внесок про референдум‚ який подав Президент Клавс Йоганіс, котрий є прихильником антикорупційного руху в країні. Від початку місяця, коли лівацький уряд Прем’єра Соріна Ґріндеану вніс законопроєкт для послаблення антикорупційних законів, румуни щовечора масово виходили на вулиці столиці та інших міст. Внаслідок протестів, прем’єр відтягнув свій законопроєкт, але багато демонстрантів далі вимагають відставки уряду, який прийшов до влади минулого місяця. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Війна є в патовій ситуаціії

ВАШІНҐТОН. – Головнокомандувач військ США та НАТО в Афганістані генерал Джан Ніколсон заявив, що 15-літня війна в Афганістані є в патовій ситуації. Він це сказав 9 лютого у відповідь на запитання‚ „чи ми виграємо чи програємо?”, виступаючи перед Сенатським комітетом для збройних сил. Голова Комітету сенатор Джон МекКейн, республіканець з Арізони, сказав‚ що зменшення військ та різні обмеження на полі бою „на жаль, зв’язали руки нашого війська в Афганістані, і замість старатися виграти, ми погоджуємось з тим, що не пробуємо програти”. Дж. Ніколсон додав, що підтримка Росії для Талібану ускладнює ситуацію в країні. На запитання‚ чому Росія це робить, генерал відповів: „Я думаю‚ що це є задля того, щоб підривати взаємини США й НАТО”. Щоб вийти з глухого кута, він обговорював можливість збільшення американських та інших військ з Секретарем оборони Джеймсом Метісом та начальником Об’єднаного штабу Збройних Сил генералом Джозефом Данфордом. („www.military.com”)

Коментарі закриті.