17 лютого, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Помер останній з уцілілих

МЕДФОРД, Ореґон. — В Медфорді 22 січня помер 94-літній Гарольд Гейс, останній з групи американських військових медиків і медсестер, котрі дев’ять тижнів ховалися від нацистів в Албанії під час Другої світової війни. В листопаді 1943 року 13 мужчин-медиків, 13 жінок-медсестер і чотири члени залоги вилетіли гелікоптером з Сицілії до Італії лікувати поранених вояків. Через бурю вони збилися з дороги, а відтак були атаковані німецькими літаками і протиповітряною артилерією. Коли забракло палива, вони мусіли приземлитися в болоті. Один член залоги зазнав поранення і його несли на марах наступних 63 дні. Зустрівши місцевих партизанів, вони дізналися‚ що опинилися в східній Албанії під німецькою окупацією. Відтак почали 600-милеву подорож на захід, ховаючись від нацистів і пeрестрілок ворогуючих партизанських груп. Великобританська розвідка довідалася про них і допомоглa 27 оцілілим дістатися до Адріятичного моря, звідки британське судно перевезло їх до Італії в січні 1944 року. Ця надзвичайна втеча і порятунок трималися в суворій таємниці понад 40 років, спершу‚ щоб прихильних партизанів не розстріляли німці, а пізніше‚ щоб комуністичний уряд Албанії не скарав смертю тих, хто помагав американцям. („The New York Times”)

Звідки американці бачать загрозу?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 12 січня оприлюднив статистику про те, звідки американці бачать поважну загрозу країні. 79 відс. респондентів вказало на іслямське угруповання „ISIS”‚ 71 відс. – на кібератаки з інших країн‚ 64 відс. на ядерне озброєння Північної Кореї‚ 54 відс. на „потугу і вплив Росії”‚ а 52 відс. на зростаючу потугу Китаю. (www.pewresearch.org)

Університет змінив назву коледжу

НЮ-ГЕЙВЕН, Конектикат. — Після тривалого обговорення Єйльський університет оголосив 11 січня‚ що змінив ім’я одного з своїх коледжів. Келгун-коледж тепер називається Ґрейс-Мирей-Гупер-коледж на честь математика, котра закінчила університет в 1930-их роках, створила одну з перших мов комп’ютерного програмування і стала контр-адміралом Військово-Морських Сил США. Досі коледж носив назву Віце-президента США Джана Келгуна, котрий закінчив Єйль як один з найкращих студентів у 1804 році. Впродовж останніх років різні ліберальні групи демонстрували‚ щоб перейменувати коледж‚ тому що Дж. Келгун був рабовласником. Весною 2016 року президент університету Пітер Саловей сказав‚ що школа збереже ім’я Дж. Келгуна, але вже влітку він створив дорадчу раду щодо цього питання. („Associated Press”)

Трамп призначив дорадника

ВАШІНҐТОН. — Генерал-лейтенант Джозеф Келоґ призначений Президентом Дональдом Трампом діючим дорадником для національної безпеки. 72-літній Дж. Келоґ є відзначений ветеран Армії, котрий служив двічі на війні у В’єтнамі, де він був нагороджений медалями, включно з Срібною Зорею. Він також був командиром 82-ої десантної дивізії. Попередній дорадник президента Майкл Флин зрезиґнував 13 лютого після викриття його телефонічної розмови з послом Росії. М. Флин признався‚ що він „ненароком” не подав повної інформації про розмову американським високопосадовцям і Віце-президентові Майкові Пенсові, особливо про можливість знесення санкцій США, які були накладені на Росію після анексії Криму. („Fox News”)

Заборонено примусове членство 

ДЖЕФЕРСОН-СИТІ, Мізурі. — Мізурі став 28-им стейтом‚ який забороняє професійним спілкам примусово збирати від робітників членські вкладки. Губернатор Ерик Ґрайтенс 6 лютого підписав цей законопроєкт. В Конґресі США республіканці внесли законопроєкт, який вперше дозволить мільйонам робітників працювати й не бути змушеними платити членські вкладки профспілкам. („Associated Press”)

Багато осіб відреклися громадянства

ВАШІНҐТОН. — Рекордове число американців, котрі проживають за кордоном, відреклося громадянства США в 2016 році‚ щоб не платити податків. 9 лютого Податкова служба США оприлюднила статистику, яка вказує‚ що 5,411 осіб відмовилися від громадянства. Це перевищує на 26 відс. число осіб з 2015 року. Від 2012 року це число постійно зростає. Серед тих‚ котрі відреклися минулого року – Міністер закордонних справ Великобританії Борис Джансон, уродженець США. („U.S. News & World Report”)

Повернуто запаси золота

БЕРЛІН. — Бундесбанк, центральний банк Німеччини, повідомив 9 лютого‚ що в 2016 році повернено в країну 111 тонн золота, яке переховувалося в США. Програма повернення запасів золота з США та Франції розпочалася 2013 року і мала тривати до 2020 року, але її вдалося закінчити скоріше. Разом перевезено 330.7 тонни золота з США. Під час „холодної війни“ Західна Німеччина тримала більшість своїх запасів золота за кордоном, побоюючись що воно могло б попасти в руки СРСР у випадку збройного конфлікту. Бундесбанк також повернув 105 тонн золота з Парижу минулого року. Там ще залишилась 91 тонна. Це золото повернуть цього року. Разом з Парижу буде повернено 374 тонн. В 1998-2001 роках Бундесбанк перевіз з Лондону 850 тонн золота. („The Washington Post”)

Діє новий телеканал

ПРАГА. — „Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода” та „Голос Америки” розпочали 7 січня телепередачу нового 24-годинного російськомовного телевізійного каналу, „Настоящиє время”. Цей канал, доступний через кабель, супутник або цифрову плятформу, дає російськомовним слухачам доступ до медії‚ яка не є контрольована російським урядом. В редакції працює приблизно 100 осіб. Програма адресована мільйонам російськомовних осіб в Росії, Україні, Прибалтиці, центральній Азії, на Кавказі та інших місцевостях. Під час випробування на соціяльних мережах минулого року канал мав 160 млн. глядачів. („The New York Times”)

Китай збирає відбитки пальців 

ПЕКІН. — Міністерство публічної безпеки комуністичного Китаю 9 лютого почало збирати відбики пальців всіх закордонних відвідувачів віком 14-70 років життя. Виняток становлять чужинці з дипломатичними пашпортами та гості з країн‚ які мають обопільні домовлення з Китаєм. В минулому році понад 76 млн. чужинців в’їхало або виїхало з країни. Від 2004 року США збирають відбитки пальців майже всіх закордонних гостей. („Associated Press”)

Польща хоче співпраці з США

ВАРШАВА. — Міністер закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що пріоритетом для Польщі є зміцнення співпраці між США та Европою в ділянці безпеки. Він сказав це 9 лютого під час традиційної річної промови до польського парляменту. Міністер додав, що його турбує „аґресивна політика Росії в Східній Европі”. Присутніми були Президент Анджей Дуда, Прем’єр-міністер Варвара Щидло та закордонні дипломати. („Associated Press”)

Росія запустила нову ракету

ВАШІНҐТОН. — 14 лютого газета „Ню-Йорк Таймс” повідомила, що Росія таємно запустила крилату ракету наземного базування типу „SSC-8”, над якою Москва працювала кілька років, хоч США не раз нарікали‚ що це нарушує угоду з 1987 року про ядерні озброєння середнього засягу. Державний Департамент США у своїх звітах в 2014-2015 роках прийшов до висновку‚ що Росія нарушує цю угоду. Москва тоді заперечувала це. Газета додає, що попередня адміністрація Президента Барака Обами намагалася переконати Москву стриматися з цим порушенням під час випробування ракети. Натомість, Росія далі працювала над ракетою і тепер розгорнула її як операційну бойову систему. Тепер Росія має два батальйони цих ракет. („Reuters”)

Коментарі закриті.