10 лютого, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Американські танки на кордонах Росії

ВАШІНҐТОН. – 30 січня Пентагон повідомив, що Армія США вишле свої танки типу „М1А2 Абрамс” до країн Прибалтики вздовж російського кордону напередодні війскових операцій НАТО весною цього року. Танки брали участь в спільних навчаннях військ США й Польщі, але деякі з них будуть пересунені в Прибалтику‚ щоб запевнити американських союзників в Европі‚ що Вашінґтон зобов’язаний обороняти їх. Також німецькі війська прибудуть до Литви, британські підсилять Естонію, а канадські будуть вислані в Латвію. Перед російською анексією Криму в 2014 році США не мали жодного танка в Европі. („The Wall Street Journal”)

Президент вшанував полеглого вояка

ДОВЕР, Делавер. – Перебравши пост Головнокомандувача Збройних Сил США, Президент Дональд Трамп несподівано прибув 1 лютого до бази Військово-Повітряних сил в Довері, щоб вшанувати полеглого бійця спецслужби Військово-Морських сил „SEALS”, котрого тлінні останки привезли на базу після його загибелі під час рейду на іслямську радикальну організацію „аль-Кайду“ в Ємені. 36-літній Раєн Овенс з Пеорії, Ілиной‚ став першою бойовою жертвою‚ відколи Д. Трамп став президентом. Д. Трамп разом з донькою Іванкою зустрівся з родиною полеглого. Подорож і двогодинні відвідини президента на базі відбулися в суворій таємниці. Родина Р. Овенса просила, щоб відвідини президента та передання тлінних останків відбулися приватно. Колишній Президент Барак Обама зніс заборону свого попередника Джорджа В. Буша щодо доступу преси‚ коли привозять тіла загиблих вояків. Але родини мають право попросити, щоб ця зворушлива церемонія відбувалася приватно. („Associated Press”)

Закликали до санкцій проти Венесуелі

КАРАКАС. – Члени обох політичних партій в обох палатах Конґресу США вимагають, щоб США наклали санкції на соціялістичний уряд Президента Венесуелі Ніколяса Мадуро за те, що він та високі військові чинники використовують брак харчування в країні‚ щоб збагатитися через підкуп й корупцію. При кінці січня республіканці сенатор Марко Рубіо і конґресменка Ілеана Рос-Легтінен, обидвоє з Фльориди, та демократичні сенатори Бен Кардін з Мериленду й Баб Менендез з Ню-Джерзі звернулися до Державного департаменту й Скарбниці США з закликом накласти санкції на венесуелські компанії та Міністра харчування генерала Рудольфа Марка Тореса та інших урядовців, котрі багатіють через корупцію‚ в той час як народ голодує. У 2015 році адміністрація Президента Барака Обами, на заклик М. Рубіо й Б. Менедеза, заморозила активи у США й заборонила візи високопосадовцям цієї південноамериканської країни за торгівлю наркотиками та порушення людських прав. („Associated Press”)

Заборонено питати про заробітки 

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Філядельфія стала першим мiстом в країні‚ яке заборонило працедавцям питатися‚ скільки заявник на працю заробляв у минулому. Посадник міста Джим Кені підписав цей закон, кажучи‚ що таким чином не буде дискримінації в заробітних платнях. Торговельна Палата скритикувала цей закон, кажучи‚ що місто вже має незавидну репутацію‚ де тяжко провадити підприємство, а тепер міський уряд казатиме‚ як провадити своє підприємство. Закон набирає чинности 23 травня. („The Philadelphia Inquirer”)

Скавти вибачили зміну статі

ДАЛАС. – Скавтська організація „Хлоп’ячі скавти Америки” оголосила, що вона прийматиме відтепер дівчат‚ котрі змінили свою стать і тепер називають себе хлопцями. Організація видала заяву 30 січня, пояснюючи своє рішення тим, що тепер різні громади й стейти інакше інтерпретують гендерну ідентичність. („Associated Press”)

Валенса відкидає закиди 

ВАРШАВА. – Довголітній борець за свободу і колишній Президент Польщі Лєх Валенса рішуче відкинув звинувачення державних експертів, котрі недавно представили докази‚ що він був платним інформатором спецслужб за часів комунізму. Ці закиди він поборює‚ відколи вони появилися на початку 1990-их років. Але минулого тижня Державний історичний інститут підтвердив підписи Л. Валенси за одержання грошей від таємної поліції в 1970-1976 роках. Документи було знайдено минулого року після смерти колишнього міністра внутрішніх справ, котрий переховував їх у своїй пивниці. 7 лютого Л. Валенса настоював, що він ніколи не був коляборантом і закликав журналістів оприлюднити докази, що влада його переслідувала за його антикомуністичну діяльність. 1983 Л. Валенса отримав Нобелівську нагороду миру за його провідництво демократичним рухом „Солідарність”, який шість років пізніше відсунув комуністів від влади. Л. Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі в 1990-1995 роках. („ABC News”)

Військо США не готове до оборони

ВАШІНҐТОН. – Тільки три з 58 бойових бриґад Армії США готові воювати; 58 відс. Морської авіяції не можуть літати; Військово-Повітряним силам бракує 723 пілоти до літаків‚ яких пересічний вік є 27 років; Морська піхота потребує додаткових 3,000 осіб. Так свідчили перед Конґресовим Комітетом для Збройних Сил 7 лютого чотиризіркові офіцери, котрі представляли всі роди Збройних Сил країни. Конґресмен Мек Торнбері, республіканець з Тексасу і предсідник комітету, був заскочений такими цифрами. Він і сенатор Джан МекКейн, республіканець з Арізони і предсідник Сенатського Комітету для Збройних Сил, не раз закликали до збільшення військового бюджету і тепер мають підтримку обох партій. Виступаючи перед вояками Центральної команди США у Фльориді 6 лютого, Президент Дональд Трамп обіцяв збільшити видатки‚ щоб відбудувати військові сили на оборону країни. На зустрічі з репортерами М. Торнбері сказав, що його комітет готовий просити не менше як 18 млрд. дол. підвишки для оборонного бюджету вже на цей рік. („www.military.com”)

Mіністер Чехії розповів про кібератаку

ПРАГА. – Так звані „гакери” вламалися в систему електронної пошти Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, сказав її Міністер Любомир Заоралек 31 січня. Він повідомив, що система вже направлена й відповідно забезпечена. Л. Заоралек додав, що експерти впевнені, що цю кібератаку провела „чужа країна”. Хоч міністер не назвав цієї країни, він сказав що кібератака „подібна до тієї, яка була проведена проти інтернетної системи Демократичної партії США”. Це не лишає сумнівів, що цією країною є Росія. У жовтні 2016 року чеська влада заарештувала росіянина, якого розшукували США за вламання в американські комп’ютерні системи. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Віце-президент голосував у Сенаті

ВАШІНҐТОН. – 7 лютого Віце-президент США Майк Пенс проголосував у Сенаті, щоб затвердити номінанта Президента Дональда Трампа, Бетсі ДеВос, на пост секретаря освіти. Згідно з Конституцією США, віце-президент також є президентом Сенату, і має право віддати вирішальний голос‚ коли є рівне число сенаторських голосів за і проти якогось номінанта чи законопроєкту. Це вперше в історії країни, що віце-президент проголосув‚ щоб затвердити члена Кабінету, після того як Сенат був поділений голосами 50-50. Опозицію до Б. ДеВос очолювали вчительські профспілки, які творять поважну частину виборців Демократичної партії, за її підтримку незалежних шкіл. Немає великих сумнівів, що Сенат затвердить всіх номінантів Д. Трампа, тому що демократи в 2013 році змінили правила Сенату, що для потвердження номінанта до Кабінету потрібно звичайну більшість голосів, а не 60 голосів‚ як вимагалося раніше. („Reuters”)

Коментарі закриті.