3 лютого, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Новий Президент Ґамбії повернувся

БАНДЖУЛ, Ґамбія. — Президент Ґамбії Адама Баров повернувся на свою батьківщину 26 січня, закріпивши своє місце першого нового головнокомандувача країни за два десятиліття, закінчуючи політичну кризу. Народ з нетерпінням очікував А. Барова, котрий обіцяв замінити авторитарну політику попереднього глави країни Ягя Джамеги. А. Баров переміг Я. Джамегу у президентських виборах в грудні 2016 року, але той не хотів передати владу. А. Баров склав президентську присягу 19 січня в Посольстві Ґамбії в сусудньому Сенеґалі через непевну ситуацію в його країні, яка має 1.9 млн. населення. Я. Джамега нарешті покинув Ґамбію 25 січня після натиску міжнародної спільноти, яка вислала реґіональні збройні сили в складі 2,500 чоловік, які були готові усунути його після 22-річного панування. („Associated Press”)

Новий Посол США прибула до ООН

НЮ-ЙОРК. – Новий Посол США до ООН Нікі Гейлі прибула 27 січня до штабу цієї світової організації, де вона зустрілася з Генеральним секретарем ООН Антонійом Ґутересом. У розмові з репортерами вона сказала, що США пам’ятатимуть‚ коли союзники не підтримають їх. Від 2011 року Н. Гейлі була республіканським губернатором Південної Каролайни, аж в цьому році Президент Дональд Трамп призначив її на новий пост. Вона також сказала, що США перевірять ефективність ООН. Д. Трамп хоче перевірити американське фінансування цієї організації з метою скорочення його на половину. США дають найбільшу фінансову підтримку ООН, сплачуючи 22 відс. головного бюджету‚ який становить 5.4 млрд. дол.‚ і 28 відс. миротворчого бюджету‚ який становить 7.9 млрд. дол. („Reuters”)

Зростає бездітність серед европейок

ПАРИЖ. — Жінки в Европі мають чимраз менше дітей. Цю статистику оприлюднив французький Національний інститут демографічних студій у своєму виданні за січень 2017 року. Зріст бездітности найбільше помітний в південній Европі, де понад 20 відс. жінок‚ народжених в ранніх 1970-их роках в Греції, Італії та Еспанії‚ є бездітними. У західній Европі найвища бездітність (20 відс.) є в Австрії, Німеччині та Швайцарії. Інститут вважає, що бездітність вже устабілізувалася в західній та північній Европі, але правдоподібно збільшуватиметься в південній Европі, де може досягнути 25 відс. („BBC”)

„Mіс Франція” обрана на „Міс Всесвіт”

МАНІЛЯ, Філіпіни. – Студентка з Франції Іріс Мітенайре‚ яка вчиться на на хірурга-стоматолога‚ була обрана на „Міс Всесвіт” 30 січня. В конкурсі‚ який відбувся в Філіпінах‚ брало участь 86 красунь, а його формальним власником є Дональд Трамп. Останній раз „Міс Франція” виграла цей конкурс понад 60 років тому. 24-річна І. Мітенайре сказала, що її перемога потішить французький нарід після терористичних атак останніми роками. Її коронувала уступаюча „Міс Всесвіт” Пія Вурцбах з Філіпін. Першою заступницею обрано „Міс Гаїті”, а другою „Міс Коломбія”. Представниця України, 19-річна киянка родом з Криму Олена Сподинюк, під оплески глядачів презентувала вбрання „Квітуча Україна”‚ яке увійшло до 27 найкращих. („Associated Press”)

Трамп дав номінанта до Верховного Суду

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп 31 січня призначив номінанта до Верховного суду США. Ним є 49-літній консервативний суддя Ніл Ґорсуч, наймолодший кандидат на цю посаду за останніх 25 років. Н. Ґорсуч є знаний в 10-му Окружному апеляційному суді в околиці Денверу, Кольорадо‚ за його виразне леґальне писання, підтримку судової перевірки урядових правил та оборону релігійної свободи. Якщо його номінацію затвердить Сенат, він займе місце Антонія Скалії, котрий помер минулого року і був найсильнішим консервативним голосом Верховного суду. („Associated Press”)

Трамп скоротив бюрократичні правила

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп підписав президентський наказ 30 січня‚ в якому драматично скорочуються федеральні правила. Згідно з наказом, за кожне нове правило‚ видане різними бюрократичними аґенціями, вони мусять скасувати два правила. Під час своєї президентської компанії підприємець Д. Трамп обіцяв зменшити федеральні вимоги, які обтяжують американські компанії. Деякі правила не підпадають цьому новому наказові, включно з тими‚ які відносяться до справ військових та національної безпеки. Відповідальність за втілення цього наказу матиме директор Бюра керування та бюджету (ОМВ) Мік Мулвейні, який від 2011 року був республіканським конґресменом з Південної Каролайни, а в цьому році Президент Д. Трамп призначив його на новий пост. („Reuters”)

Президент Польщі привітав війська США

ВАРШАВА. – Президент Польщі Анджей Дуда 30 січня привітав історичну присутність військ США на польській землі, кажучи‚ що це закріплює безпеку його країни в НАТО. Американська озброєна бриґада в складі 3,500 чоловік, разом з танками та іншою важкою зброєю, творить одне з найбільших розгортань військ США в Европі від часів „Холодної війни“. Вони були вислані попереднім Президентом США Бараком Обамою для заспокоєння союзників НАТО в Східній Европі після російської анексії Криму в 2014 році. Присутнім на початку спільних навчань американських і польських військ був генерал-лейтенант Бен Гаджес, командир американських військ в Европі. 30 років тому, на місці‚ де тепер вітають війська США „перебувала інша армія, яка не була запрошена і яку ми мусіли трактувати як союзників”, – сказав А. Дуда, натякаючи на колишні совєтські війська в тодішній комуністичній Польщі.(„AFP”)

США і Південна Корея бачать загрозу

СЕУЛ. – Секретар оборони США Джеймс Метіс і його південнокорейський колеґа Ган Мін-ку погодилися під час телефонічної розмови 30 січня зміцнити їхню оборону проти „зростаючої північнокорейської загрози”, серед звідомлень‚ що Північна Корея готується до нового випробування своїх ракет. Міністерство оборони Південної Кореї повідомило, що обидві сторони погодилися на розміщення американської оборонної системи „THAAD” в Південній Кореї для захисту країни від ядерних та балістичних спроможностей комуністичної Північної Кореї, яка провела серію ядерних і ракетних випробувань наперекір санкціям ООН. Обидві Кореї технічно ще перебувають в стані війни, бо їхній збройний конфлікт 1950-1953 років закінчився перемир’ям, а не мирним договором. („Reuters”)

Армія деактивізує розвідувальні відділи

САН-АНТОНІО, Тексас. – Армія США оголосила 24 січня‚ що вона деактивізує три сотні розвідувальних відділів на активній службі та чотири сотні в Національній ґвардії. Члени цих військових частин будуть призначені до інших відділів. Аналітики прийшли до висновку, що командири сухопутніх частин скоріше користуються технологією, такою як сателіти чи безпілотники, чим малими розвідувальними відділами. Але критики кажуть, що у випадку електронних протизаходів, не буде кому спостерігати за ворогом. („Stars and Stripes”)

Конґресменка зустрілася з аль-Асадом

ВАШІНҐТОН. – Демократична конґресменка з Гаваї Тульсі Ґебард зустрілася з Президентом Башар аль-Асадом під час таємної, чотириденної візити до Сирії. Вона розповіла про це аґенції новин „Сі-Ен-Ен” 25 січня. На запит‚ чи вона не мала застереження про зустріч з Б. Асадом, котрий відповідає за смерть сотень тисяч сирійського цивільного населення, вона відповіла‚ що мусить бути діялог між США та Сирією. Т. Ґебард є членом Конґресового комітету для збройних сил і закордонних справ. Вона недавно внесла законопроєкт, який забороняв би висилку федеральних фондів націям‚ які підтримують тероризм. Вона додала, що сирійці сказали їй‚ що немає поміркованих повстанців у країні. („CNN”)

Коментарі закриті.