27 січня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Джо Байден скритикував Путіна

ВАШІНҐТОН. – За два дні перед залишенням своєї посади Віце-президент США Джо Байден скритикував Президента Росії Володимира Путіна, кажучи‚ що він хоче підірвати НАТО. Виступаючи 18 січня в Давосі, Швайцарія‚ Дж. Байден вказав на аґресію Росії проти своїх сусідів, яка „посилає так званих „малих зелених чоловічків“‚ щоб викликати насильство”, натякаючи на насилля в східній Україні. Щодо НАТО він заявив: „Ми прийняли священне зобов’язання, що атака на одного з нас є атакою на всіх”. („Bloomberg News”)

Ізраїль встановив оборонну систему

ЄРУСАЛИМ. – Міністерство оборони Ізраїля повідомило, що 18 січня країна встановила оборонну системи проти балістичних ракет. Цю систему, звану „Arrow-3”, уфундували США. Вона була створена державною компанією Ізраїля „Аеропросторні індустрії“ та американською компанією „Боїнґ“. У повідомленні сказано, що це „поважно зменшить можливості‚ що балістичні ракети” поцілять в Ізраїль. (Reuters)

„Вестерн Юніон“ покарана на 586 млн. дол.

ВАШІНҐТОН. – Найбільша у світі компанія пересилання грошей „Вестерн Юніон“, яка має понад 500 тис. бюр у понад 200 країнах світу, призналася 18 січня до обману, тому що іґнорувала випадки відмивання грошей. Департамент справедливости США й Федеральна торговельна комісія покарали компанію на 586 млн. дол. За третій квартал 2016 року „Вестерн Юніон“ мала приходів на 1.4 млрд. дол. Компанія сказала, що вона видає приблизно 200 млн. дол. річно на дотримування американських законів. (Reuters)

Південна Корея не зволікатиме з обороною

СЕУЛ. – Нині діючий Президент Південної Кореї Гванґ Кйо-агн сказав 23 січня, що встановлення американської протиракетної оборонної системи не можна відкладати перед зростаючою північнокорейською ядерною загрозою‚ не зважаючи на опозицію Китаю. Південна Корея і США кажуть, що розміщення американської системи „THAAD” є запляноване для захисту країни від ядерних та балістичних спроможностей комуністичної Північної Кореї, яка провела серію ядерних і ракетних випробувань наперекір санкціям ООН. Гванґ виступав замість Президента Парка Ґеун-гє, яка є під імпічментом парляменту через корупційний скандал. Вона втратила свою владу та очікує рішення суду щодо її дальшої долі. (Reuters)

Трамп повернув погруддя Черчіля

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп повернув погруддя колишнього Прем’єр-міністра Великобританії Вінстона Черчіля на його місце в Овальному бюрі Білого Дому. Репортери побачили погруддя 20 січня‚ коли Президент підписував свої перші накази. Погруддя було забране з бюра 2009 року за часів Президента Бараки Обами, котрий переніс його до своєї резиденції. В той час Білий Дім заявив‚ що погруддя забране‚ щоб знайти місце для погрудь Президента Абрагама Лінкольна та Мартина Лютера Кінґа. Під час своєї візити до Англії 2016 року Б. Обама заперечив‚ що перенесення погруддя було зневагою Великобританії. „Я люблю Вінстона Черчіля”, – сказав Б. Обама на прес-конференції з тодішнім Прем’єром Дейвідом Камероном. („The Hill”)

Медведєв: знесення санкцій є ілюзією

МОСКВА – Прем’єр-міністер Росії Дмитрій Медведєв сказав‚ що санкції Заходу проти Росії правдоподібно залишаться „на довгий час”, не зважаючи на сподівання‚ що інавґурація Президента Дональда Трампа доведе до кращих відносин між Вашінґтоном і Москвою. Виступаючи 22 січня перед членами правлячої партії „Єдина Росія“, Д. Медведєв заявив‚ що провідники Росії „не можуть покладати наші надії на чужоземні вибори”, і що „настав час позбавитися ілюзії‚ що санкції проти нашої країни будуть зняті”. („The Washington Post”)

Джо Байден похвалив свого наступника

ВАШІНҐТОН. – У інтерв’ю для репортерів Білого Дому 12 січня уступаючий Віце-президент Джо Байден хвалив свого наступника Майка Пенса, кажучи‚ що він знає більше про Росію‚ ніж  Дональд Трамп. Дж. Байден сказав, що М. Пенс імпонує йому і є добре поінформований про поведінку Росії, її наміри та Володимира Путіна. Дж. Байден додав, що він реґулярно посилає своєму наступникові поради‚ як ставитися до провідників Іраку та України, і що М. Пенс радо приймає його поради. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Барак Обама залишив Трампові листа

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп 22 січня показав членам штабу Білого Дому листа, якого попередній Президент Барак Обама залишив йому в президентському Овальному бюрі. Д. Трамп подякував Б. Обамі за традиційного листа, якого уступаючі президенти залишають їхнім наступникам. Зміст церемоніяльного листа, який звичайно є коротким і дає поради, нормально не оприлюднюється впродовж років. Національна служба архівів 19 січня оприлюднила лист колишнього Президента Джорджа В. Буша до Б. Обами в 2009 році. Лист закінчується словами: „Будеш мати Всемогутнього Бога потішити тебе, родину‚ яка любить тебе, і країну‚ яка підтримує тебе, включно зі мною. Що би не сталося, ти будеш надхнений характером і співчуттям народу, яким ти тепер провадиш. Нехай Бог благословить тебе”. („Business Insider”)

Джеймс Метіс підкреслив зобов’язання

ВАШІНҐТОН. – Секретар оборони Джеймс Метіс під час свого першого дня в бюрі 23 січня потелефонував до союзників США в НАТО і запевнив їх у американських зобов’язаннях альянсові. Він говорив з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом, Міністром оборони Великобританії Майклом Фалоном і Міністром оборони Канади Гарджітом Саджаном. („USA Today”)

Секретар оборони призначив дорадників

ВАШІНҐТОН. – Секретар оборони Джеймс Метіс 23 січня призначив двох найвищих дорадників Пентагону. Контр-адмірал Крейґ Фолер буде найвищим військовим дорадником Дж. Метіса, повідомив капітан Джеф Дейвис, представник Пентагону. Контр-адмірал (у відставці) Кевин Свіні буде начальником штабу Секретаря оборони. Дж. Метіс також попросив теперішнього Заступника секретаря оборони Баба Шорка залишитися на своєму пості під час зміни президентської адміністрації у Вашінґтоні. („Military Times”)

США передали 221 млн. дол. палестинцям

ВАШІНҐТОН. – Дослівно в останніх годинах адміністрації Барака Обами уряд передав Палестинській владі 221 млн. дол., передання яких республіканці в Конґресі стримували. Письмове повідомлення про це було передане Конґресові ранком 20 січня. Одночасно, адміністрація передала додаткових 6 млн. дол. на закордонні справи, включно 4 млн. дол. на програми щодо зміни клімату та 1.25 млн. дол. для ООН. („Associated Press”)

Вбивства поліцаїв зросли на 56 відс.

ВАШІНҐТОН. – Число поліцаїв‚ котрі загинули під час виконання своїх службових обов’язків‚ зросло на 56 відс. за 2016 рік порівняно з попереднім. Із 135 погиблих поліцаїв майже половина (64) була застрілена, 21 з них в особливо підготованих засідках. („Associated Press”)

Міська влада шукає пустельника

ЗАЛЬЦБУРҐ, Австрія. – Міська влада і представники Римо-Католицької Церкви містечка Сальфельден шукають пустельника, котрий жив би у 350-літньому будинку‚ вбудованому в крутих скелях в районі Зальцбурґу. До осені 2016 року там проживав монах. Через брак води й тепла пустельник не жив би там в зимові місяці. Представник Церкви сказав, що кандидат мусить мати християнський світогляд і бути готовим вітати паломників. („Associated Press”)

Коментарі закриті.