20 січня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Рекс Тілерсон виступав у Сенаті США

ВАШІНҐТОН. – Колишній провідник і головний управитель компанії „ExxonMobil” Рекс Тілерсон був номінований Президентом Дональдом Трампом на пост державного секретаря США. Виступаючи 11 січня на переслуханнях перед Сенатським Комітетом для закордонних справ, Р. Тілерсон старався заспокоїти скептиків, котрі побоювалися‚ що його близькі стосунки з Володимиром Путіном можуть довести до слабкого й наївного підходу США до Кремля. 64-літній номінант сказав, що Росія становить небезпеку, яка непокоїть союзників Америки. На запити сенаторів, він сказав що слабка реакція США у відповідь на московську анексію Криму в 2014 році заохотила Росію розпочати бойові дії в східній Україні. Р. Тілерсон додав, що США повинні були відразу дати оборонну зброю Україні і також вчасні інформації в ділянці розвідки. Щодо санкцій, номінат сказав‚ що тимчасово треба їх залишити, і що „Росія мусить нести відповідальність за свої вчинки”. („Atlantic Council”).

Номінанти перестерігають перед Росією

ВАШІНҐТОН. – Два номінанти Президента Дональда Трампа виступили 12 січня на переслуханнях в Сенаті. Чотиризірковий генерал (у відставці) Морської піхоти Джеймс Метіс, номінований на пост секретаря оборони США, сказав Сенатському Комітетові збройних сил‚ що Росія є „головною загрозою” і що Президент Росії Володимир Путін намагається поділити країни НАТО. Конґресмен Майк Помпейо, номінований на пост директора Центрального розвідувального управління (CIA), сказав Сенатському Розвідувальному комітетові‚ що Москва становить загрозу Eвропі і „поводиться аґресивно” в Україні. Консервативний республіканець з Кензасу критикував Москву за вторгнення та окупацію України. („BBC”)

Трамп номінував директора розвідки

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп номінував колишнього республіканського сенатора з Індіяни Дена Ковтса на пост начальника Бюра директора національної розвідки (ODNI). 73-літній Д. Ковтс був членом Сенатського Розвідувального комітету заки відійшов на пенсію минулого року. Якщо його затвердить Сенат, він очолюватиме бюро‚ яке було створене після терактів 11 вересня 2001 року для координації всіх розвідувальних й законодавчих аґенцій США. Номінант відслужив вісім років в Палаті Представників‚ поки був обраний до Сенату в 1989 році, де він служив аж до свого відходу в 1986 році. Після перебування на пості посла до Німеччини за президентства Джорджа В. Буша Д. Ковтс повернувся до Вашінґтону і працював в приватних компаніях. В 2010 році його знов обрано до Сенату, звідки він відійшов на пенсію після одного шестирічного терміну. („Associated Press”)

Колишній прем’єр буде на інавґурації

ТАЙПЕЙ. – Колишній прем’єр-міністер Тайвану представлятиме країну на інавґурації Дональда Трампа 20 січня. Міністерство закордонних справ Тайвану повідомило 17 січня‚ що Ю Шуї-кун, котрий очолював Демократичну проґресивну партію в 2006-2007 роках і був прем’єром Тайвану („Китайської Республіки”) в 2002-2005 роках, очолить делеґацію законодавців та високопосадовців з його партії та опозиційної Націоналістичної партії. Міністерство підкреслило важливість „близьких, дружніх двосторонніх відносин” обох країн. Делеґація також зустрінеться з політиками, академіками та представниками закордонної китайської громади. США не мають формальних відносин з Тайваном‚ тому що комуністичний Китай твердить, що острів належить йому. Одначе, обидві країни втримують міцні неформальні зв’язки, а Вашінґтон продає Тайпеєві зброю і має леґальні зобов’язання дбати про захист Тайвану. Ю Шуї-кун був прем’єром за президентства Чен-Шуї-Біяна, котрого Пекін ненавидів за його самостійницьку політику. („The Japan Times”)

Протестували проти передання собору

САНКТ-ПЕТЕРБУРҐ‚ Росія. — Кількасот осіб протестувало 13 січня проти передання історичного Ісаакіївського собору (собор преподобного Ісаакія Далматського‚ 1818-1858 роки‚ архітектор Оґюст Монферан) Російській Православній Церкві (РПЦ). Від 1917 року собор був музеєм. Переданням музею РПЦ Президент Росії Володимир Путіна прагне посилити підтримку свого режиму з боку РПЦ. („The Washington Post”)

Думки американців про гакерство Росії

АТЛАНТА, Джорджія. — Телевізійна станція „Сі-Ен-Ен” оприлюднила 17 січня висліди опитувань‚ проведених 12-15 січня серед американців‚ про російські так звані „гакерські” напади та їхній вплив на президентські вибори в США. 58 відс. респондентів сказало, що вибори був би виграв Дональд Трамп, „не зважаючи на інформації‚ оприлюднені в результаті російського гакерства”. 40 відс. сказало, що вислід виборів був би іншим. Майже 80 відс. відповіло, що вони „близько спостерігають” за новинами про гакерство Росії; це включало 84 відс. демократів, 72 відс. республіканців, і 73 відс. незалежних виборців. („U.S. News & World Report”)

Президент Обама помилував генерала

ВАШІНҐТОН. – Президент Барака Обама 17 січня помилував генерала (у відставці) Джеймса Картврайта, котрий признався у Федеральному окружному суді 17 жовтня 2016 року‚ що він говорив неправду під час розслідування про витік засекречeних інформацій щодо американської комп’ютерної кібератаки проти ядерних систем Іраку. 67-літній генерал був заступником начальника штабу Збройних Сил США в 2007-2011 роках і був близьким дорадником Б. Обами. Свою підтримку для помилування генерала висловили Б. Обамі колишній Президент Джордж В. Буш та його Віце-президент Дик Чейні. Тиждень раніше прокурори Департаменту справедливости просили федерального суддю засудити Дж. Картрайта до двох років ув’язнення. („www.yahoo.com”)

Рекордове число осіб відвідало Авшвіц

ВАРШАВА. – Понад 2 млн. людей з цілого світу відвідало меморіял і музей в Авшвіці (Освенцімі‚ Польща) протягом 2016 року, встановлюючи новий рекорд. Найбільше відвідувачів (424 тис.) було з Польщі, а відтак з Великобританії (271 тис.) та США (215 тис.). Цього року музей відзначає 70-ліття свого існування. („Jewish Telegraphic Agency”)

„Майн Кампф” продається в Німеччині

МЮНХЕН. – Приблизно 85 тис. копій спеціяльно анотованої версії книжки Адольфа Гітлера „Майн Кампф” було продано в країні за минулий рік. Видавець Андреас Віршінґ, котрий є директором Інституту сучасної історії в Мюнхені, сказав німецькій аґенції новин „DPA”‚ що „ці цифри приголомшили нас”. При кінці січня книжка вийде вже шостим накладом. Вона має критичні завваги до ориґінального змісту, який появився 1925 року в Німеччині – за вісім років перед приходом А. Гітлера до влади. Книжка коштує 58 евро (62 дол.) і її більшістю закуповують бібліотеки, школи та академії. В Німеччині впродовж 70 літ від часу закінчення Другої світової війни закон про авторське право не дозволяв на перевидання книги А. Гітлера. Згідно з законом, авторське право вигасло 70 років після смерти автора, отже уряд не міг дальше вживати цей закон‚ щоб заборонити видання книги. Тоді німецький уряд дозволив на видання книги разом з доданими критичними коментарями. („BBC”)

Літак впав на місто в Киргизстані

БІШКЕК‚ Киргизстан. – Вантажний літак „Boeing 747“ турецької авіякомпанії‚ що слідував рейсом Ґонґ Конґ-Бішкек впав біля летовища киргизської столиці вранці 16 січня в районі дачного містечка. Три члени залоги загинули, один член вижив. Під час катастрофи на землі загинули не менше 30 осіб. („Українська правда“)

Коментарі закриті.