13 січня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Конґрес не має високої оцінки 

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп“ оприлюднила при кінці 2016 року думки американців про різні професії. На списку з 22 професій члени Конґресу посіли останнє місце щодо чести й етики. Тільки 8 відс. опитуваних дало Конґресові позитивну оцінку в цих ділянках. Члени Сенату не були багато кращими – тільки 12 відс. Губернатори стейтів отримали 18 відс., а журналісти – 23 відс. Найкращу опінію отримали медсестри – 84 відс. На другому місці були фармацевти (67 відс.), а на третьому лікарі (65 відс.). („www.gallup.com”)

В Чикаґо зросло число вбивств 

ЧИКАҐО. – Минулий рік став одним з найбільш кривавих в історії Чикаґо: у місті сталося 762 вбивства, більше ніж колинебудь за останні два десятиліття, і більше‚ ніж число вбивств в Ню-Йорку й Лос-Анджелесі разом узятих. Також число випадків обстрілювання людей зросло до 3,350 осіб в цьому третьому найбільшому місті країни. Дехто бачить причину цього лиха у послабленні законів‚ які карають за нелеґальне посідання зброї. Інші вказують на антиполіційні настрої серед деяких політиків та засобів масової інформації, які спричинилися до того, що поліція не поспішає арештовувати підозрілих осіб. Під час пресової конференції 1 січня начальник поліції Еді Джансон скритикував поблажливі закони, які залегко карають за посідання нелеґальної зброї‚ але в недавньому інтерв’ю для аґенції „Асосієйтед Прес” він визнав, що офіцери вагаються арештовувати підозрілих осіб, бо побоюються бюрократичних вимог та неґативних наслідків у їхніх кар’єрах. Е. Джансон додав, що злочинці добре розуміють цю ситуацію. („CBS News”)

Папа призначив єпископа-філіпінця

СОЛТ-ЛЕЙК-СИТІ, Юта. – 10 січня Папа Франциск призначив нового єпископа для римо-католицької дієцезії в Солт-Лейк-Ситі. Ним є 63-літній Єпископ-помічник Лос-Анджелесу Оскар Азаркон Соліс‚ уродженець Філіпін і перший єпископ-філіпінець‚ котрий був висвячений на священика в США. Новий єпископ приходить на місце попереднього Єпископа Джана Вебстера, котрий у червні 2015 року був назначений архиєпископом Санта-Фе, Ню-Мехіко. Вперше в історії американську дієцезію очолюватиме єпископ-азіят. Приблизно 5 млн. американських католиків є азійського походження. У стейті Юта, де домінує мормонська релігія, є понад 300 тис. католиків, а з них 18 тис. – азіяти. Офіційна інсталяція нового єпископа відбудеться 7 березня в Катедрі св. Маделини в Солт-Лейк-Ситі. („The Salt Lake Tribune”)

Думка війська про Обаму

ВАШІНҐТОН. – При кінці 2016 року газета „Мілітері Таймс” та Інститут ветеранів і військових родин при Сиракюзькому університеті оприлюднили висліди опитувань членів Збройних Сил США про Президента Барака Обаму. Понад половину (51.5 відс.) мали неґативну опінію про нього, а 36.4 відс. дали позитивну оцінку; 12.1 відс. опитуваних були невтральними. На президентських виборах в листопаді 49 відс. виборців голосували за Дональда Трампа, а 29 відс. – за Гиларі Клінтон. 76 відс. сказали, що кількість членів Збройних Сил є замала. 59 відс. вважало, що відтягнення бойових сил з Іраку зменшило безпеку Америки; 54 відс. сказало те саме про зменшення військ США в Афганістані. Приблизно 60 відс. жінок і 57 відс. національних меншин у Збройних Силах схвалювало президентство Б. Обами. Він намагався зменшити ролю американських військ в Афганістані та Іраку, поширював рівноправ’я для жінок у всіх ділянках військового життя і дозволив гомосексуалістам відкрито служити. Прихильники президента пригадують, що він дав наказ на вбивство провідника терористів Осами бен-Ладена. Його критики кажуть, що він замало протиставився міжнародному тероризмові та замало грошей призначав на військовий бюджет. („U.S. News & World Report”)

США збільшують військові навчання

ШТУТҐАРТ, Німеччина. – Збройні Сили США збільшать маштаб своїх військових навчань в Европі‚ щоб протиставитись російській аґресії. „Щоб було ясно: це є одна частина наших намагань запобігти російській аґресії, забезпечити територіяльну цілісність наших союзників та утримувати Европу цілою, вільною, процвітаючою і в мирі”, – сказав 8 січня генерал-лейтенант Повітряних Сил США Тим Рей, заступник командира Европейської команди США. Він підкреслив недавне прибуття 2,800 одиниць військового знаряддя до німецького порту в Бремергавені, яке використають 4,000 американських військовиків під час навчань НАТО в Східній Европі. Т. Рей додав, що Збройні Сили США в Европі пристосовуються до стратегічних викликів, таких як російські військові операції в Україні, приплив міґрантів з Сирії та іслямський радикалізм. („Newsweek”)

Церква відокремлена від держави

ОСЛО, Норвегія. – Норвезький уряд та Церква офіційно розділені з 1 січня. Разом держава і Церква співіснували 500 років. Процес відмежування цих двох інституцій розпочався ще 2008 року. 1‚250 священиків та єпископів скандинавської країни більше не будуть вважатися державними чиновниками, яких призначає на посади король. Однак, певна частина норвежців не вірять, що це є цілковите розмежування. „Парлямент цього разу пройшов частину шляху, але не достатньо далеко”, – сказала генеральний секретар Норвезької гуманістичної асоціяції Крістін Майл. Вона додала, що поки в Конституцію не внесено поправок, Церква залишиться державною. У Конституції Норвегії сказано, що кожен громадянин має право на вільне віросповідання. Зокрема там же зазначено, що євангельське лютеранство є державною релігією Норвегії. За офіційними даними, лютеранство сповідують 82.7 відс. населення, зокрема король та половина міністрів. Однак, лише 2 відс. населення реґулярно відвідують богослужіння. („Релігійно-інформаційна служба України”)

США назвала Росію кіберзагрозою

ВАШІНҐТОН. – З усіх зовнішніх загроз у кіберпросторі для США Росія має найвищий рівень небезпеки через її активність на цьому напрямі, яка досі триває. Про це йдеться в спільній заяві трьох керівників розвідувальних структур США, оприлюдненій під час слухань у Сенаті 5 січня. Спільний документ, який визначає рівень небезпеки з боку Росії та інших країн і організацій, підписаний директором національної розвідки Джеймсом Клепером, заступником міністра оборони США з питань розвідки Марселєм Летром і керівником Аґенції національної безпеки (NSA), командувачем кіберкомандування США Майклом Роджерсом. В останні роки аґресія Кремля в кіберпросторі лише збільшилась, наголосили керівники американської розвідки. „Російські так звані „гакерські” операції були націлені на урядові організації, критично важливу інфраструктуру, експертні установи, університети, політичні організації та корпорації”, – зазначається в заяві. При цьому вказується, що в деяких випадках російські розвідувальні установи діяли від третьої сторони, маскуючись за хибними адресами та персонами. („Укрінформ”)

Студенти не вивчатимуть історію США

ВАШІНҐТОН. – Університет ім. Джорджа Вашінґтона вирішив, що студенти‚ котрі спеціялізуються в ділянці історії‚ не мусять брати жодних курсів з історії США перед отриманням свого диплома. Про це повідомила при кінці 2016 року студентська газета цього елітарного університету в столиці країни. Газета написала, що члени факультету історії пояснили цю зміну як спосіб „рекрутування студентів” і „кращого віддзеркалення ґльобального світу”. Представники історичного факультету відмовились від дальших коментарів в цій справі. Дотепер, одна третина найбільш престижних американських університетів не вимагає‚ щоб їхні студенти брали курси історії США, хоч вони мають стати спеціялістами з історії. („The Washington Times”)

Коментарі закриті.