5 лютого, 2016

Америка і світ

Пом’якшено вироки неповнолітнім

ВАШІНҐТОН. – Верховний Суд США 25 січня скасував дожиттєві вироки малолітнім‚ поновивши своє рішення з 2012 року про те‚ що неповнолітніх не можна карати за злочини так само‚ як дорослих. Це означає що понад 1,500 в’язнів в країні можуть апелювати щодо вироку за злочини‚ які вони поповнили‚ коли були неповнолітніми. Приблизно 500 з них є в Пенсильванії. Президент Барак Обама того дня заборонив одиночне ув’язнення малолітніх у федеральній системі тюрем. Його заборона впливатиме на 10 тис. в’язнів. За останні два роки 12 стейтів розпочали заходи‚ щоб скасувати одиночне ув’язнення малолітніх. („Філядельфія Інкваєрер”)

Буде створена нова бриґада

ВАРШАВА. – Нова польсько-литовсько-українська бриґада буде створена до кінця цього року. Міністер оборони Польщі Антоній Мацєревич заявив про це 25 січня під час промови на військовій церемонії в Люблині, кажучи‚ що бриґада в числі 4,000 вояків зміцнить безпеку реґіону‚ стурбованого діями Росії. Присутніми на церемонії були міністри оборони Литви та України Юозас Олекас та Степан Полторак. Бриґада братиме участь в миротворчих операціях ООН і також допоможе Україні змодернізувати свої Збройні Сили. („ЮС Нюз енд Ворлд Ріпорт”)

Судять за злочини 1991 року

ВІЛЬНЮС. – У Литві розпочався суд над 65 колишніми радянськими чиновниками, яких звинувачено у воєнні злочинах, злочинах проти людства та за їхню ролю у насильницькому намаганні придушити рух до незалежности країни в 1991 році. На суді, який розпочався 27 січня, було тільки двоє підсудних. Решта перебуває в Росії‚ яка не хоче їх видати‚ тому вони будуть суджені заочно. Це включає політичних провідників, офіцерів КҐБ і війська та інших, яким закидають організування або проведення насильницьких заходів 13 січня 1991 року проти демонстрантів за незалежність у Вільнюсі, внаслідок чого загинуло 14 осіб‚ а сотні було поранено. На суд будуть викликані сотні свідків. Перший президент вільної Литви Витавтас Ландсберґіс привітав початок судової розправи, хоч вважає‚ що більшість відповідальних за злочини оминуть кари. Він додав, що головним обвинуваченим, котрого не включено у справу, повиннен бути Михайло Ґорбачов‚ президент СРСР. („Асосієйтед Прес”)

Яка ідеологія домінує в США?

НЮ-ЙОРК. – Відома компанія Ґелуп провела обширні опитування серед американців впродовж 2015 року щодо їхньої політичної ідеології. 11 січня вона оприлюднила висліди цих опитувань: 37 відс. вважають себе консерватистами, 35 відс. є поміркованими, а 24 відс. є лібералами. Серед республіканців 68 відс. кажуть‚ що вони є консерватистами в порівнянні з 32 відс. серед незалежних та 17 відс. серед демократів. Серед демократів 45 відс. вважають себе лібералами в порівнянні з 22 відс. серед незалежних та 6 відс. серед республіканців. (www.gallup.com)

Критикують вживання моторів з Росії

ВАШІНҐТОН. – Вживання російських моторів для запуску американських військових сателітів стало темою гострої критики законодавців. У свідченнях 27 січня перед Сенатською Комісією для збройних сил Секретар Військово-Повітряних Сил США Дебора Джеймс та голова закупів Пентагону Френк Кендал не заперечили закидів сенатора Джана МекКейна, республіканця з Арізони, що закуп моторів йде на користь Сергія Чемезова й Дмитра Роґозіна, близьких приятелів російського президента Володимира Путіна, котрі є на списку осіб‚ які підлягають американським санкціям. Д. Джеймс сказала, що пріоритетом є змінити ситуацію, але це забере час‚ поки знайдуться і перейдуть перевірку потрібні мотори американського виробництва. („Асосієйтед Прес”)

США підсилюють Европу

ВАШІНҐТОН. – Президент Барак Обама плянує поважно збільшити розклад тяжкої зброї, бронетехніки та іншого воєнного знаряддя в країнах НАТО у Центральній та Східній Европі. Представники адміністрації завили 1 лютого‚ що це зроблене для стримання Росії від дальшої аґресії в реґіоні. Білий Дім збільшить видатки на військовий бюджет в Европі наступного року до 3.4 млрд. дол., вчетверо більше від теперішнього бюджету. Хоч воєнні дії Росії в східній Україні притихли, Москва далі втримує там військову присутність. Чиновники адміністрації кажуть, що ці зміни є на довшу мету і мають бути сиґналом для Володимира Путіна‚ що Захід далі має підозру щодо його плянів в реґіоні. У світлі „російської аґресії” американський Секретар оборони Еш Картер 2 лютого назвав Росію зростаючим викликом для США. Аналітики непевні‚ якою буде реакція Росії. „Це справді є велике діло й росіянам не по душі, – сказала Евелин Фаркас, котра до жовтня 2015 року відповідала в Пентагоні за справи Росії та України. – Це величезний знак зобов’язання запобігти Росії та зміцнити наш альянс”. („Бостон Ґловб”)

Міністер економіки Японії зрезиґнував

ТОКІО. – Міністер економіки Японії Акіра Амаро зрезиґнув 28 січня внаслідок фінансового скандалу, який був розкритий тиждень раніше. Це було ударом для уряду Прем’єр-міністра Шінзо Абе, котрий надіявся‚ що А. Амаро перепровадить його економічну стратегію і також членство Японії у новому економічному партнерстві 12-ох країн в реґіоні Тихого океану. („Вашінґтон Пост”)

Зростає число мешканців США

ВАШІНҐТОН. – Населення США збільшилося на 2.5 млн. осіб в 2015 році. Бюро перепису населення подає, що в Америці на початку цього року проживало 322,762,018 осіб. Аґенція сподівається, що в 2016 році народжуватиметься одна дитина кожні вісім секунд, а помиратиме одна особа кожні 10 секунд. Через міґрацію населення США зростатиме на одну особу кожні 29 секунд. (www.census.gov)

Корабель США викликав протести Китаю

ПЕКІН. – Корабель Військово-Морських Сил США „Киртіс Шілбур” проплив 30 січня на відстані 12 морських миль від острова Тритон у Південно-Китайському морі. Це викликало протести комуністичного Китаю, який вважає цей острів своєю територією. Пекін виступив із заявою, в якій стверджує, що американський військовий корабель порушив відповідні китайські закони, запливши до китайських територіяльних вод без попереднього дозволу, і китайська сторона вжила відповідних заходів, включаючи спостереження та пересторогу. Департамент оборони США заявило, що в цьому районі в час проходження корабля не було китайських суден. Пресовий секретар Пентагону капітан Джеф Дейвіс сказав, що такі дії відображають позицію США, що цей район є важливим морським коридором, який повинен розглядатися як міжнародні води.  („Ройтерс”)

ФІФА показала Росію без Криму

ЦЮРІХ. – На мапі з містами-організаторами змагань за Кубок конфедерацій з футболу 2017 року, яку Міжнародна футбольна асоціяція (ФІФА) та Організаційний комітет Чемпіонату світу-2018 (ЧС) підготували до презентації, присвяченій 500 днів до початку Кубка, Крим був показаний як частина України. Карта була розміщена 3 лютого на офіційній веб-сторінці ФІФА, присвяченій ЧС з футболу у Росії. Однак через деякий час ця мапа була вилучена. В Організаційному комітеті „Росія-2018” не було коментарів на цю ситуацію. „Ілюстраційна карта була вилучена, щоб уникнути будь-якого непорозуміння”, – пізніше заявив представник ФІФА. Змагання Кубка конфедерацій будуть зіграні з 17 червня по 2 липня 2017 року на чотирьох з 12 арен ЧС-2018: у Казані, Сочі, Санкт-Петербурзі та Москві. („gazeta.ua”)

Коментарі закриті.