6 січня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

2016 рік був довшим

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – На кінець 2016 року хронометристи додали одну секунду опівночі. Науковці‚ котрі обчисляють міжнародний час‚ сказали, що це було потрібно‚ щоб світові атомові годинники були синхронізовані з обертом Землі, який не є точно стабільним. Від 1972 року вже 26 разів було додано по одній секунді до годинника. Після появи „атомного“ годинника вчені змогли виміряти „правильну“ довжину року, тривалість доби на Землі і багато іншого. Проте вгадати заздалегідь додавання „зайвої секунди“ через нерівномірне обертання Землі неможливо. („ABC News”)

Суддя заборонив правила Обами 

ДАЛАС. — Федеральний суддя Рід О’Конор 31 грудня 2016 року видав тимчасову заборону проти нових правил адміністрації Президента Барака Обами в ділянці абортів. Суддя, котрий був призначений до Федерального окружного суду північного Тексасу Президентом Джордж В. Бушом, погодився з консервативними позивачами, котрі казали‚ що нові правила порушують їхні релігійні права. Суддя також не знайшов леґальних підстав‚ щоб поширювати права на урядові послуги для тих‚ які вирішили змінити свою стать. Хоч медична програма‚ яку запровадив Б. Обама‚ не каже про осіб‚ які змінили свою стать, адміністрація видала серію рішень, починаючи від 2013 року, для поширення прав цих осіб. Дотепер ще не було реаґування адміністрації на це рішення суду. („Chicago Tribune”)

Думки американців про ролю Ізраїля

ВАШІНҐТОН. – Брукінґс-інститут публічної політики оприлюднив висліди опитувань американців про ролю Ізраїля в політиці США. Велика більшість американців (76 відс.) погодилися з тим, що Ізраїль є „стратегічно цінним” для США. Одночасно, більшість демократів (55 відс.) сказала, що Ізраїль „також є тягарем” для США і має забагато впливу на американську політику; тільки 24 відс. республіканців і 41 відс. незалежних опитуваних погодилося з цим. Також зросло число американців‚ котрі підтримують запровадження економічних санкцій проти Ізраїля за його політику будови поселень на захоплених палестинських територіях: 46 відс. схвалюють санкції в порівнянні з 37 відс. один рік тому; 60 відс. демократів і 31 відс. республіканців підтримують санкції. („www.brookings.edu”)

Пілота звільнено з праці

ДЖАКАРТА. – Індонезійський пілот, котрий‚ спотикаючись‚ пройшов контролю на летовищі в місті Сурабя, сів у літак і почав невиразно говорити до своїх 154 пасажирів, був звільнений з праці 31 грудня 2016 року. Він мав летіти до столичного міста Джакарти. 32-літній Текад Пурна постійно заточувався і не міг втримати своїх речей на летовищі 28 грудня. Коли перелякані пасажири зголосили нетверезий стан пілота, його замінили іншим. Голова авіолінії „Citilink” Альберт Бурган вніс свою резиґнацію з приводу цього випадку, але компанія ще не вирішила‚ чи прийняти її. Індонезія не має доброї репутації щодо безпеки літаків і мала кілька повітряних аварій останніми роками. („AFP”)

Корея усмирятиме авіопасажирів 

СЕУЛ. – Південнокорейська авіолінія KAL заявила 27 грудня 2016 року‚ що дозволятиме своїм членам залоги вживати паралізатори (так звані „stun guns”) у міру потреби проти пасажирів‚ котрі поводяться невідповідно. Ця сталося після критики американського співака Ричарда Маркса, котрий сказав, що залога літака‚ на якому він був‚ не змогла собі дати ради з пасажиром‚ який поводився шалено. KAL також підсилить навчання своїх залог в справах безпеки. Згідно з урядовою статистикою, кількість незаконних вчинків на літаках потроїлася за останніх п’ять років. Після згаданого інциденту, молодий чоловік прийшов на поліцію‚ щоб відповісти на їхні питання, і перепросив за свою поведінку, кажучи‚ що він не пам’ятав що сталося. („The Guardian”)

Помилки спричинили авіокатастрофу

БОҐОТА. – Авіяційні чиновники Колюмбії заявили, що помилки пілота, авіолінії та болівійських урядовців спричинили катастрофу літака в Колюмбії 29 листопада 2016 року, в якій загинула 71 особа, включно з більшістю бразилійської футбольної команди „Чапокоенсе”. „Не було жодної технічної причини аварії, все сталося через людські помилки”, – сказав журналістам 26 грудня колюмбійський Секретар для повітряної безпеки полковник Фреді Боніла. Він додав, що авіяційні урядовці в Болівії та авіолінія погодилися на лет літака, якому забракло палива і який був перевантажений на понад 800 фунтів. Літак також не мав летіти на такій висоті, що спричинилося до аварії. Найвищі чиновники приватної болівійської авіолінії „Лімія” були заарештовані минулого місяця за кримінальну безвідповідальність у зв’язку з цією трагедією. Один з болівійських контролерів повітряного руху втік до Бразилії і там попросив притулку. Тільки три члени команди, два члени залоги й один репортер уціліли. („Reuters”)

Північна Корея готує ядерну зброю

СЕУЛ. – Політичні нестабільності у США та Південній Кореї можуть дати комуністичній Північній Кореї досить часу для розроблення ядерної зброї до кінця 2017 року, сказав колишній другий найвищий дипломат Посольства Північної Кореї в Лондоні Тей Йонґ-го, котрий разом з дружиною й двома синами втік до Південної Кореї минулого липня. Він заявив на прес-конференції 27 грудня 2016 року‚ що північнокорейський диктатор Кім Джонґ-Ун за жодну ціну не віддасть ядерної спроможности своєї країни, бо Пхеньян хоче розпочати діялог з Сеулом і новою адміністрацією у Вашінґтоні з позиції сили. Директор національної розвідки США Джеймс Клепер сказав у жовтні‚ що безнадійно переконувати Північну Корею віддати свою ядерну зброю. 55-літній Тей є найвищим досі знаним північнокорейським урядовцем‚ котрий „вибрав волю” і втік на південь. („CNN”)

Тайван не поступиться 

ТАЙПЕЙ. – Тайван не поступиться перед намаганням комуністичного Китаю шантажувати його, заявила 31 грудня 2016 року Президент Цай Інґ-вен. У своєму зверненні до народу з нагоди кінця року вона відповіла на протести Пекіну за її телефонічну розмову з Дональдом Трампом після його перемоги на президентських виборах. Президент Тайвану має пролітати через США цього місяця, зупиняючись в Гюстоні і Сан-Франциско в дорозі до Центральної Америки. Вона не сказала‚ чи зустрінеться з дорадниками Д. Трампа під час своїх зупинок. Пекін звернувся до Вашінґтону з вимогою заборонити їй пролітати через американський повітряний простір. Тайван утримує дипломатичні відносини з 21 країною, включно з Ватиканом. Багато інших країн, включно з США, зірвали формальні відносини з Тайваном на вимогу Китаю. („AFP”)

Розбився російський військовий літак

СОЧІ, Росія. — Російський військовий літак Ту-154, який летів до Сирії, розбився 25 грудня 2016 року в Чорному морі. Ніхто з 92 осіб на борту не вижив. Серед них були 64 члени військового хору, які летіли розважати російські війська на їхній базі в Сирії‚ а також було дев’ять журналістів. Літак розбився через 70 секунд після вилету з летовища Адлер, де набрав пального. Президент Росії Володимир Путін оголосив 26 грудня днем національної жалоби в країні. Від вересня 2015 року Москва проводить воєнне бомбардування в Сирії на підтримку Президента Башар аль-Асада. Російські військові джерела повідомили 29 грудня, що знайдено обидва автозаписувачі з літака і немає доказу вибуху. Але далі розслідують можливість навмисного механічного спробу збити літак. Голова комісії‚ яка розслідує катастрофу, генерал-лейтенант Військово-повітряних сил Росії Серґей Байнетов у відповідь на запит про можливий теракт, сказав на пресовій конференції 29 грудня: „Ми ще не виключаємо цієї можливости”. („AFP”, „MSN”)

Коментарі закриті.