23 грудня, 2016

АМЕРИКА І СВІТ

Сенат схвалив тлумачення антисемітизму

ВАШІНҐТОН. – Сенат США 1 грудня схвалив законопроєкт, згідно з яким тлумачення антисемітизму Державним департаментом тепер буде прийняте для Департаменту освіти. Співспонзор законопроєкту, демократичний сенатор Баб Кейсі з Пенсильванії подав наступні приклади антисемітизму: оправдування вбивста євреїв, закидування Ізраїлеві перебільшення Голокосту‚ звинувачення Ізраїля за всі політичні напруження та обговорення дій Ізраїля за стандартом‚ який не застосовують до інших демократичних країн. Законопроєкт мав підтримку найбільших єврейських організацій в США. Він був скритикований різними групами, котрі вважають що це тлумачення антисемітизму включає у собі будь-яку критику Ізраїля. З цих причин Каліфорнійський університет відкинув це тлумачення цього року. 12 грудня Палата Представників США пішла на різдвяні вакації, не розглянувши аналогічного законопроєкту. („www.insidehighered.com”)

Закрито крамницю через свастику

ЛІТЕЛТОН, Ню-Гемшир. – Мала крамниця старовинних речей в північному Ню-Гемшері була змушена закритися через бурю протестів‚ яка була викликана тим, що її власниця виставила на продаж міх для борошна з початку ХХ ст., на якому є зображення свастики. Кетерин Ферієр побачила міх в крамниці 26 листопада й запитала власницю Никол Ґайду про свастику. Н. Ґайда пояснила, що свастика існувала як символ щастя давно перед нацистською Німеччиною і що міх, який має назву „Щасливе біле борошно” не має нічого спільного з нацистами, а продається просто тому, що є частиною американської історії. Коли К. Ферієр поставила фото міха на Фейсбук, „реакції сповнені ненавистю та погрози стали нестерпними”, – сказала власниця, повідомляючи 4 грудня‚ що крамниця буде закрита на неозначений час. К. Ферієр також висловила свій шок 6 грудня про „рівень озлоблення й злости”‚ який вона відчула від багатьох людей на Фейсбуку. Вона додала, що власниця крамниці не є расисткою, і що це жахливо‚ що вона не може працювати через погрози. Міх для борошна був зроблений на початку минулого століття Федеральною млиновою компанією з Лакпорт, Ню-Йорк‚ його вартість оцінюється на 75 дол. („New Hampshire Union Leader”)

Понизили ранґу покійних генералів

ВАРШАВА. — Польський уряд відібрав найвище військове звання двом покійним генералам з часів комунізму. Це є частиною кампанії уряду відновити історичну справедливість проти комуністів, які десятиліттями очолювали репресивну владу аж поки їх не скинули в 1989 році. Міністер оборони Антоній Мацєревич заявив 13 грудня – точно в 35-ту річницю проголошення воєнного стану в 1981 році щоб здусити рух за свободу „Солідарність” – що тодішнього керівника держави Войцєха Ярузельського і його заступника Чеслава Кіщака позбавляється ранґи генерала. В. Ярузельський помер 2014 року, а Ч. Кіщак 2015 року. („Associated Press”)

Китай погодився віддати безпілотника

ПЕКІН. — Комуністичний Китай заявив 17 грудня, що його морські сили захопили підводний безпілотник (так званий „drone”) в Південнокитайському морі „для безпечної навіґації пропливаючих кораблів”, але віддадуть його після того як вони встановили що він є американський. Китайці захопили безпілотника 15 грудня. Пентагон сказав, що пристрій був вживаний цивільними контраторами США для океанських досліджень. США внесли формальний дипломатичний протест, вимагаючи повернення безпілотника. Вони також сказали, що китайське „незаконне захоплення” відбулося в міжнародних водах. Дональд Трамп гостро скритикував китайський уряд за це „безпрецедентне схоплення у міжнародних водах дослідчого безпілотника Військово-Морських Сил США”. („Associated Press”)

Вбили посла Росії в Туреччині 

АНКАРА. – 19 грудня в Анкарі було вбито Посла Росії у Туреччині Андрія Карлова. Це сталося на відкритті виставки в Ґалерії сучасного мистецтва. Стріляв 22-річний турецький поліцай Мевлют Мерт Алтинташ. Він кричав: „Не забувайте про Алеппо, не забувайте про Сирію!“ і повторював арабською мовою „Аллах акбар!“. М. Алтинташ був у складі охорони ґалерії, коли там виступав посол. (ВВС)

Острів відмовив оренду Росії

СТОКГОЛЬМ. – Шведський стратегічний острів Ґотлянд в Балтійському морі відмовив проханню Росії орендувати місце в його пристані, після того як шведський уряд перестеріг, що це може пошкодити оборонним і політичним інтересам цієї країни. Технічна рада острова 15 грудня проголосувала 11:0 відмовити проханню російської державної компанії „Ґазпром” взяти в оренду приміщення в пристані для підводного нафтогону природного газу, названого „Норд Стрім 2”, який тягнутиметься з Росії до Німеччини. Голова ради Тамі Ґардел сказав, що оренда була би на 1.6 млн. дол. річно. Европейський Союз, який отримує одну третину свого природного газу з Росії, погодився минулого року на цей нафтогін. Але у вересні Швеція розташувала постійні війська на Ґотлянді, а Міністер оборони Пітер Гультквіст сказав, що це є сиґналом для Росії після анексії Криму та її „зростаючого натиску” на балтійські країни – Литву, Латвію і Естонію. Південносхіднє портове місто Карльсгамн на материку Швеції 14 грудня також відмовилося від подібної угоди з Росією. („The Washington Post”)

Армія відновила розслідування майора

КВАНТІКО, Вірджінія. – Армія США відновила своє рослідування щодо колишнього члена спецрозділу „Зелені берети” після того‚ як він признався під час інтерв’ю в жовтні для „Факс Нюз”‚ що вбив в Афганістані члена Талібану‚ котрий виробляв бомби проти американських військ. Під час боїв в 2010 році майор Меттю Ґолстейн вбив захопленого члена Талібану після того‚ як той відмовився розмовляти з американцями. Майор пояснив, що він вчинив це, бо затриманий мав бути звільнений і були побоювання‚ що він знову вироблятиме бомби. Після довгого розслідування військовий трибунал закрив справу проти М. Ґолстейна в 2015 році без жодного формального звинувачення, але звільнив його з спецрозділу й відібрав медалю „Срібна зоря”, яка є третьою найвищою відзнакою за бойову хоробрість. Представник Департаменту оборони повідомив 9 грудня, що Армія відновила розслідування справи майора. Республіканський конґресмен Данкен Гантер з Каліфорнії написав гострого листа до Секретаря Армії та голови Генерального Штабу Армії, критикуючи їхній „несправедливий підхід” до М. Ґолстейна, „дійсного американського героя”. Представник Армії сказав, що не можна коментувати цю справу під час активного розслідування. („www.military.com”)

Правляча партія хоче нових виборів

БАНДЖУЛ, Ґамбія. — Правляча партія Президента Ягя Джамега відмовилася визнати висліди президентських виборів, які він програв після 22 років при владі. Президент ориґінально визнав перемогу Адама Барова, але 9 грудня відкинув висліди виборів. 13 грудня його правляча партія подала формальний внесок до Незалежної Виборчої Комісії та Генерального прокурора, щоби перевести нові вибори. („Associated Press”)

Колюмбійський суд підтвердив угоду 

БОҐОТА. – Найвищий суд Колюмбії 13 грудня підтвердив угоду уряду з лівими повстанцями угрупування FARC, яке начисляє 6,000 осіб. Голосами 8:1 Конституційний суд дозволив Президентові Уан Мануель Сантосові далі продовжувати леґальні кроки для миру, щоб закінчити півстолітній конфлікт‚ в якому загинуло 220 тис. осіб, а 6 млн. були змушені покидати свої оселі. 7 жовтня Норвезький Нобелівський комітет призначив Нобелівську Нагороду Миру президентові Колюмбії. („The Washington Post”)

Коментарі закриті.