16 грудня, 2016

АМЕРИКА І СВІТ

Підтримали продовження санкцій 

БЕРЛІН. – Санкції проти Росії, запроваджені через конфлікт в Україні, слід продовжити, оскільки проґрес у виконанні мінських угод занадто малий. Про це в Берліні заявили 13 грудня Канцлер Німеччини Анґела Меркель і Президент Франції Франсуа Оланд перед початком переговорів у Берліні. Країни Евросоюзу запровадили санкції проти Росії в березні 2014 року після анексії Криму. Термін дії санкцій спливає 31 січня 2017 року. У листопаді Президент США Барак Обама і провідники европейських країн узгодили позицію щодо санкцій проти Росії і ще тоді вирішили, що їх слід продовжити. Російська влада завжди заявляла, що конфлікт на Донбасі слід розглядати як внутрішній конфлікт в Україні, до якого Москва не має прямого відношення. (ВВС)

Провідник Гонґ-Конґу не кандидатує

ГОНҐ-КОНҐ. – Непопулярний провідник Гонґ-Конґу Ліюнґ Чун-їнґ, якому критики закидали‚ що він є маріонеткою Пекіну, заявив 9 грудня‚ що не кандидатуватиме на перевибір в липні 2017 року. Він прийшов на посаду в 2012 році. Під час його терміну Гонґ-Конґ перейшов через політичні кризи та антикитайські протести. Десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці 2014 року, вимагаючи демократичних реформ та резиґнації Ліюнґа. Брак успіху цих демонстрацій породив рух за незалежність Гонґ-Конґу від комуністичного Китаю. Китайський уряд прийняв рішення Ліюнґа. Його наступника вибиратиме комітет з 1,200 членів, в якому переважають прихильники Китаю.  („AFP”)

Підтвердили небезпечну зброю Росії

ВАШІНҐТОН. – Пентагон підтвердив 8 грудня, що Росія має небезпечну нову зброю: підводний безпілотник (так званий „drone”), який може бути озброєний величезними ядерними боєголовками, щоб знищити прибережні міста та військові бази. Американські розвідувальні аґенції спостерегли успішне випробування цієї системи Росією 27 листопада. Вони обчисляють, що ця нова система – названа „Статус-6” – матиме меґатонні ядерні боєголовки. Це є найбільша існуюча ядерна зброя. Для порівняння ядерна бомба‚ яку США скинули на Гірошіму‚ мала силу 16 кілотонн динаміту. Одномеґатонна ядерна бомба має силу 1 млн. тонн динаміту. „Статус-6” зможе мати 100-меґатонну ядерну бомбу, рухатися при швидкості 64 милі на годину, занурюватуся до глибини 3,280 стіп, і покрити віддаль до 6,200 миль. Аналітики вважають, що ця зброя дає Росії спроможність атакувати бази ядерних субмарин США, тому що система „Статус-6” є швидша від американських торпед і може занурюватися багато глибше від них. Плянування такої російської системи було виявлено „помилково” в 2015 році, а вона мала бути готовою аж в 2019 році. Ця „помилка” могла бути навмисною, щоб перехитрити розвідувальні аґенції США про правдивий розвиток цієї смертельної зброї. („International Business Times”, „Popular Mechanics”)

Обвалилася церква 

УЙО, Ніґерія. – В південній Ніґерії обвалилася церква, спричинюючи смерть десятків осіб. Остаточного числа смертей ще не встановлено‚ воно може досягти 160 осіб. Трагедія сталася 10 грудня‚ коли в біблійній міжнародній церкві мали висвячувати її засновника Акана Вікса на єпископа. Металеві бруси впали і дах провалився. Церква була у риштуванні і робітники поспішали закінчити роботу перед церемонією. Представник губернатора сказав, що уряд проведе розслідування‚ чи будинок відповідав стандартам. В Ніґерії часто обвалюються будинки через поширену корупцію, коли підрядники вживають низької якости матеріяли та підплачують урядових інспекторів. В 2014 році загинуло 116 осіб‚ коли провалився дім для гостей при церкві в Лаґосі, найбільшому місті країни. Відтак було звинувачено засновника церкви, мужів довір’я та двох будівельних інженерів, але через постійні зволікання ця справа ніколи не дійшла до суду. („Associated Press”)

Розслідуватимуть втручання Росії

ВАШІНҐТОН. – Республіканські законодавці пообіцяли розслідувати‚ чи Росія втручалася у президентські вибори в США минулого місяця. Найголосніші голоси в цій справі підняли сенатори Джан МекКейн з Арізони й Ліндсей Ґрегем з Південної Каролайни. У інтерв’ю для газети „Вашінґтон Пост” 8 грудня сенатор Л. Ґрегем заявив‚ що він проводитиме переслухання в наступному році‚ щоб дослідити ролю Росії в різних ґльобальних „недоречностях”. День раніше він сказав телевізійній станції „Сі-Ен-Ен”, що Росія „є одним з найбільше дестабілізуючих впливів на світовій сцені”. Хоч Федеральне Бюро Розслідувань (FBI) заявило, що немає безпосереднього пов’язання між американськими виборами та Росією, інші розвідувальні аґенції США твердять, що Росії вдалось пробитись в комп’ютерні системи Демократичної партії й оприлюднити матеріяли‚ які пошкодили кандидатурі Гиларі Клінтон. („Business Insider”)

Поділені думки про кібератаки Росії

ВАШІНҐТОН. – Наставники розвідувальної системи США не погодилися з думкою Центрального Розвідувального Управління (CIA), що російські кібератаки мали на меті допомогти Дональдові Трампові виграти президентські вибори 2016 року. Про це анонімно заявили три американські високопосадовці 12 грудня. Представник бюра директора національної розвідки (ODNI), яке контролює всіх 17 розвідувальних аґенцій США, не заперечив тверджень CIA про кібератаки Росії на комп’ютерні системи обох політичних партій США, але сказав‚ що немає доказів‚ що це було зроблено‚ щоб пошкодити кандидатурі Гиларі Клінтон. З цієї причини Федеральне Бюро Розслідувань (FBI) не погодилося з думкою CIA. Минулого тижня Президент Барак Обама наказав розвідувальним аґенціям перевірити ці кібератаки та втручання чужоземних сил в президентські вибори, і здати йому звіт заки він передасть владу Д. Трампові 20 січня 2017 року. Голова Розвідувального комітету Конґресу США Девін Нунес вислав гострого листа голові ODNI Джеймсові Клеперові, висловлюючи своє „збентеження”, що найвищий урядовець розвідки не повідомив комітет про розбіжності між CIA та FBI. Конґресмен Д. Нунес попросив Дж. Клепера, щоб він та його колеґи з CIA та FBI звітували комітетові 16 грудня про їхні висновки щодо російськіих кібератак під час президентської кампанії. (Reuters)

Зменшилась життєздатність у США

АТЛАНТА, Джорджія. – Національний центр статистики здоров’я 8 грудня оприлюднив цифри, які вказують що життєздатність у США дещо зменшилася в 2015 році. Життєздатність при народженні в тому році була 78.8 років – на 0.1 року менша‚ ніж в 2014 році. Для чоловіків життєздатність зменшилась на 0.2 року до 76.3 років, а для жінок на 0.1 року до 81.2 років. За 2015 рік 10 головних причин смерти не змінилися в порівнянні з попереднім роком. Різні хвороби серця спричинили збільшення числа смертей в 2015 році на 0.9 відс.‚ вони є головною причиною смертности в країні, спричинюючи смерть понад 600 тис. осіб. Другою найбільшою причиною є недуги рака, котрі зменшились на 1.7 відс., але все-таки вбили майже 600 тис. осіб. Серед головних причин смерти найбільший зріст був через хворобу Альцгаймера – на 15.7 відс., що спричинило смерть 108,227 осіб. („www.cdc.gov”)

Уряд Венесуелі забрав 4 млн. забавок

КАРАКАС. – 9 грудня соціялістичний уряд Венесуелі забрав майже 4 млн. іграшок у приватної компанії „Крайсел“, найбільшого продавця забавок в країні, кажучи‚ що роздасть їх бідним дітям під час різдвяного сезону. Представник урядовї аґенції справедливих цін сказав, що компанія не звітувала вповні за свій інвентар, щоб продавати іграшки за вищі ціни. Президент Венесуелі Ніколяс Мадуро недавно наказав всім крамницям в країні знизити свої ціни на 30-50 відс. („Associated Press”)

Коментарі закриті.