8 грудня, 2016

Америка і світ

Жінки можуть бути водіями

РІЯД, Савдійська-Арабія. – Принц Алвалід бін Талал закликав свою країну покінчити з забороною жінкам керувати машиною. Принц Талал є мільярдером і членом княжої родини. 29 листопада він заявив, що „заборона жінці керувати автом сьогодні є подібним питанням прав до того‚ коли заборонялося їй отримати освіту чи мати окрему ідентичність”. Він також вичислив економічні кошти для країни, коли жінки мусять наймати сторонніх водіїв або таксівки: пересічно 1,000 дол. місячно від родини за шофера. „Дозволяти жінкам їздити стало необхідною вимогою‚ базованою на сучасних економічних одставинах”, – сказав принц. У 2013 році тодішній король Абдулах дозволив на деяке поширення жіночих прав, коли він номінував жінок до дорадчої ради Кабінету міністрів. („AFP”)

Кривавий листопад в Чикаґо

ЧИКАҐО. – У листопаді‚ згідно з поліційною статистикою‚ оприлюдненою 1 грудня‚ в Чикаґо було вбито 77 осіб; більше ніж вдвічі проти листопаду 2015 року. Від початку року в Чикаґо вбито понад 700 осіб. Останній раз така висока кількість була в 1998 році. Начальник поліції Еді Джансон склав вину за це на послаблення законів‚ які карають за нелеґальне посідання зброї. Інші вказують на антиполіційні настрої серед деяких політиків та засобів масової інформації, які спричинилися до того, що поліція не поспішає арештовувати підозрілих осіб. Місто плянує найняти додаткових 970 поліцаїв впродовж наступних двох років. („Associated Press”)

Армії США бракує рекрутів

ФІНІКС. – Армії США тяжко знайти нових 80 тис. рекрутів, яких їй потрібно дістати до кінця вересня 2017 року. Про це заявив 29 листопада генерал-майор Джефрій Снов, командувач рекрутування Армії, на зустрічі з військовими вербувальниками в столиці Арізони. Причиною цього є те, що лише 30 відс. осіб відповідають вимогам вступу до Армії. Також багато молодих осіб замало знають про військову службу. 50 відс. молодих не знають різниці між видами Збройних Сил США. Вони також не знають про різні військові спеціяльності та пільги. („The Arizona Republic”)

Уряд звільнив 15 тис. працівників

АНКАРА. – Турецький уряд 22 листопада звільнив додаткових 15 тис. осіб з війська, поліції та державних робіт‚ як частину розслідування невдалого військового перевороту минулого липня. Уряд також закрив приблизно 500 товариств, 19 інституцій здоров’я і дев’ять засобів масової інформації. Дотепер представники влади заарештували близько 38 тис. осіб і звільнили понад 100 тис. інших з урядових посад. Президент Реджеп Таїп Ердоган звинувачує в організації змови Фетулаха Ґюлена, котрий проживає в Пенсильванії від кінця 1990-их років і рішуче відкидає закиди турецького уряду. („Associated Press”)

Доля президента в руках Асамблеї

СЕУЛ. — Президент Південної Кореї Парк Ґеун-гє сказала 29 листопада‚ що вона дозволить Національній Асамблеї вирішити її долю. Цією заявою вона дала зрозуміти‚ що зрезиґнує‚ якщо законодавці вимагатимуть цього. 64-літня Парк є першою жінкою-президентом Південної Кореї. Її батько, Парк Чунґ-гі, правив військовим урядом країни в 1960-их і 1970-их роках. Їй закидають, що вона дозволила своїй довголітній приятельці Чой Сун-сіл використати їхню приязнь‚ щоб здобути мільйони долярів від великих підприємств. Понад 250 тис. осіб демонстрували 26 листопада в столиці країни‚ вимагаючи резиґнації президента. Це була найбільша демонстрація в історії країни. Опитування вказують‚ що президент має підтримку тільки 4 відс. виборців – це є найнижчий рівень зі всіх президентів‚ відколи країну здемократизовано в 1987 році. Деякі аналітики кажуть‚ що президент має надію, що Національна Асамблея не зможе винести ніякого рішення щодо неї. („The Washington Post”)

Готують допомогу Україні

ВАШІНҐТОН. – Палата представників Конґресу США 3 грудня схвалила проєкт оборонного бюджету на 2017 рік, який передбачає надання військової допомоги Україні на суму 350 млн. дол. При цьому сума для надання допомоги, в тому числі летальних видів озброєнь, в наступному році збільшена проти закладених в аналогічному документі на 2016 рік 300 млн. дол. Допомога піде на посилення охорони державного кордону України, а також підготування штабних офіцерів і вищого військового командування Збройних Сил України. Законопроєкт також містить пряму заборону на використання наданих фондів на будь-яке двостороннє військове співробітництво з урядом Росії доти, доки Москва не припинить аґресію в Україні і політику залякування союзників США по НАТО. Законопроєкт направлений в Сенат на розгляд. („Голос Америки“)

Панета: Путін хоче відновити СРСР

ВАШІНҐТОН. – Головна мета Президента Росії Володимира Путіна – це відновлення Совєтського Союзу. Про це заявив колишній Секретар оборони США Леон Панета у своєму виступі 1 грудня в Центрі стратегічних та міжнародних студій у Вашінґтоні. Л. Панета був демократичним конґресменом з Каліфорнії‚ заки пішов служити в адміністраціях Президентів Била Клінтона й Барака Обами. Він також був головою Центрального Розвідувального Управління (CIA) та шефом штабу Білого Дому. Минулого року він сказав, що В. Путін хоче стримати країни колишнього СРСР від вступу до НАТО та співпраці з Европейським Союзом. Л. Панета засудив російську анексію Криму. „США мусять виразно заявити, що ми не будемо толерувати такої нової аґресії щодо незалежних країн. Ці країни повинні самі вирішувати своє власне майбутнє”, – він сказав. („U.S. News & World Report”)

Патріярх Кирило освятив церкву в Парижі

ПАРИЖ. — Патріярх Російської Православної Церкви Кирило 4 грудня освятив нову церкву коло відомої Ейфелевої вежі в столиці Франції. Церква є частиною комплексу будинків вартістю 106 млн. дол., включно з культурним центром і школою, який є власністю російського уряду та символом впливу російського президента на Европу. Коли було дано згоду на будову в 2008 році, В. Путін заспокоював побоювання тих, які казали‚ що вона буде використана російськими спецслужбами для шпигунства проти урядових будинків та амбасад в сусідстві. Обидва головні кандидати на президентські вибори у Франції наступого року підтримують думку про союз з В. Путіном проти іслямських екстремістів та знесення санкцій Европейського Союзу проти Росії за її дії в Україні. („Miami Herald”)

Президент Франції не кандидатуватиме

ПАРИЖ. – Президент Франсуа Оланд заявив 1 грудня‚ що він не кандидуватиме на другий термін в президентських виборах наступного року. 62-літній Ф. Оланд став президентом 2012 року. Він сказав, що хоче дати нагоду його Соціялістичній партії виграти вибори. („Associated Press”)

Хочуть реєструвати жінок до війська

ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Президента Барака Обами оголосила 1 грудня свою підтримку вимозі, щоб жінки реєструвалися на військову службу, подібно як це мусять робити чоловіки‚ котрим виповнилося 18 років. Б. Обама роздумував над цим питання від минулого року, коли Секретар оборони Еш Картер наказав Збройним Силам відкрити всі позиції жінкам. Білий Дім підкреслив, що військовослужбовці будуть далі складатися виключно з добровольців. Примусовий призов на військову службу закінчився 1973 року під час В’єтнамської війни. Згідно з теперішнім законом, жінки можуть добровільно зголошуватися на військову службу, але не мусять реєструватися. 29 листопада обидві палати американського Конґресу викинули з законопроєкту про річний оборонний бюджет вимогу, щоб жінки реєструвалися на військову службу так само‚ як чоловіки. („Associated Press”)

Коментарі закриті.