30 листопада, 2016

Америка і світ

Як майже вибухла війна 1983 року

ВАШІНҐТОН. – Центральне Розвідувальне Управління (CIA) недавно розсекретило статті зі свого внутрішнього журналу „Стадійс ін Інтелідженс”, в яких описується, як в 1980-их роках КҐБ та розвідувальні служби СРСР були „поставлені в постійний стан спостерігання за ознаками та пересторогами про плянування й приготування США до війни”. Розвиток озброєння США за часів Президента Рональда Рейґана та його ініціятива оборонної систем так званих „Зоряних війн”, яка перекреслювала можливість СРСР нанести перший ядерний удар, довели Москву до висновку‚ що вона програє „холодну війну“‚ бо не може дорівняти США в озброєнні. Коли 1983 року СРСР збив південнокорейський пасажирський літак, Москва твердила‚ що це був американський розвідувальний літак. Працівники CIA були здивовані‚ коли побачили, що радянські провідники дійсно повірили, що це було правдою. („Business Insider”)

Виявили російські дії в Чорногорії

ПОДГОРИЦЯ, Чорногорія. – Недавно затриманий в Чорногорії знаний проросійський активіст в Сербії Олександер Сіндєлік розповів про намагання Росії поширити безлад в цій невеликій балканській країні. А. Сінделік розповів про плян Росії захопити минулого жовтня будинок парляменту Чорногорії, вбити прем’єр-міністра й встановити новий уряд‚ який був би неприхильний до НАТО. З цією метою він їздив до Москви у вересні для розроблення пляну операцій. Засоби масової інформації в Чорногорії писали, що змовники заколоту в країні є членами ҐРУ – військової розвідки Росії. Прокуратура звинувачує їх у плянуванні в Чорногорії, Сербії та Росії виконання „неозначеного числа кримінальних актів тероризму та вбивстві найвищих представників Чорногорії”. Публічно чорногорські урядовці не звинувачують російський уряд в керуванні змовниками. „Ясно, що за змовниками стоять люди, котрі мають більше сили”, – сказав Міністер правосуддя Чорногорії Зоран Пазін. Маючи кілька тисяч вояків, декілька танків і 600 тис. населення, Чорногорія‚ яка подала заяву про вступ до НАТО‚ не є військовою потугою. Але вона контролює узбережжя‚ де військові кораблі можуть перебувати між Ґібральтаром і східньою Туреччиною, яке не є вже членом альянсу. Росія веде запеклу кампанію проти вступу Чорногорії до НАТО. „Точиться велика боротьба‚ – сказав Ранко Крівокапіць, один з провідників опозиції‚ який роками підтримує вступ країни до НАТО. – Ми є останній шматок середземноморського реґіону‚ який не є вже у НАТО, остання частина у великій загадці”. („The New York Times”)

Дозволено носити зброю на базах

ВАШІНҐТОН. – Департамент оборони США видав інструкції‚ в яких дозволяється членам Збройних Сил носити при собі приватну зброю на військових базах. Заступник секретаря оборони Роберт Ворк 18 листопада оприлюднив напрямні, згідно з якими військові командири в ранзі підполковника або вище можуть дозволити своїм підлеглим носити при собі приватну зброю, відкрито або приховано. Заборона носити приватну зброю зустріла критики американських законодавців після кількох терористичних актів на військових базах. („www.military.com”)

Зросло число мусульманських голосів

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Дональд Трамп отримав вдвічі більше голосів на цьогорічних президентських виборах‚ ніж республіканський кандидат Мит Ромні у 2012 році. Згідно з опитами‚ які провела Рада з американсько-іслямських відносин (CAIR), 13 відс. мусульман голосували за Д. Трампа минулого місяця, а 74 відс. – за Гиларі Клінтон. Представник CAIR у Філядельфії заявив, що мусульмани не конечно довіряли Д. Трампові, але могли не довіряти Г. Клінтон. Мусульманські голоси могли бути вирішальними у перемозі Д. Трампа в критичному стейті Мишиґен, де є велике число арабського населення. Д. Трамп виграв там з різницею 11 тис. голосів. („The New York Times”)

Поховали жертви комуністичного терору

МАРБОР, Словенія. – У Словенії розпочали поховання жертв комуністичного терору. У 2009 році у великій шахті за 50 миль від столичного міста Любляни знайдено залишки 800 осіб, вбитих комуністами після Другої світової війни. Участь в похоронних відправах 27 жовтня взяв Президент Словенії Борут Пагор. „Ми не міняємо історії, ми міняємо наше майбутнє”, – він сказав. В церемоніях також взяв участь Прем’єр-міністер Хорватії Андрей Пленковіч. Експерти кажуть‚ що більшість жертв були словени й хорвати, яким комуністи закидали співпрацю з нацистами і розстрілювали без суду. Президент Хорватії Колінда Ґрабар-Кітаровіч відвідала Марбор раніше і сказала, що „історична правда мусить бути встановлена‚ щоб запевнити краще майбутнє”. Особлива урядова комісія дотепер зареєструвала 700 можливих місць масових могил в Словенії, в яких находяться 15 тис. жертв. Церемонія в Марборі була першою в серії похоронів, які продовжуватимуться до кінця 2017 року. („AFP”)

Американці вважають‚ що США поділені

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп“ оприлюднила 21 листопада думки американців після президентських виборів. Рекордове високе число (77 відс.) вважає‚ що країна є розділена щодо найважніших цінностей, а 21 відс. каже‚ що вона є об’єднана у згоді. Думку‚ що країна є поділеною‚ розділяють 68 відс. республіканців, 83 відс. демократів, і 78 відс. незалежних виборців. (www.gallup.com)

Обама: Трамп дотримає обіцянки про НАТО

ВАШІНҐТОН. – Президент Барак Обама заявив 14 листопада на пресовій конференції перед своєю останньою закордонною візитою на цьому пості, що Дональд Трамп дотримуватиметься обіцянок‚ даних союзникам в НАТО. Президент сказав, що однією з причин його поїздки до Европи є‚ „щоб дати їм знати‚ що немає жодного зменшення настанови‚ коли йдеться про зобов’язання Америки для сильного й могутнього НАТО.” Під час своєї передвиборчої кампанії Д. Трамп висловив думку, що США не повинні бути зобов’язані боронити своїх союзників у НАТО‚ якщо вони „не платять своїх рахунків”. („www.military.com”)

Засуджено „Червоних хмерів“

ПНОМ-ПЕНЬ, Камбоджа. – Спеціяльний суд в Камбоджі 23 листопада підтримав вирок довічного ув’язнення проти двох найвищих чиновників комуністичного режиму „Хмер Руж“, який знищив 1.7 млн. осіб під час свого панування в 1975-1979 роках. Суд сказав, що ориґінальний вирок з 2014 року був відповідним, беручи під увагу тяжкі злочини й участь в них 85-літнього глави держави Хю Самфана і його найближчого помічника 90-літнього Нуон Чеа. („Associated Press”)

В Колюмбії підписали нову угоду

БОҐОТА. – Виборці в Колюмбії 2 жовтня малою більшістю проголосували відкинути запропоновану мирову угоду з лівими повстанцями – Революційними збройними силами Колюмбії (FARC). 24 листопада Президент Уан Мануель Сантос підписав нову угоду з провідником FARC. Ця угода не підлягатиме національному голосуванню. У. Сантос сказав, що її затвердить Конґрес, в якому президент має солідну більшість голосів. Він додав, що далі не можна було зволікати, бо перемир’я з повстанцами вигасає 31 грудня. („Miami Herald”)

Пол Раєн номінований на спікера

ВАШІНҐТОН. – Теперішній спікер Конґресу США Пол Раєн був одноголосно номінований 15 листопада своїми колеґами-республіканцями на перевибір на цю посаду. Всі члени Палати Представників голосуватимуть в січні за нового спікера для 115-го Конґресу. Під час виборів 8 листопада республіканці зберегли свою більшість в Конґресі й Сенаті. („Reuters”)

Коментарі закриті.