23 листопада, 2016

Америка і світ

Росія виступила з міжнародного суду

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін підписав указ 16 листопада, згідно з яким Росія виступила з членства в Міжнародному кримінальному суді. Цей суд вирішуає такі поважні справи як геноцид та злочини проти людства. Росія підписала угоду в Римі 2000 року, яка встaновила цей суд у Газі, але ніколи не затвердила її. Указ В. Путіна появився через один день після того‚ коли Комітет людських прав при Генеральній Асамблеї ООН прийняв резолюцію, в якій засудив російську „тимчасову окупацію Криму” та звинуватив Росію за такі порушення людських прав як дискримінація кримських татар. У своєму прелімінарному звіті 14 листопада суд описав анексію Криму як „міжнародний збройний конфлікт між Україною та Російською Федерацією.” („Miami Herald”)

Партії обрали провідників в Сенаті

ВАШІНҐТОН. – Обидві партії 16 листопада обрали своїх провідників у Сенаті. Республіканці перевибрали 74-літнього Мич МекКонела з Кентакі, а демократи вибрали 66-літнього Чарлза Шумера з Ню-Йорку. Республіканці матимуть перевагу 52-48 в новому Сенаті. („The Washington Post”) 

Обама й Путін говорили про Україну

ЛІМА, Перу. – На першому дні форуму Азійсько-Тихоокеанської Економічної Співпраці (APEC) Президент Барак Обама коротко зустрівся з Президентом Росії Володимиром Путіном. Під час неформальної дискусії 20 листопада вони говорили про ситуацію в Україні та Сирії. Згідно з заявою Білого Дому, Б. Обама закликав В. Путіна дотримуватися мінських домовлень. В додатку, американський президент підкреслив „зобов’язання” США та їхніх партнерів до суверенітету України. Перебуваючи з візитою в Німеччині перед прибуттям до Перу, Б. Обама визнав, що існують поважні різниці в поглядах США та Росії щодо України та Сирії. („Fox News”)

Пол Раєн номінований на спікера

ВАШІНҐТОН. – Теперішній спікер Конґресу США Пол Раєн був одноголосно номінований 15 листопада своїми колеґами-республіканцями на перевибір на цю посаду. Всі члени Палати Представників голосуватимуть в січні за нового спікера для 115-го Конґресу. Під час виборів 8 листопада республіканці зберегли свою більшість в Конґресі й Сенаті. („Reuters”)

Священикам дозволено прощати аборти

ВАТИКАН. – Папа Франциск дозволив всім священикам вирішувати, чи відпускати жінкам „жахливий злочин” аборту. Таким чином Папа продовжив спеціяльний дозвіл‚ який був ориґінально даний священикам тільки на один рік – Рік Милосердя‚ який закінчився 20 листопада. Він сказав, що хоч Рік Милосердя закінчився, „двері милосердя нашого серця залишаються відкритими”. („USA Today”)

Росія встановила нові ракети

МОСКВА. – Аґенція новин „Інтерфакс” повідомила 21 листопада, що Росія встановила найновіші ракети в реґіоні Прибалтики. Пускові установки типу „Бастіон” були встановлені в Калінінґраді, який межує з Литвою та Польщею. Міністерство оборони Росії повідомило, що російська Балтійська фльота також переозброюється новими ракетними системами, але не подала деталів. „Бастіон” випускає надзвукові крилаті ракети типу „Онікс”, які можуть летіти на віддаль до 280 миль і можуть бути використані проти кораблів і сухопутніх цілей. Голова Комітету оборонних справ вищої палати російського парляменту Валерій Озеров окремо сказав аґенції „Новості”, що Росія також встановить в Калінінґраді тактичні балістичні ракети типу„Іскандер” та протиповітряні ракетні системи „С-400”. Ці системи будуть спроможні обстрілювати літаки і ракети НАТО на віддалі до 250 миль, тобто над більшістю Прибалтики. („Associated Press”)

Журнал мусить заплатити 3 млн. дол.

ШАРЛОТСВИЛ, Вірджінія. – 21 листопада федеральна лава присяжних вирішила, що журнал „Ролінґ Стовн” і його журналістка Сабріна Рубін Ерделій мусять заплатити 3 млн. дол. відшкодування для Никол Ерамо, адміністратора Університету Вірджінії за знеславлення у зв’язку з статтею про нібито зґвалтування на університеті два роки тому. Члени жюрі вирішили, що стаття та пізніші заяви авторки й журналу були зроблені зі „злочинним наміром”, тобто, що видавець знав‚ що надруковані інформації є фальшиві або нерозсудливо іґнорував правду. Інші журналісти критикували журнал за неперевірення жодного обвинувачення у статті, яка очорнювала адміністрацію університету, а місцева поліція не знайшла жодного доказу якогось злочину. Університет Вірджінії є знаний зі своїх кількасотлітніх традицій. Він був заснований Президентом Томасом Джеферсоном у 1819 році. („The New York Times”)

Єврейський провідник хвалить Путіна

МОСКВА. – На першій Московській міжнародній конференції з боротьби з антисемітизмом, яка відбулася на початку листопада, президент Світового Єврейського Конґресу (СЄК) Рональд Лавдер подякував Росії за сприяння у розвитку єврейської громади. Він також подякував Президентові Володимирові Путінові за те, що зробив Росію країною‚ яка вітає євреїв. Р. Лавдер додав, що з огляду на такі безпрецедентні зміни СЄК сподівається далі співпрацювати з Росією і вважає її своїм солідним приятелем. Конференцію спонзорував Російський Єврейський Конґрес, Евроазійський Єврейський Конґрес та філантропічна група „Дженесис”. („European Jewish Press”)

МекКейн перестерігає Трампа про Росію

ВАШІНҐТОН. – Сенатор Джан МекКейн, республіканець з Арізони, 15 листопада перестеріґ Дональда Трампа не довіряти нібито мирним намірам Кремля і бути обережним про нібито намагання зміцнити американсько-російські зв’язки. Сенатор пригадав, що Володимир Путін це „колишній аґент КҐБ, котрий втягнув свою країну в тиранію, замордував своїх політичних опонентів, наїхав на своїх сусідів, загрозив союзникам Америки і хотів підкопати американські вибори”. Дж. МекКейн також скритикував Президента Барака Обаму за його політику „перезавантаження”‚ яку провела тодішня Державний секретар Гиларі Клінтон. Він сказав, що це проклало шлях до анексії Криму та підтримки воєнних операцій в східній Україні. („U.S. News & World Report”)

Відбулися вибори в Молдові

КИШИНІВ. – На президентських виборах в Молдові 13 листопада переможцем став Ігор Додон, здобувши 52.2 відс. голосів. Він переміг Маю Санду, котра очолювала антикорупційний список і здобула 47.8 відс. голосів. І. Додон є прихильником відновлення близьких зв’язків з Москвою. М. Санду заявила, що вибори не були ні вільними‚ ні справедливими, а опоненти вживали адміністративні ресурси проти неї. Міжнародні виборчі спостерігачі сказали 14 листопада, що „основні свободи було шановано, але поляризаційне звідомлення засобів масової інформаці та гостра риторика принизили процес”. („Associated Press”)

Вимагають звільнення керівника NSA

ВАШІНҐТОН. – Голова Націоналної Аґенції Безпеки (NSA) адмірал Майкел Раджерс 17 листопада поїхав до Ню-Йорку зустрітися з Дональдом Трампом. Одначе він не повідомив про це своїх начальників. Це лиш додало оливи до вогню його критикам – Секретареві оборони Еш Картерові та Директорові національної розвідки Джеймсові Клеперові, котрі минулого місяця звернулися до Білого Дому з рекомендацією усунути адмірала. Білий Дім, Пентагон та Бюро директора національної розвідки відмовилися від коментарів в цій справі. 57-літній адмірал прийшов на цю посаду в 2014 році. („The Washington Post”)

Коментарі закриті.