18 листопада, 2016

Америка і світ

ООН звітує про опій в Афганістані

НЮ-ЙОРК. – Бюро ООН в справах наркотиків та злочинности сказало, що виробництво опію в Афганістані зросло на 43 відс. за минулий рік. У своєму звіті з 23 жовтня бюро подало статистику, що в країні вирощення маку, яке є джерелом опію, зросло на 10 відс. до понад 200 тис. гектарів, але кращі умови для фармерів збільшили урожайність з гектара. Афганістан є найбільшим виробником опію, який є головною складовою частиною героїни. Хоч виробництво опію заборонене в країні, воно є важливим заробітним врожаєм в багатьох бідних фармерських громадах. Бойовики Талібану оподатковують вирощення маку на територіях під їхньою контролею, таким чином маючи поважне джерело фондів для своєї діяльности. (BBC)

Нетанягу про перемогу Трампа

ЄРУСАЛИМ. – Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу звернувся до своїх міністрів та членів парляменту з закликом стриматися від коментарів про виборчу перемогу Дональда Трампа. На засіданні кабінету 13 листопада прем’єр повідомив‚ що він і Д. Трамп вирішили незабаром зустрітися і обговорити всі важливі питання між США та Ізраїлем. Б. Нетанягу зробив цю заяву після того‚ як деякі праві ізраїльські політики сказали, що перемога Д. Трампа означає кінець надіям на розв’язання проблем з палестинцями через створення палестинської держави. Одночасно Ізраїль побоюється що Президент Барак Обама захоче протиснути резолюцію ООН про конфлікт з палестинцями. Адміністрація Б. Обами збільшила критику Ізраїля за побудову поселень на Західному березі. США надають Ізраїлеві допомогу в сумі понад 3 млрд. дол. річно в ділянці оборони. („Al Jazeera”)

Джуліяні заперечує зв’язки з Росією 

ВАШІНҐТОН. – Колишній посадник Ню-Йорку і теперішній головний дорадник Дональда Трампа Руді Джуліяні заперечив твердження російських урядовців про те, що вони мали зв’язок з президентською кампанією Д. Трампа. Про це він заявив 13 листопада на телевізійній програмі „Сі-Ен-Ен”. Він додав, що Д. Трамп плянує збільшити число військовослужбовців США від 420 тис. до 550 тис. осіб, число військових кораблів до 350, число сучасних військових літаків до 1,200 і число батальйонів морської піхоти з 27 до 36. „Він переговорюватиме про мир з позиції сили, а не зi зменшеним військом”, – сказав Р. Джуліяні. („CNN”)

Росія втратила бойовий літак

АЛЕПО, Сирія. – Російський авіоносець „Адмірал Кузнєцов”, який був у центрі міжнародної уваги под час свoєї довгої подорожі з північної Росії до побережжя Сирії, втратив бойовий літак МіҐ-29 вже першого дня під час бойових дій. Пілот покинув літак 13 листопада і його підібрали російські війська. Кораблеві відмовлено доступ до еспанської території і до Мальти через побоювання‚ що він допомагатиме бомбардувати сирійське місто Алепо. В день аварії літаки МіҐ-29 кружляли над містом, але не знати‚ чи вони були від авіоносця чи частиною російських збройних сил‚ базованих у Сирії. („Popular Mechanics”)

Королева пом’янула загиблих героїв

ЛОНДОН. – Королева Єлисавета ІІ очолила церемонії у Великобританії 13 листопада у щорічному відзначенні Дня Пам’яті тих військовослужбовців‚ які загинули у війнах країни‚ починаючи з Першої світової війни. Мільйони осіб вязло участь у врочистостях по всій країні, а в Лондоні маршувало 10 тис. ветеранів. В центральному Лондоні королева поклала вінок червоних маків до пам’ятника героям. Церемонії цього року відзначали 100-ліття бою над рікою Сомм у Франції під час Першої світової війни. Ця битва, котра відбулася від 1 липня до 18 листопада 1916 року між англійсько-французьким союзниками та німцями, стала однією з найбільш кривавих в історії. Понад 300 тис. вояків загинуло, а 700 тис. було поранено. („Associated Press”)

Відкликано смертний вирок президентові

КАЇРО. – Єгипетський суд 15 листопада відкликав смертний вирок проти скиненого президента Могамеда Мурсі, члена Іслямського братства, і наказав провести новий судовий процес. М. Мурсі був засуджений на смерть в червні 2015 року у зв’язку з масовою втечею з тюрми під час повстання в Єгипті в 2011 році. Він був скинений з посади в половині 2013 року після масових протестів проти його влади тодішнім генералом Абделом Фатаг аль-Сісі, теперішнім президентом. М. Мурсі тепер відбуває 20-літній термін ув’язнення за вбивство демонстрантів у 2012 році. („Reuters”)

Студенти й професори проти Джеферсона

ШАРЛОТСВИЛ, Вірджінія. – Президент Томас Джеферсон, один з засновників США, заснував Університет Вірджінії у 1819 році. Хоч він був рабовласником, Мартин Лютер Кінґ у 1962 році цитував його критичні слова про рабство в країні. Після обрання президентом Дональда Трампа президент університету Тереса Салівен вислала лист до 22 тис. студентів, в якому цитувала слова Т. Джеферсона, що студенти університету стануть провідниками новоствореної країни. Одначе, це розсердило 469 студентів й професорів, які підписали відкритого листа‚ в якому вважають‚ що не треба цитувати Т. Джеферсона‚ бо він був рабовласником і не можна „вживати його як моральний компас”. Т. Саліван відповіла 14 листопада, признаючи право підписувачів на протест, але знову зацитувала слова Т. Джеферсона‚ що „всі люди є сотворені рівними”. („The Washington Post”)

Лос-Анджелес не депортуватиме 

ЛОС-АНДЖЕЛЕС. – Начальник поліції Лос-Анджелесу Чарлі Бек сказав 14 листопада, що він не мінятиме позиції міської поліції щодо здійснення еміґраційних законів, не зважаючи на обіцянку Дональда Трампа підсилити еміґраційні закони й депорувати нелеґальних еміґрантів. Від 1979 року міський закон забороняє поліції намагатися довідатися‚ чи хтось перебуває в країні леґально. Ч. Бек навіть заборонив поліції віддавати федеральним аґентам нелеґальних еміґрантів‚ які були заарештовані за невеликі провини. Понад 1 млн. (з 11 млн. в США) нелеґальних еміґрантів проживають в околиці міста. („Los Angeles Times”)

Змінилися погляди на економіку США

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп“ оприлюднила 15 листопада думки американців про стан економіки країни. За один тиждень після президентських виборів помічено поважний зріст оптимізму щодо економічного стану країни. Перед виборами лише 16 відс. республіканців вважало‚ що економіка покращується. Після виборів це число зросло до 49 відс. Серед демократів перед виборами 61 відс. бачив добрий економічний стан, але після виборів це число впало до 46 відс. (www.gallup.com)

Президент Обама закликав до єдности

АРЛІНҐТОН, Вірджінія. – Через три дні після президентських виборів Президент Барак Обама використав свою останню промову з нагоди Дня ветеранів‚ щоб закликати американців брати приклад від ветеранів, котрі „були поєднані спільною службою” для цілого народу. Б. Обама поклав вінок до Меморіялу невідомого вояка на військовому цвинтарі в Арлінґтоні. („Associated Press”)

Прем’єр підтримує законопроєкт

ЄРУСАЛИМ. – Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу висловив свою підтримку 13 листопада для законопроєкту, який обмежує діяпазон закликів до молитви з мечетей. Критики кажуть, що це обмежує релігійну свободу. Хоч законопроєкт говорить про всі доми молитви, аналітики вважають що він специфічно націлений на мечеті. Б. Нетанягу очолює уряд‚ який є найбільш правим в ізраїльській історії. („AFP”)

Коментарі закриті.