3 листопада, 2016

Америка і світ

Університет заборонив плякати

ЧИКАҐО. – Студенти католицького університету в Чикаґо мусять змінити свій плякат проти абортів. Члени організації студентів-респубпліканців при ДеПол-Університеті хотіли розвісити плякати з написами „Ненароджені життя мають значення”. Але президент університету о. Денис Голтшнайдер видав заяву 14 жовтня, кажучи‚ що університет заборонив ці плякати‚ бо вони „провокують рух „Чорні життя мають значення”. ДеПол є приватним університетом і тому Перша поправка до Конституції про свободу слова не обмежує його права забороняти деякі вислови. („The Washington Post”)

Знайдено похоронну плиту Ісуса

ЄРУСАЛИМ. — 26 жовтня дослідники оприлюднили інформації про знайдення похоронної плити, на якій лежало тіло Ісуса після його смерти. Згідно з біблійним переказом, тіло Ісуса Христа положено у вапнякову гробницю після його розп’яття. Знахідку виявлено під час відновлення церкви св. Гробниці в старій частині Єрусалиму. Церкву збудував імператор Константин 325 року на місці, де‚ як багато осіб вірять‚ був похований Ісус. Журнал „Нешинал Джеоґрефік” фільмує цілий процес реставрації, який розпочався в червні, і покаже його на своєму телевізійному каналі цього місяця в серії „Експлорер”. („National Geographic”)

Рауль Валенберґ визнаний мертвим

СТОКГОЛЬМ. – Шведський уряд 31 жовтня визнав мертвим героя Другої світової війни Рауля Валенберґа, який допоміг врятувати 20 тис. мадярських євреїв від Голокосту‚ надаючи їм шведські пашпорти. Шведський дипломат зник 1945 року‚ коли був арештований спецслужбами СРСР. Совєтський уряд спершу заперечував свою причетність до його зникнення, але в 1957 році сказав‚ що Р. Валенберґ помер у їхній тюрмі 1947 року. Швеція офіційно встановила дату смерти як 1952 рік, згідно з правилом‚ що дата смерти пропалим безвісти встановлюється через п’ять років після їхнього зникнення. Багато країн вшанували Р. Валенберґа, включно з Ізраїлем, який визнав його одним з „праведників світу”. („Associated Press”)

Видано посібник на випадок вторгнення

ВІЛЬНЮС. – 28 жовтня уряд Литви видав 75-сторінковий посібник своїм громадянам, про те‚ як боронити країну на випадок російської аґресії. Від часу анексії Криму в 2014 році це вже третій підручник такого роду‚ виданий урядом для свого населення, яке складається з 3 млн. осіб. Литва відновила призов на військову службу, збільшила свій оборонний бюджет та запросила НАТО розташувати більше війська в країнах Прибалтики. Посібник виданий тиражем 30 тис. примірників і буде розповсюджений в школах, бібліотеках та на інтернеті. В ньому написано, що Росія „в осному продовжує воєнну аґресію проти України”, і підкреслюється важливість для цивільного населення мати сильну волю протистояння аґресорові. Литва була під совєтською займанщиною в 1940-1991 роках. Впродовж перших 10 років 30 тис. литовських повстанців загинуло в боротьбі з військами НКВД в лісах Литви. Міністер оборони Юзас Олекас сказав у інтерв’ю для Сі-Ен-Ен, що „Президент Путін розуміє тільки силу проти сили”. („CNN”)

Папа підтвердив заборону жінкам

РИМ. – Папа Франциск підтвердив, що заборона жінкам стати священиками‚ мабуть‚ ніколи не буде знесена. Він сказав це на прес-конференції 1 листопада в літаку, яким він повертався до Риму зі Швеції. Шведська репортерка звернула увагу, що голова Лютеранської Церкви‚ яка вітала папу у Швеції була жінкою, і запитала‚ чи Католицька Церква дозволить на висвячення жінок. Папа Франциск відповів, що св. Папа Іван Павло ІІ сказав останнє виразне слово в цій справі, маючи на думці папський документ з 1994 року‚ в якому виключалося цю можливість. У серпні Франциск створив комісію для вивчення питання про те‚ чи жінки можуть бути дияконисами в Католицькій Церкві. („Reuters”)

Урядова партія Грузії має більшість

ТБІЛІСІ. – У другій турі виборів‚ які відбулися 31 жовтня, урядова партія Грузії здобула 48 із 50 місць в парляменті. У першій турі три тижні раніше вона виграла 67 із 150 місць. Тепер партія „Грузинська мрія“ має абсолютну більшість в парляменті. Її заснував маґнат Бідзіна Іванішвілі, котрий здобув своє багатство в Росії. Опозиційна партія Об’єднаний Національний Рух (ОНР) очолена колишнім президентом Михайлом Саакашвілі. Хоч йому відібрано громадянство після того‚ як він став головою державної адмінстрації Одещини, він надалі має вплив в ОНР, який критикує правлячу партію як витвір російського олігарха. Обидві партії мають прозахідню орієнтацію, але „Грузинська мрія“ хоче відновити взаємини з Росією.  („Miami Herald”)

Білий Дім не критикує директора ФБР

ВАШІНҐТОН. – Представник Білого Дому Джаш Ернест не висловив своєї думки 31 жовтня про рішення директора Федерального Бюра Розслідувань (FBI) Джеймсa Комей повідомити Конґрес, що FBI знову відкрило свої розслідування щодо демократичного кандидата у президенти Гиларі Клинтон за те, що вона вживала свій приватний комп’ютер для електронної пошти‚ коли була Державним секретарем США. Дехто критикував директора FBI за те‚ що він оприлюднив цю новину так близько до президентських виборів. Але Дж. Ернест сказав‚ що Дж. Комей є чесним чоловіком, і що Президент Барак Обама не вірить що він намагався вплинути на президентські вибори. („Business Insider”)

У Москві пом’янули жертв сталінізму

МОСКВА. – Сотні осіб вийшли в холодний день 29 жовтня у Москві‚ щоб пом’янути жертв сталінської доби, відчитуючи імена осіб вбитих під час Великого терору. Церемонію організувало Товариство „Меморіял” навпроти колишнього будинку КҐБ, де тепер знаходиться Федеральна Служба Безпеки. Історики обчисляють‚ що 20 млн. осіб згинуло під час трьох десятиліть влади Сталіна аж до його смерти в 1953 році. Церемонія відбулася за день перед Днем пам’яті жертв політичних репресій, який уряд офіційно не святкує. Приблизно 20 дипломатів від США, Европи та Канади взяло участь у складенні вінків в пам’ять жертв. Минулого місяця уряд заявив‚ що „Меморіял”, яке заснував колишній дисидент Андрій Сахаров 1989 року, є „чужоземним аґентом”.  („AFP”)

Китай зустрів тайванського політика

ПЕКІН. – Президент Китаю Хі Ціньпінґ зустрівся 1 листопада з провідником опозиційної партії Тайвану Гунґ Гсю-чу. Зустріч в Пекіні була знаком Китаю тайванському урядові, що він не матиме доступу до найвищих можновладців на материку‚ якщо він не визнає‚ що Тайван є частиною Китаю. Кілька місяців тому комуністичний Китай зірвав всі взаємини з Тайваном. В додатку, він намагається дипломатично ще більше ізолювати цей острів, забороняючи доступ Тайвану до міжнародних зібрань. Представник тайванського уряду Алекс Гванґ сказав, що уряд позитивно сприймає „всі нормальні людські взаємини” з Китаєм. Одначе він додав, що всі політичні партії повинні „стояти з народом” і підтримувати політику уряду. Він сказав, що тільки уряд має повноваження підписувати договори в імени Тайвану. („Associated Press”)

Американці вважають ЗМІ упередженими

ГЕМДЕН, Конектикат. – Відомий Інститут опитування при Квініпіяк-Університеті оприлюднив 19 жовтня висліди опитування осіб, котрі правдоподібно голосуватимуть на президентських виборах 8 листопада. Більшість з них (55 відс. проти 42) вважають, що засоби масової інформації (ЗМІ) є упереджені проти республіканського кандидата Дональда Трампа. Найбільше ця думка переважає серед республіканців: 88-8 відс. Незалежні виборці подібно думають: 61-37 відс. Одначе, велика більшість демократів (77-20 відс.) вважає‚ що ЗМІ не є упереджені. (poll.qu.edu)

Коментарі закриті.