26 жовтня, 2016

Америка і світ

Сербія нарікає на санкції проти Росії

БЕОҐРАД. – Прем’єр-міністер Сербії Івіца Дачич нарікав 19 жовтня‚ що його країна, яка хоче стати членом Европейського Союзу (ЕС), є під натиском долучитися до західніх санкцій проти Кремля за його ролю в українській кризі. Сербія формально хоче вступити до ЕС, але вплив Росії, яка є проти цього рішення, залишається сильним в країні. Москва підтримує Сербію, свого традиційного союзника, у її протистоянні з Заходом щодо колишньої провінції Косово, незалежність якої‚ проголошеноїу 2008 року‚ Сербія не визнає. 24 жовтня Президент Сербії Томіслав Ніколич сказав Прем’єрові Словенії Міро Церарові, що ЕС наклав „принизливі” умови членства на його країну. Хоч Т. Ніколич не уточнив‚ які це умови, але міг мати на думці вимогу деяких членів ЕС‚ щоб Сербія визнала самостійність Косова. („Associated Press”)

США попередили Північну Корею

ВАШІНҐТОН. — США попередили Північну Корею, що будь-яка атака на союзників Америки чи використання ядерної зброї цією комуністичною країною зустріне „переважаючу” реакцію США. Заява Секретаря оборони Еш Картера 19 жовтня сталася після зустрічей найвищих дипломатів та військових чинників США й Південної Кореї. Північна Корея лише цього року провела вже понад 20 випробувань ядерної зброї. Державний секретар США Джон Кері повідомив, що Америка якнайскоріше розгорне систему ракетної оборони для захисту Південної Кореї та 30 тис. військовослужбовців США‚ котрі там служать. Дж. Кері додав, що нелогічними є твердження Президента Північної Кореї Кім Джонґ Уна‚ що його країна потребує ядерної зброї проти США. „Сполучені Штати мали спроможність впродовж багатьох років знищити Північну Корею. Якщо це була б наша мета, ми не сиділи б чекаючи в той час‚ коли вона дістає додаткову ядерну зброю“, – сказав Дж. Кері. („ABC News”)

Ватикан дав напрямні про кремацію

РИМ. — Ватикан оголосив 25 жовтня, що католики можуть проводити кремацію небіжчиків, але прах не можна розвіювати чи зберігати в домах. Після кремації прах повиннен зберігатися у „священному місці”‚ такому як цвинтар. Церква почала дозволяти кремації ще з 1963 року, але підкреслювала‚ що похорон тіла має бути нормою. Ватикан взяв на приціл ідеї модерного суспільства про позагробове життя та процеси над мертвими тілами, які мають бути храмами на образ і подобу Божу. Церква вчить‚ що на кінець світу буде воскресіння мертвих разом з їхнім тілом та душею. У надзвичайних випадках можна втримувати прах вдома за дозволом місцевого єпископа. („CNN”)

Прокурор Пенсильванії засуджена

НОРІСТАВН. – Колишній головний прокурор Пенсильванії Кетлін Кейн була засуджена 24 жовтня до 10-23 місяців тюрми. Вона зрезиґнувала 17 серпня, через день після того‚ як суд визнав її винною у порушенні присяги та зловживанні посадою. Багато осіб віщувало необмежену політичну кар’єру 50-літній демократці, коли вона була обрана на свою посаду 2012 року. Але 2014 року вона таємно передалао до преси строго засекречені свідчення‚ щоб скомпрометувати політичного опонента, тому що думала‚ що він подав пресі інформації про те‚ як вона стримала розслідування корупції проти кількох демократичних законодавців. Відтак вона свідчила неправдиво під присягою про цю справу. Перед вироком вона просила милосердя‚ тому що виховує двох синів, але суддя сказала‚ що ніхто не є понад законом. („The Philadelphia Inquirer”)

Савдійська-Арабія стратила принца

РІЯДГ. – 18 жовтня Савдійська-Арабія стратила принца Туркі бін Савд аль-Кабіра після того‚ як його визнано винним у смерті іншого чоловіка під час бійки. Останній раз страчено члена королівської родини в 1975 році. Дехто вважає, що це було намагання влади показати, що всі є рівні перед законом у цьому консервативному князівстві. („Bloomberg News”)

Що думають американці про комунізм?

ВАШІНҐТОН. – Пропам’ятна Фундація „Жертви комунізму” оприлюднила 17 жовтня висліди опитувань про настанову американців до комунізму, соціялізму і т. п. Обширні опитування провела відома міжнародня дослідча компанія „YouGov”. Вони виявили‚ що молодше покоління американців (знане як „millennials”), котре виросло вже після „холодної війни“, чимраз більше сприймає соціялізм та марксистські погляди. Велика більшість з них не знає‚ скільки людей загинуло від комунізму. 32 відс. з них (і 26 відс. всіх американців) думають, що більше людей загинуло в часи Президента США Джорджа Буша (молодшого)‚ ніж в добу правління Йосифа Сталіна. 68 відс. всіх американців помилково думають‚ що Адольф Гітлер винищив більше людей‚ ніж Й. Сталін, а 75 відс. з них не знають‚ що число жертв різних комуністичних режимів перевищує 100 млн. осіб. Серед „millennials” 42 відс. не знають про Мао Цзедуна; 33 відс. не знають нічого про Володимира Леніна, а 25 відс. решти мають позитивну думку про нього. („International Business Times”)

Президент Філіпінів розлучився з США

ПЕКІН. – Під час своїх відвідин комуністичного Китаю 20 жовтня Президент Філіпін Родріґо Дутерте оголосив про свою „розлуку” від США, довголітнього союзника його країни. Це є зміна політики попереднього уряду, який виграв позов в міжнародньому суді проти намагань Пекіну домінувати в Південнокитайському морі. „Я вишикував себе у ваше ідеологічне русло і може також поїду до Росії на розмову з Путіном і скажу йому, що нас є троє проти світу: Китай, Філіпіни й Росія. Це є єдиний спосіб”, – заявив Р. Дутерте на форумі підприємців. Секретар торгівлі Рамон Лопез сказав, що буде підписана торговельна угода з Китаєм на суму 13.5 млрд. дол. У Вашінґтоні представник Державного Департаменту США Джон Кирбі сказав, що вони є спантеличені заявами філіпінського президента. Адміністрація Президента Барака Обами вважає Манілю важливим чинником у намаганні США зосередити свою увагу на Азії у світлі зростаючої могутности Китаю. Висліди опитувань 18 жовтня показали‚ що філіпінці далі довіряють Америці багато більше‚ ніж чим Китаєві. („Reuters”)

Архиєпископ написав про вибори 

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. — Римо-католицький Архиєпископ Філядельфії Чарлз Шап’ю 13 жовтня написав на своїй офіційній веб-сторінці статтю про теперішні президентські вибори. Він скритикував „американських католиків, котрі допомогли вибрати президентську адміністрацію‚ яка є найбільш неприхильною релігійним вірним, інституціям, справам і свободі”. Він також піддав гострій критиці президентську кампанію Гиларі Клінтон, після того як недавно оприлюднено засекречену електронну пошту‚ в якій висміюють „відсталих” католиків за їхню віру та обмірковують як практично „засіяти зерно революції” в Церкві‚ щоб „католики самі вимагали покінчити з середньовічною диктатурою”. „Очевидно, було б чудово‚ якби кампанія Клінтон відреклася змісту цих гидких листів”, – закінчив свої роздумування Архиєпископ, і додав‚ що „виборці в листопаді мають вибір: вульґарний, невихований незграба‚ котрий не шанує жінок і має поважну проблему контролювання своїх емоцій; або підступний, автоматичний брехун з довічним апетитом на владу і оточенням‚ просякнутим антикатолицькими фанатиками”. („www.archphila.org”)

Смерть від раку пов’язана з палінням

ЧИКАҐО. – Паління тютюну сприяє смерті приблизно 167 тис. осіб річно, тобто 29 відс. всіх смертей від раку у США. Ця статистика, яку зібрало Американське товариство раку, була оприлюднена 24 жовтня. Хоч число курців зменшується в країні, все таки палять 40 млн. осіб. Найбільше їх є в південних стейтах, де вирощують тютюн і податки на нього є найнижчі. Найменше курців є в північних та західніх стейтах. („Associated Press”)

Коментарі закриті.