28 січня, 2016

Америка і світ

Президент Рванди кандидуватиме знову

КІҐАЛІ, Рванда. – Президент Рванди Пол Каґаме заявив, що він кандидуватиме втретє на свій пост після закінчення терміну в 2017 році. На конституційному референдумі минулого місяця 98.3 відс. його учасників проголосували за зміну конституцію країни‚ щоб таким чином дозволити П. Каґамі знову кандидувати. США висловили свою опозицію до цієї зміни. Після припинення геноциду в країні в 1994 році П. Каґаме став фактичним провідником держави, а відтак був вибраним на президента в 2000 році. Хоч йому вдалося стабілізувати країну, критики кажуть‚ що він є авторитарним президентом, котрий не толерує опозиції та порушує людські права. („Вол Стріт Джорнал”)

„Аль-Джазіра“ у США закривається

ПАСАДІНА, Каліфорнія. – Кабельна мережа „Аль-Джазіра“ у США закриється 30 квітня внаслідок складних економічних умов та політичної опозиції. Про це повідомив 13 січня Ал Анслей, голова американської гілки компанії. Він додав, що мережа розширить свої міжнародні інформації у цифровому форматі, який буде доступним у США. Сама компанія має свою бюро в Катарі. Деякі американські глядачі підозрівали її мотиви після терористичних атак 11 вересня 2001 року. Минулого місяця „Аль-Джазіра“, яка діяла у США від жовтня 2013 року, одержала журналістську нагороду від Колюмбійського університету за документальне висвітлення життя американської робітничої кляси. („Асосієйтед Прес”)

Знищено найстаріший монастир 

МОСУЛ‚ Ірак. — Найстаріший християнський монастир в Іраку, монастир св. Іллі в Мосулі, 21 січня зруйновано, як ще одну жертву „Іслямської держави” (ІД), угруповання яке немилосердно нищить старовинні культурні пам’ятки. Впродовж 1,400 років витримував негаразди від природи та людини. Бойовики ІД, котрі тепер контролюють великі частини Іраку й Сирії, вже вбили тисячі цивільних осіб і примусили до втечі сотні тисяч християн з околиці‚ де християнство існує вже 2,000 років. Багато осіб турбувалося долею монастиря після того‚ як бойовики ІД захопили цей район влітку 2014 року і почали винищувати всі культурні споруди, які вони вважають‚ суперечать іслямові. („Асосієйтед Прес”)

Китай нарощує фльоту

ВАШІНҐТОН. – До 2030 року комуністичний Китай матиме так багато авіоносців, що Південнокитайське море переміниться „фактично у китайське озеро”‚ сказано у новому звіті, який оприлюднив 21 січня Центр стратегічних і міжнародних студій. Центр видав цей звіт після досліджень на вимогу Конґресу США, щоб Пентагон провів незалежну оцінку стратегії США в азійському реґіоні Тихого океану. Звіт стверджує, що азійська стратегія Президента Барака Обами не є чіткою і не має досить ресурсів‚ щоб дати собі раду з зростаючою небезпекою від Китаю та Північної Кореї. Центр рекомендує, щоб США збільшили свою військову присутність в реґіоні, а також зміцнили спроможності своїх союзників та партнерів. („Вашінґтон Пост”)

Не можна скасувати розлучення

КОНКОРД, Ню-Гемпшир. – Верховний суд стейту одноголосно підтвердив рішення нижчого суду, який відмовився скасувати розлучення подружжя, котре розлучилося в 2014 році після 24 років шлюбного життя. Тері Гармон й Томас МекКерон звернулися до суду минулого березня, через вісім місяців після їхнього розлучення, щоб анулювати його. Стейтовий закон дозволяє скасувати розлучення тільки у випадках обману, аварії, помилки чи нещастя. Розуміється, розлучена пара завжди може одружитися вдруге. Деякі стейти дозволяють скасування розлучень в певному терміні часу, але інші – такі як Ню-Йорк, Південна Дакота чи Ню-Гемпшир – не мають леґального права це робити. („Нюздей”)

Принцеса стала перед судом

МАДРІД. – В Еспанії 11 січня розпочався судовий розгляд кримінальної справи принцеси Крістіни та її чоловіка під закидом‚ що вони приховували від податків гроші‚ які незаконно отримали за влаштування публічних конференцій та спортових імпрез. 50-літній принцесі загрожує вісім років тюрми за неплатіж податків за гроші від компанії нерухомостей, співвласниками якої є вона та її чоловік, 47-літній Інякі Урданґарін, колишній олімпійський медаліст. На лаві підсудних сидять 16 осіб, включно з політиками та спільниками І. Урданґаріна, якому загрожує 19 років ув’язнення. Принцеса є сестрою Короля Фeліпа VІ і шостою за чергою престолонаслідницею. Аналітики вважають, що ця судова справа збільшить публічну опозицію до монархії в часі політичної нестабільности в країні. Внаслідок виборів 20 грудня парлямент є поділений між консервативним урядом та соціялістичною опозицією, а новообраний президент Каталонії обіцяв піти слідами свого попередника для здобуття незалежности цього багатого реґіону. („Вол Стріт Джорнал”)

Верховний суд затвердив смертну кару

ВАШІНҐТОН. — Верховний суд США 20 січня відхилив рішення Верховного суду стейту Кензас, який скасував смертний вирок трьом вбивцям, які вбили вісім осіб. Це підірвало надії тих, хто сподівався‚ що більшість суддів готова скасувати кару смерти. („Асосієйтед Прес”)

Номінований секретар армії стурбований

ВАШІНҐТОН. – Ерик Фенінґ‚ якого Президент Барак Обама номінував на Секретаря Армії‚ 21 січня виступив перед Сенатською Комісією Збройних Сил. „Я журюся величиною Армії сьогодні”, – сказав він комісії. Коли Армії було наказано два роки тому зменшити число активних вояків до 450 тис., було самозрозуміло‚ що це є ризиковано. Але ризик збільшився відтоді, сказав номінант. Голова комісії Сенатор Джан МекКейн, республіканець з Арізони, сказав‚ що рішення зменшити кількість вояків від 570 тис. було „зумовлене бюджетом” і зроблене перед зростом іслямських екстремістів і російською аґресією проти України. Е. Фенінґ не заперечив слова Дж. МекКейна. Сенат ще має затвердити його номінацію. („Асосієйтед Прес”)

Звіт обвинуватив Путіна у вбивстві

ЛОНДОН. – Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, особисто схвалив вбивство колишнього аґента Федеральної Служби Безпеки (ФСБ) Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм-210. Таким є висновок громадського дізнання, що був опублікований 21 січня у Великобританії. Британські правоохоронці переконані, що підозрювані в скоєнні злочину Дмитро Ковтун та Андрій Луґовой не мали особистих причин вбивати О. Литвиненка, і радше за все, діяли за наказом голови ФСБ Миколи Патрушева і за вказівкою В. Путіна. За даними слідства, Д. Ковтун та А. Луґовой у 2006 році здійснили терористичний акт в центрі Лондону‚ коли отруїли О. Литвиненка. Його вдова Марина добивається справедливости уже майже 10 років. Оголошення висновків громадського дізнання для неї стало радісною звісткою. „Те, що це слідство відбувалося не з ініціятиви британського уряду, свідчить, що уряд не поспішав псувати свої стосунки з Росією; ситуація різко змінилася в 2014 році після того, як Росія захопила Крим і ввійшла в східню Україну, – вважає історик Юрій Фельштинський. – Після того, як були оголошені санкції. І після того, що і Захід і НАТО почали‚ якщо не розуміти, то бодай підозрювати, що напевно Росія і В. Путін – їм не друг, а радше суперник або й ворог”. Урядовцям Британії навряд чи вдасться накласти санкції на в’їзд до країни В. Путіна, однак, вжити такі дії проти інших підозрюваних – цілком реально. Одну річ звіт вже принципово змінив – про можливу причетність особисто В. Путіна до вбивства колишнього російського аґента тепер говорять не лише експерти, але й британська Феміда. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.