20 жовтня, 2016

Америка і світ

В’єтнам забороняє чужі військові бази 

ГАНОЙ. – В’єтнам не дозволить іншим країнам встановляти свої військові бази в портовому місті Кам Ранг. Про це заявив представник Міністерства закордонних справ Ле Гай Біньг на зустрічі з пресою 13 жовтня. Кілька днів раніше заступник Міністра оборони Росії сказав, що Росія обмірковує відновлення своїх баз з совєтських часів у В’єтнамі та Кубі. Комуністичний В’єтнам дозволяє чужоземним воєнним кораблям приставати в Кам Рангу, але забороняє їхню постійну присутність. („Reuters”)

Генерал визнав себе винним

ВАШІНҐТОН. – Колишній заступник Начальника штабу Збройних сил США признався у федеральному окружному суді 17 жовтня, що він говорив неправду під час розслідування витоку засекречeних інформацій щодо американської комп’ютерної кібератаки проти ядерних систем Іраку. Адвокат 67-літнього генерала у відставці Джеймса Картврайта сказав судді, що прокуратура й оборонці погодилися рекомендувати вирок на термін не довше шести місяців тюрми, хоч провина несе за собою кару до п’ятьох років ув’язнення. У 2012 році журналіст газети „Ню-Йорк Таймс” Дейвід Сенґер описав у своїй книжці таємну кібератаку, яка 2010 року тимчасово зробила непридатними 1,000 центрофуґ‚ які іранці вживали для збагачення урану. Відтак генерал сказав слідчим, що він не був джерелом засекреченх інформацій у книжці. Дж. Картврайт перебував на своєму пості в 2007-2011 роках і був близьким дорадником Президента Барака Обами. Деякі республіканці казали, що деталі про кібератаку виявлено, щоб посилити позицію Б. Обами під час президентської виборчої кампанії 2012 року. Вирок генералові буде винесено у січні. („www.military.com”)

Половина росіян не довіряє ЗМІ

МОСКВА. – Аґенція новин „Інтерфакс” 16 жовтня оприлюднила висліди опитувань, які були проведені в другому тижні жовтня компанією „Общественноє мненіє”. Рівень недовір’я до засобів масової інформації (ЗМІ) в Росії зріс до 51 відс. від минулорічних 41 відс. ЗМІ в країні є контрольовані державою. Щодо економіки, 46 відс. респондентів вважають, що ситуація в країні є гіршою‚ ніж звітовано в ЗМІ. Росія перебуває в економічній кризі від кінця 2014 року, коли низькі ціни за нафту, західні санкції у зв’язку з подіями в Україні та нестабільність рубля довели країну до рецесіії. („Newsweek”)

Професори отримали нагороду Нобеля

КЕМБРІДЖ, Масачусетс. – 10 жовтня два професори з двох університетів у Кембріджі отримали нагороду Нобеля з економічних наук. 68-літній Олівер Гарт, уродженець Британії, викладає економіку на Гарвардському університеті. Його близький приятель, 67-літній Бенґт Голмстром, уродженець Фінляндії, вчить у Масачусетському інституті технології. За їхню працю над теорією контрактів вони розділять нагороду 8 млн. шведських крон (приблизно 925 тис. дол.). („The Washington Post”)

Австрія знищить дім Гітлера

ВІДЕНЬ. – Дім‚ де 1889 року народився Адольф Гітлер буде знищено, щоб він не перетворився у храм для неонацистів. Про це заявив 17 жовтня Міністер внутрішніх справ Вольфґанґ Соботка в інтерв’ю для преси. Триповерховий дім в стародавньому північному містечку Бравнав-ам-Ін є порожнім останні п’ять років, коли почалися леґальні суперечки між урядом та власником і місцевим мешканцем Ґералдіною Помер. Дім був власністю її родини понад 100 років. Під час нацистського режиму приватний секретар А. Гітлера Мартин Борман відкупив його 1938 року, але по війні уряд повернув будинок площею 800-квадратних метрів родині Помер. Дім перейшов в оренду урядові 1972 року‚ але 2011 року Ґ. Помер несподівано відмовилася дати дозвіл на потрібні направи. У липні австрійський парлямент прийняв законоnопроєкт, який дозволив урядові захопити будинок. („AFP”)

Німеччина виплатить компенсацію 

БЕРЛІН. – Німеччина виплатить компенсацію для понад 50 тис. чоловіків‚ котрі були ув’язнені за свою сексуальну орієнтацію. Старий закон, який діяв до кінця 1960-их років, дозволяв на ув’язнення гомосексуалістів. Німецький щоденник „Сюддойче цайтунґ” повідомив 15 жовтня‚ що уряд призначив 30 млн. евро (33.6 млн. дол.) на цю ціль. Міністер юстиції Гайко Мас сказав газеті, що сума компенсації буде вирішена на індивідуальній базі, беручи під увагу термін ув’язнення. У 2002 році знесено вироки гомосексуалістам з часів нацистського режиму, але не було помилування тим, котрі були засуджені за останніх 70 років. Партія зелених і Ліва партія часто вимагагали компенсації їм. („Deutsche Welle”)

У США святкували День Колюмба

ЛОС-АНДЖЕЛЕС. – У 1937 році Президент Франклін Рузвельт проголосив 12 жовтня як День Колюмба і наказав вивісити прапори на всіх урядових будинках. У 1968 році Конґрес США зробив День Колюмба офіційним державним святом‚ яке відзначається в другий понеділок жовтня. У той час 45 стейтів вже визнавали це свято для вшанування італійського дослідника-мандрівника Христофора Колюмба, котрий відкрив Америку в 1492 році. Від того часу йде боротьба між прихильниками Х. Колюмба і групами‚ які хочуть замінити це свято. У 1992 році місто Берклій в Каліфорнії було першим в країні‚ яке проголосило День Автохтонів як альтернативу до Дня Колюмба. Шість інших міст пішло за цим прикладом. У Лос-Анджелесі міські й окружні уряди святкують День Колюмба, але Шкільна округа не святкує. Каліфорнія і 21 стейт не вважають цей день оплачуваним святом. В резолюції Конґресу кажеться, що День Колюмба це є „річне підтвердження американського народу своєї віри в майбутнє”. Згідно з опитуваннями, 58 відс. американців думають‚ що Америка повинна вшановувати Х. Колюмба. Цьогорічна парада з нагоди Дня Колюмба в Ню-Йорку мала 35 тис. учасників і майже 1 млн. глядачів. („Los Angeles Times”)

Поставили пам’ятник Іванові Ґрозному

ОРЕЛ, Росія. – Не зважаючи на протести й судові процеси, в місті Орел‚ яке розташоване у 225 милях на південь від Москви, відкрито перший в країні пам’ятник цареві Іванові Ґрозному. На церемонії відкритя 14 жовтня присутні побачили статую І. Ґрозного на коні з мечем і хрестом в руках. Обласний губернатор Вадим Потомський сказав під час своєї промови: „Ми маємо великого, могутнього президента, котрий примусив цілий світ шанувати й числитися з Росією – так само як свого часу робив Іван Ґрозний”. І. Ґрозний панував в 1547-1584 роках і був знаний з того‚ що вбив тисячі своїх підданих. („Associated Press”)

Асанжеві обмежили доступ до інтернету

КІТО, Еквадор. – Уряд Еквадору 18 жовтня обмежив доступ до інтернету для Юліяна Асанжа, котрий 2006 року заснував організацію „Вікілікс“, яка часто оприлюднює засекречені документи з різних джерел. Ю. Асанж перебуває в Посольстві Еквадора в Лондоні від 2012 року, коли лівий уряд Еквадора надав йому політичний притулок після того‚ як британський суд наказав його видати Швеції, де його мали допитувати в справі сексуального напастування двох жінок-прихильниць. Після того‚ як Ю. Асанж втратив доступ до інтернету, поширилися спекуляції‚ що США натиснули на Еквадор через публікацію викрадених документів‚ причетних до демократичного кандидата у президенти Гиларі Клінтон. Еквадорський уряд заперечив‚ що був тиск на нього з іншої країни. Державний Департамент США також заперечив це. Президент Еквадора Рафаель Кореа давно вже публічно підтримує Ю. Асанжа та Г. Клінтон. „Для добра США й світу я хотів би‚ щоб Гиларі виграла”, – сказав він минулого місяця у інтерв’ю для аґенції „Росія сьогодні”. („Reuters”)

Коментарі закриті.