13 жовтня, 2016

Америка і світ

Виборці в Колюмбії відкинули угоду

БОҐОТА. – Виборці в Колюмбії маленькою більшістю проголосували відкинути запропоновану мирову угоду з лівими повстанцями. Висліди національного референдуму 2 жовтня показали‚ що 50.2 відс. голосуючих були проти перемир’я з Революційними збройними зилами Колюмбії (FARC), а 49.8 відс. підтримали угоду. Різниця була менше‚ ніж 57 тис. голосів з 13 млн. голосуючих. Перед голосуванням опитування громадської думки вказували‚ що дві третини виборців підтримають перемир’я. Опозицію до угоди очолював впливовий колишній Президент Альваро Урібе, котрий арґументував‚ що угодівство уряду становить поганий приклад озброєним злочинним бандам в країні. Він сказав, що уряд повинен повернутися до переговорів з FARC. Президент Уан Мануель Сантос заявив, що уряд продовжуватиме переговори з провідниками повстанців, щоб закінчити півстолітній конфлікт‚ в якому загинуло 220 тис. осіб, а 6 млн. були змушені покидати свої оселі. 7 жовтня Нобелівський Комітет в Осло призначив Нагороду Миру Президентові У. Сантосові. Представник комітету сказав, що колюмбійський народ не відкинув миру, а лише проголосував проти цієї специфічної угоди. („Associated Press”)

Помер кінорежисер Анджей Вайда

ВАРШАВА. – 90-літній відомий польський кінорежисер Анджей Вайда помер 8 жовтня. У 1955 році вийшов його фільм „Покоління”, який був частиною трилогії воєнних фільмів, в яких режисер оспівував опір проти всяких утисків. Його талант приніс йому світову славу. Найбільше знані були його фільми‚ які критично ставилися до комуністичного уряду Польщі: „Чоловік з мармуру” (1977 року) про студента-кінорежисера‚ котрий розвінчує мітологію комунізму, і продовження цієї теми у фільмі „Чоловік з заліза” (1981 року), де висвітлюється намагання уряду задушити національно-демократичний рух „Солідарність”. Після цього А. Вайда виїхав на еміґрацію, але повернувся після розвалу комунізму. В 2000 році йому призначили престижеву нагороду Оскара за життєві досягнення в ділянці світової кінематографії. Один з його останніх фільмів був „Катинь” – про розстріл катами з НКВД полонених польських офіцерів в Катині у 1940 році, де серед жертв був його батько. („National Public Radio”)

Відкрилася нова шахта діямантів

КАЛҐАРІ, Альберта. – На далекій півночі Канади відкрилася нова шахта діямантів. Шахта „Ґагчо Кве“ вартістю 1 млрд. дол. стала п’ятою діючою шахтою діямантів у Канаді. Про це 21 вересня повідомила південноафриканська компанія „Де Бірс“ зі свого канадського осідку в Калґарі. Це віддзеркалює великий попит у світі за новими джерелами на зміну шахт в південній Африці, які поволі вичерпуються. Наклади діямантів в місці для забудови нової шахти було знайдено майже 20 літ тому, але розвиток забрав багато часу і був дуже важкий у просторах північних територій Канади. („The Washington Post”)

Папа номінував 17 нових кардиналів

ВАТИКАН. – 9 жовтня Папа Франциск назначив 17 нових кардиналів. Серед них є три американці: архиєпископи Чикаґо та Індіянаполісу і єпископ Даласу. Більшість номінатів є з Африки, Азії та Південної Америки. Один є з Албанії – 88-літній о. Ернест Сімоні, котрий призвів Франциска до сліз під час візити папи в 2014 році своєю розповіддю про 20 літ ув’язнення і тортур за вірність Католицькій Церкві під комуністичном режимом. („Associated Press”)

Великобританія шукає шпигунів

ЛОНДОН. – Об’єднане Королівство Великобританії плянує завербувати майже 1,000 нових рекрутів до 2020 року‚ щоб справитися з розвитком технології та інтернету. Про це повідомила аґенція новин Бі-Бі-Сі 21 вересня. Нові рекрути будуть для Таємної розвідувальної служби МІ6. Це збільшить число працівників МІ6 на 40 відс., до майже 3,500 осіб. („Bloomberg News”)

Польща не підтримуватиме Таска в ЕС

ВАРШАВА. – Польща не підтримуватиме кандидатури свого колишнього Прем’єр-міністра Дональда Таска на другий термін на пост президента Европейського Союзу (ЕС). Про це заявив 4 жовтня Ярослав Качинський, голова правлячої партії „Закон і справедливість”. Одначе він признав, що Д. Таск ще зможе виграти президентство ЕС на другий рік, бо Польща не має права на вето голосування представників-країн в ЕС, яке не мусить бути одноголосним. Прем’єр Польщі Беата Щидло підтримала заяву Я. Качинського, який є братом колишнього польського президента Лєха Качинського, котрий загинув разом з 95 урядовцями‚ коли розбився їхній літак в Росії. Я. Качинський звинувачує у цій трагедії в 2010 році тодішнього Прем’єра Д. Таска, кажучи‚ що він не припильнував безпеки президента. Прем’єр і президент тоді представляли партії‚ які були в опозиції одна до одної. Д. Таск завжди заперечував свою відповідальність за цю трагедію. Він також пригадав, що ніколи не мав підтримки теперішньої правлячої партії. („Associated Press”)

„Ейрбас” опротестував провал угоди

ПАРИЖ. – Французька компанія виробництва літаків „Ейрбас” гостро скритикувала польський уряд за провал переговорів про закуп гелікоптерів. „Ще ніколи не бувало‚ щоб який-небудь уряд-замовник так нас потрактував, як цей уряд”, – заявив 11 жовтня головний управитель компанії Том Ендерс. Внаслідок провалу переговорів французький Президент Франсуа Оланд відклав свою запляновану візиту до Варшави. Не є ясно‚ котра сторона зірвала переговори про угоду‚ яка мала вартість 3 млрд. дол. „Я хочу‚ щоб було всім зрозуміло, що це не польська сторона зірвала переговори”, – сказав Міністер оборони Польщі Антоній Мацєревич репортерам 8 жовтня. Два дні пізніше він сказав, що „цього тижня ми розпочнемо переговори з „Лакгід Мартин” (американською компанією), а вже наступного дня повідомив, що Варшава замовила два американські військові гелікоптери типу „Блек Гок”‚ які будуть доставлені американцями цього року, і ще 19 в 2017-2018 роках. Ліберальна опозиція вимагає парляментарного розгляду і висунула думку, що уряд вже раніше домовлявся з „Лакгід Мартин“, хоч вів переговори з „Ейрбас”. Французька компанія вислала 11 жовтня відкритого листа 11 жовтня до Прем’єра Польщі Беати Щидло, відкидаючи арґумент‚ що її уряд мотивувався інтересами національної безпеки. Попередній уряд Польщі заповів у 2014 році після російської анексії Криму‚ що він закупить гелікоптери „Ейрбас”. („AFP”)

Росія бачить загрозу з боку США

МОСКВА. – Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що він бачить збільшену ворожість США до Москви. У інтерв’ю 9 жовтня для російської державної телевізійної станції „Перший канал”, С. Лавров говорив про „ряд аґресивних кроків США‚ які загрожують нашій національній безпеці”. Міністер вказав на напружені відносини Москви з Вашінґтоном через ситуацію в Сирії та Україні. Він нарікав на озброєння НАТО й на санкції Заходу через ролю Москви в подіях на Україні. С. Лавров додав, що „аґресивна русофобія становить ядро політики США до Росії”. Він також оправдував ролю Росії у війні в Сирії. („Reuters”)

Британія розпочне процес виходу з ЕС

БІРМІНҐГЕМ, Англія. – Великобританія розпочне формальний процес виходу з Европейського Союзу (ЕС) до кінця березня 2017 року. Про це повідомила Прем’єр-міністер Тереса Мей 2 жовтня на річній конференції Консервативної партії в Бірмінґгемі. Вона підкреслила‚ що не буде жодних непотрібних зволікань. Т. Мей сказала, що її уряд прийме всі закони ЕС, а відтак перегляне кожний з них окремо‚ щоб вирішити‚ чи треба анулювати його. „Це означає що Об’єднане Королівство буде незалежною, суверенною нацією”, – заявила вона. – Воно творитиме свої власні закони”. („Associated Press”)

Коментарі закриті.