15 вересня, 2016

Америка і світ

„Найбільша загроза” економіці США

НЮ-ЙОРК. – Організація „Бенкрейт”, яка спостерігає за подіями в банковій сфері, оприлюднила 13 вересня висліди опитувань американців про економіку США. Несподіванкою були відповіді, які вказують‚ що більшість американців вважає‚ що президентські вибори є „найбільшою загрозою для економіки США впродовж наступних шести місяців”. Так відповіли понад 60 відс. республіканців і понад 70 відс. демократів. На другому місці був „тероризм”, на який вказали 12 відс. опитуваних. Окремі опитування в червні вказали, що серед керівників найбільших 500 американських компаній 58 відс. підтримують кандидатуру демократичного кандидата Гиларі Клінтон, а 42 відс. підтримують республіканця Дональда Трампа. (U.S. News & World Report)

Північна Корея просить допомоги

ТОКІО. — Згідно зі звітами міжнародних працівників для гуманітарної допомоги, котрі відвідали Північну Корею минулого тижня, великі повені‚ які спустошили країну минулого місяця‚ спричинили набагато більше шкоди‚ ніж спочатку думалося. Внаслідок цього понад 100 тис. осіб залишилося бездомними, 133 загинуло, а 395 пропало безвісти. Приблизно 600 тис. осіб не мають доступу до води. Тепер Пхеньян змушений звернутися до світової спільноти за поміччю, а одночасно світ засуджує його за проведення нелеґальних випробувань ядерної зброї. 9 вересня Президент Кім Джонґ Ун наказав провесте вже п’яте – досі найбільше – випробування ядерної зброї, викликаючи міжнародний осуд та санкції проти його режиму. („The Washington Post”)

Розслідування виборів у Філядельфії

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. — На президентських виборах в 2012 році, республіканський кандидат Мит Ромні не одержав жодних голосів у 50 виборчих дільницях Філядельфії. Деякі політичні кола підсували думку, що це мусіло статися внаслідок шахрайства. Але 12 вересня незалежні й республіканські розслідування прийшли до висновку, що М. Ромні дійсно не отримав жодного голосу в цих 50 дільницях – із 1,687 у місті – тому що там у переважаючій більшості проживають демократи й афроамериканці. Серед усіх зареєстрованих виборців у Філядельфії на кожного республіканського виборця припадають аж сім демократичних. Від 1952 року всі посадники міста були демократами. („The Philadelphia Inquirer”)

США критикують Південний Судан

НЮ-ЙОРК. — Посол США до ООН Саманта Павер видала заяву 10 вересня‚ критикуючи уряд Південного Судану за переслідування активістів за громадянські права, котрі зустрілися з делеґацією Ради Безпеки ООН‚ яка відвідала цю недавно створену державу. С. Павер сказала, що делеґація спостерігала жахливі життєві обставини серед цивільного населення‚ яке терпить від конфлікту між урядовими військами та повстанцями. Посол додала‚ що південносуданський уряд повиннен заохочувати, а не придушувати голоси активістів‚ котрі „мирно організуються й надають конструктивну критику”. („Associated Press”)

Олімпійський комітет покарав плавця

КОЛЬОРАДО-СПРІНҐС, Кольорадо. — Олімпійський комітет США та Організація плавання США, яка є найвищим плавацьким об’єднанням в Америці, повідомили 8 вересня про покарання американського плавця Раєна Лакте, котрий, разом з трьома колеґами з американської олімпійської команди викликав скандал‚ внаслідок своєї пиятики на Олімпіяді в Бразилії минулого місяця. Р. Лакте втратив 100 тис. дол. бонусу‚ які він мав отримати за свої здобуті медалі. Також він не може брати участи в плавацьких змаганнях аж до кінця червня наступного року. Це означає‚ що він не зможе кваліфікуватися на світовий чемпіонат з плавання‚ який відбудеться в липні 2017 року в Будапешті. Він теж не братиме участи у відвідинах Білого Дому олімпійською командою. („USA Today”)

Спільні навчання Китаю та Росії

ПЕКІН. — Військово-морські сили (ВМС) Китаю та Росії розпочали спільні навчання 12 вересня в Південно-китайському морі. Про це повідомила офіційна китайська аґенція „Хінгва“. Хоч обидві країни проводили спільні навчання у минулі роки, цьогорічні відбуваються вперше в Південно-китайському морі. Комуністичний Китай вже два роки висуває територіяльні претензії на майже ціле море, не зважаючи на рішення міжнародного суду в липні‚ що Китай не має права на це, та іґноруючи протести сусідніх країн. Останніми місяцями Пекін гостро критикував присутність американських воєнних кораблів в реґіоні. Одночасно з цими навчаннями ВМС США розпочали двотижневі навчання на відстані 2,000 миль на схід з участю 18 тис. осіб, 180 літаків та кораблів. („CNN”)

Індія та В’єтнам єднаються проти Китаю

ГАНОЙ, В’єтнам. — Прем’єр-міністер Індії Нарендра Моді зустрівся в Ганої з Прем’єром В’єтнаму Нґуєн Хван Пгуком. Під час розмов 3 вересня вони обговорили глибшу співпрацю між їхніми країнами та підписали 12 двосторонніх умов. Індія надала 500 млн. дол. кредиту В’єтнамові для „сприяння глибшої оборонної співпраці”. Обидва прем’єри видали спільну заяву про свободу навіґації в Південно-китайському морі, на яке Китай має претензії. Найважливішим аспектом цієї зустрічі є їхня деклярація, що стратегічне партнерство обидвох країн (від 2007 року) тепер також є „всеобіймаючим”. Н. Моді є першим індійським прем’єром‚ котрий відвідав В’єтнам за 15 років. („World Affairs Journal”)

Філіпіни не хочуть військ США

МАНІЛЯ. — Президент Філіпін Родріґо Дутерті 12 вересня закликав США забрати свої війська з південного острова країни, тому що він побоююється‚ що це ускладнить боротьбу уряду проти іслямських терористів. Він сказав, що американські спецрозділи‚ які навчають філіпінські війська‚ можуть стати ціллю для терористів. Хоч Р. Дутерті казав в минулому‚ що прагне близької співпраці з США, його темпераментні вислови ставлять під сумнів американську військову присутність на Філіпінах. У своїй промові 12 вересня президент повторив свої закиди з попереднього тижня, що Америка вчинила звірства проти мусульман на філіпінському острові Джоло понад 100 років тому. („Reuters”)

Висліди виборів у Хорватії

ЗАҐРЕБ. — Консервативна Хорватська демократична спілка здобула обмежену перемогу у парляментських виборах 11 вересня. Вона виграла 62 місця (із 161) у хорватському парляменті. Партія Соціяльних демократів під проводом колишнього прем’єр-міністра Зорана Мілановича здобула 53 місця, хоч передвиборчі опитування вказували на її перемогу. Обидві партії тепер шукатимуть можливих партнерів для коаліції. („Bloomberg News”)

Виправдали колишнього губернатора

РІЧМОНД, Вірджінія. — Федеральні прокурори США відтягнули звинувачення в корупції проти колишнього губернатора Вірджінії Баба МекДонела, якому колись віщували світле майбутнє в Республіканській партії. Він і його дружина Морін були визнані винними в хабарництві в 2014 році і це закінчило його 22-річну політичну кар’єру. Але в червні цього року Верховний суд США одноголосно відкинув цей вирок нижчого суду, кажучи‚ що хоч деякі дії Б. МекДонела були „неприємними”, вони не порушили федеральних законів проти хабарництва. Деякі стейтові законодавці і члени Конґресу з Вірджінії звернулися до Головного прокурора США Лорети Линч з проханням не судити Б. МекДонела знову. До них долучився і теперішній демократичний губернатор Тері МекАвлиф. 8 вересня федеральний уряд зняв звинувачення проти колишнього губернатора та його дружини. („Associated Press”)

Коментарі закриті.