1 вересня, 2016

Америка і світ

Повернено прапори пожежникам

АРЛІНҐТОН, Ню-Йорк. — Американський прапор знову повіває на пожежних машинах в місцевості Арлінґтон у місті Покіпсі, Ню-Йорк. 25 серпня предсідник Ради пожежних комісарів, начальник пожежників і президент Спілки професійних пожежників видали спільно заяву про це, хоч нові прапори будуть менші розміром (2х3 стіп)‚ ніж попередні. 15 серпня рада наказала зняти прапори з пожежних машин. Це викликало широкі протести місцевого населення та зацікавлення засобів масової інформації по всій країні. Перший компроміс з 17 серпня, який дозволяв мати прапор тільки на одній пожежній машині, не задовольнив сотні демонстрантів, які під час маніфестацій та на соціяльних мережах обурено вимагали резиґнації членів ради. („Poughkeepsie Journal”)

Родини вбитих осуджують Клінтон

ВАШІНҐТОН. — Родичі двох вбитих в Бенґгазі, Лібія‚ подали позов проти тодішнього Державного секретаря і теперішнього кандидата у президенти Гиларі Клінтон, кажучи‚ що атака 11 вересня 2012 року‚ в якій загинули їхні сини‚ була наслідком „нерозсудливого” користування засекречиними інформаціями. Позов подали 8 серпня в Окружному суді США Округи Колюмбії Патриція Смит з Сан-Дієґо (Каліфорнія), котрої син Шон Смит був офіцером Державного Департаменту, і Чарлз Вудс з Портленду (Ореґон), котрого син Тайрон Вудс був контрактором для Центрального Розвідувального Управління (CIA). У своїй промові на конвенції Республіканської партії в липні П. Смит заявила‚ що Г. Клинтон і Президент Барак Обама несуть відповідальність за ці вбивства. Ник Меріл, представник виборчої кампанії Г. Клінтон, пригадав 9 серпня‚ що „різні розслідування щодо цієї атаки не знайшли жодної вини зі сторони Гиларі Клінтон”. Директор Федерального Бюра Розслідувань (FBI) сказав у Конґресі в липні‚ що хоч не було леґальних підстав звинувачити Г. Клінтон, вона та її дорадники були „дуже нерозсудливі” у користуванні засекреченими інформаціями. („The San Diego Union-Tribune”)

Офіцерові дозволено мати Біблію

КОЛОРАДО-СПРІНҐС, Колорадо. — Військово-Повітряні Сили (ВПС) США вирішили 24 серпня, що офіцер ВПС не порушив ніяких правил‚ коли мав Біблію на своєму робочому столі. Тиждень раніше майор Стів Лувіс з 310-го Просторого крила ВПС на базі ім. Патерсона в Колорадо-Спрінґс був змушений забрати Біблію зі свого робочого столу. Це сталося після офіційної скарги від Фундації військової релігійної свободи (MRFF), що присутність Святого Письма нарушує Першу поправку до Конституції США, яка забороняє встановлення релігії. Офіційне розслідування ВПС прийшло до висновку що „майорові Лувісові дозволено мати свою Біблію на своєму столі‚ якщо він бажає”. У відповідь засновник і президент MRFF Мікей Вайнстайн вислав листа до Департаменту оборони США, вимагаючи негайної дії щодо поведінки майора та називаючи розслідування „шарадою”. („The Washington Times”)

Закон про інвестиції в Ню-Джерзі

ТРЕНТОН. — Губернатор Ню-Джерзі Крис Кристі 16 серпня підписав закон, який забороняє вкладати гроші зі стейтових публічних пенсійних фондів в інвестиції з компаніями‚ які бойкотують Ізраїль чи ізраїльські підприємства. Це є намагання протиставитися рухові‚ який під проводом палестинців називає себе „За волю, справедливість та рівність” і складається з професійних спілок, академічних товариств і церков‚ котрі вимагають бойкоту Ізраїля та його підприємств. К. Кристі сказав‚ що торгівля стейту з Ізраїлем виходить на 1.3 млрд. дол. річно. Закон вимагає від Стейтової інвестиційої ради, яка управляє пенсійним фондами в сумі 80 млрд. дол., щоб вона не вкладала інвестиції в компанії‚ які беруть участь в бойкоті Ізраїля.  („Associated Press”)

Втік високопосадовець Північної Кореї

ЛОНДОН. — Уряд Південної Кореї повідомив 17 серпня, що другий найвищий дипломат Посольства Північної Кореї в Лондоні „вибрав волю” і втік разом зі своєю родиною до Південної Кореї. Тей Йонґ Го, професійний дипломат‚ котрий у своїй довгій дипломатичній кар’єрі супроводив Кім Джонґ Чоя, старшого брата диктатора Кім Джонґ Уна під час його минулорічної подорожі до Великобританії, сказав‚ що йому набрид авторитарний режим Північної Кореї. Після кількох днів поголосок південнокорейський уряд підтвердив‚ що дипломат, котрому приблизно 55-60 років, тепер є в Сеулі, столиці країни. Англійська преса припускає, що втеча сталася в липні, коли уся родина „зникла” з Лондону. Ця втеча є черговим ударом для комуністиного уряду Північної Кореї, а для Південної Кореї та її союзників – включно з США – є потенційним скарбом в сфері розвідувальної інформації. Тей Йон Го був ключовою особою для оператигвної діяльности посольства в Лондоні. Деякі аналітики висловлюють думку, що санкції‚ накладені на Північну Корею за її цьогорічні випробування ядерних і далекосяжних ракет могли стати причиною того, що північнокорейським дипломатам тепер важче збирати гроші нелеґальними способами для підтримки режиму. Тей Йон Го проживав у Лондоні разом з жінкою і сином, котрий там ходив до школи. Він свого часу згадував про свого старшого сина, котрий закінчив університет. Не було ясно‚ чи дипломатові вдалося взяти всю родину з собою. Звичайно уряд Північної Кореї вимагає, щоб його дипломати залишили в країні когось з найближчих членів родини як забезпечення проти неповерненців. Представник Британського закордонного бюра відмовився від коментарів про цю втечу. („The Washington Post”)

Меркель не бачить кінця санкцій

БЕРЛІН. — Немає причини знімати санкції з Росії‚ тому що Москва не дотрималася своїх зобов’язань згідно з міжнародним пляном примирення, сказала Канцлер Німеччини Анґела Меркель. У інтерв’ю 19 серпня для німецького газетного видавництва RND А. Меркель заявила, що Росія створила поважну кризу своєю анексією Криму 2014 року та підтримкою сепаратистського руху в східній Україні. „Европа мусіла зареаґувати проти нарушень основних засад”, – додала вона. („Reuters”)

Скільки податків платять американці?

ВАШІНҐТОН. — Конґресове бюджетове бюро подало цікаву статистику про те, скільки податків платять американці. Найбагатший 1 відс. всіх родин сплачує пересічно 34 відс. від своїх доходів на всі федеральні податки. Найбагатших 20 відс. американців платять пересічно 26.3 відс. від своїх приходів на всі федеральні податки. А „середня п’ятка” – тобто найбагатших 40-60 відс.‚ які творять середню клясу американського суспільства – віддають пересічно 12.8 відс. зі свого прибутку на всі федеральні податки. („www.cbo.gov”)

Готуються до колонізації Марса

КЕНЕДІ-СПЕЙС-СЕНТР, Фльорида. — На віддаленому гавайському острові завершився критично важливий для освоєння Марса експеримент. Впродовж року шестеро добровольців під егідою Гавайського університету досліджували, який вплив матиме тривала космічна ізоляція на людей. Дослідники були позбавлені фактично усіх земних благ. Доступ до води був обмежений, їжа – переважно космічна, спілкування із рідними зведене до мінімуму. Схили вулкану‚ де встановили відтворення космічної станції, схожі на поверхню Марса. Тут шестеро дослідників провели рік свого життя під наглядом камер. Харчувались вони консервами і порошками, із зовнішнім світом контактували через інтернет – максимум 20 хвилин на день. Раз на тиждень дослідникам дозволяли пройти поверхнею імітованого Марса у спеціяльному одязі. У першій людській місії на Марс астронавти проведуть там від одного до трьох років. Учасники проєкту кажуть‚ що це можливо. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.