24 серпня, 2016

Америка і світ

Заплачено 1.2 млн. дол. за назву

НЕШВИЛ, Тенесі. — Один з найбільш престижних університетів Америки заплатив 1.2 млн. дол. організації З’єднані Доньки Конфедерації (ЗДК) щоб змінити назву будинку. Вандербілт Університет оголосив 15 серпня‚ що він змінить назву гуртожитку, який досі називався ім. Пам’яті Конфедерації, що нагадувало ролю південних стейтів під час Громадянської війни. Університет намагався замінити назву будинку в 2002 році, але у відповідь ЗДК подали позов до суду, пригадуючи‚ що вони 1935 року дали університетові 50 тис. дол. на цей будинок. Суд вирішив‚ що університет може замінити назву тільки тоді‚ коли відплатить за цей дар сучасними грішми. Канцлер університету Ніколас Зепос повідомив, що анонімні щедрі жертводавці уможливили школі відплатити цю суму. На багатьох університетах студенти протестують проти нібито „расистського” пов’язання різних шкільних назв. („Business Insider”) 

Втікають у США мусульмани

ВАШНҐОН. — Відомий дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 16 серпня оприлюднив статистику про втікачів‚ які прибули до США‚ починаючи від жовтня 2015 року. Їх було понад 63 тис. і з них майже 29 тис. (46 відс.) були мусульманами. Християн було понад 27,500 (44 відс.). Це вперше США впустили таке велике число мусульманських втікачів від 2002 року. Багато з них з Сирії, Сомалії та Іраку. Адміністрація Президента Барака Обами вирішила допустити в країну принаймні 10 тис. сирійських втікачів до кінця року. Згідно зі звітами Державного департаменту, лише за липень до США прибуло понад 2,000 втікачів з Сирії, а їх загальне число цього року вже досягає 8,000. (www.pewresearch.org)

Альянти США проти ядерної „спадщини”

ВАШІНҐТОН. — Намагання Президента Барака Обами сворити свою особисту „спадщину” в ділянці закордонної політики викликають тривогу союзників США про свою власну безпеку. Кілька з них звернулися до американського уряду не міняти дотеперішньої політики щодо ядерної зброї на обіцянку ніколи не бути її першими користувачами під час конфлікту. Уряди Японії, Південної Кореї, Франції та Британії приватно висловили своє занепокоєння щодо можливої деклярації Б. Обами‚ що політика США ніколи не дозволить бути першою у застосуванні ядерної зброї. Союзники США мають різні застереження до такої зміни‚ яка була б віхою в історії країни, але всі вони є проти неї, згідно з твердженням американських урядовців, закордонних дипломатів і ядерних експертів. Президент хоче оголосити таку деклярацію у вересні під час свого останнього виступу на Генеральній Асамблеї ООН. Остаточного рішення в цій справі ще не винесено. Дипломати з союзних держав арґументують, що якби США дійсно відмовилися від першого ядерного удару, то це збільшило б риск війни з такими країнами як Північна Корея, Китай та Росія. Такі режими стримуються тепер від неядерної атаки на США‚ бо бояться ядерного відплатного удару. Зміна американської політики доведе до іншого обчислення риску такого удару. („The Washington Post”)

Прокурор Пенсильванії зрезиґнувала

ГАРІСБУРҐ. — Головний прокурор стейту Пенсильванії Кетлін Кейн зрезиґнувала 17 серпня після того‚ як суд визнав її винною у порушенні присяги та зловживанням посадою. Лава присяжних потребувала тільки пів дня‚ щоби визнати вину 50-літньої демократки, якій багато осіб віщувало необмежену політичну кар’єру‚ коли вона була обрана на свою посаду 2012 року. Прокуратора звинувачувала її‚ що вона таємно передала до преси засекречені свідчення‚ щоб скомпрометувати політичного опонента. Відтак вона свідчила неправдиво під присягою про цю справу. Присуд буде оголошено 28 жовтня. („The Philadelphia Inquirer”)

Спонзори відмовилися від плавця 

РІО-де-ЖАНЕЙРО. — 22 серпня, чотири поважні фінансові спонзори відмовилися підтримувати американського плавця Раєна Лакте, котрий, разом з трьома колеґами з американської олімпійської команди – Джеком Канґером, Ґанером Бенцом та Джимі Файґеном – видумали історію, що нібито 14 серпня їх пограбували розбійники‚ переодягнені у поліцаїв. Одначе, поліційне розслідування виявило, що американці були підпиті й вандалізували бензинову станцію. Коли появилися приватні сторожі, плавці їм заплатили 50 дол. і від’їхали таксівкою, а відтак подали на поліцію фальшиве звідомлення‚ що їх ограблено. Р. Лакте, володар 12 олімпійських медалів, котрий здобув дві на цьогорічній Олімпіяді, тепер втратив значні фінансові доходи, а ціла справа кинула тінь на всіх американських учасників ігор. Він також буде покараний Олімпійським Комітетом США та організацією плавання США. („Associated Press”)

Президент Обама відвідвідав Люїзіяну

БАТОН-РУЖ‚ Люїзіяна. — Президент Барак Обама 23 серпня відвідав мешканців південної Люїзіяни, які попереднього тижня тяжко потерпіли від повені‚ в якій загинуло принаймні 13 осіб, приблизно 30 тис. були врятовані, а 40 тис. домів пошкоджені. Республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп відвідав околицю чотири дні раніше. Він та деякі республіканці й місцеві газети критикували Б. Обаму за те, що він не приїхав раніше‚ бо перебував на вакаціях. Але демократичний губернатор стейту Джан Бел Едвардс сказав, що він просив президента не приїзджати скоріше, бо тоді рятувальні операції були в повному розгарі. Хоч президент оголосив, що федеральний уряд вже надав 127 млн. дол. допомоги потерпілим, губернатор заявив, що він подав формальне прохання до уряду за додатковою поміччю. („The New York Times”)

Відкинено апеляцію Росії

РІО-де-ЖАНЕЙРО. — Апеляційний суд 23 серпня відкинув апеляцію Росії щодо заборони про участь в Паралімпіяді‚ яка відбудеться 7-18 вересня в столиці Бразилії, таким чином підтримуючи рішення Міжнародного Паралімпійського Комітету (МПК). 7 серпня МПК оголосив, що ціла команда Росії буде відсторонена від Паралімпійських Ігор‚ як кара за вживання незаконних речовин, так званого допінґу. При тому, МПК гостро засудив участь російського уряду в допінґу. Президент МПК Филип Крейвен схвалив рішення суду, назвавши його „дуже заохочуючим”. Міністер спорту Росії Віталій Мутко сказав, що це рішення було „більш політичним‚ ніж законним”. Це рішення суду цілком різниться від рішення Міжнародного Олімпійського Комітету, який дозволив 271 російським спортовцям брати участь в Олімпіяді‚ яка закінчилася 21 серпня в столиці Бразилії і на якій вони здобули 56 медалів. („CNN”)

Сербія проти пам’ятника в Хорватії

БЕОҐРАД. — Міністерство закордонних справ Сербії сильно запротестувало 1 серпня проти нової статуї в Хорватії самостійникові‚ котрий 1971 року вбив юґославського посла до Швеції. Пам’ятник націоналіста Міра Баресика є в хорватському приморському містечку Драґе. На його відкритті були присутні члени хорватського уряду та визначні політики. М. Баресик застрілив Посла Владіміра Роловика в юґославській амбасаді в Стокгольмі й був засуджений у Швеції до досмертного ув’язнення. Але 1972 року група хорватів захопила літак скандинавської авіолінії і примусили уряд звілнити М. Баресика. Він втік до Параґваю‚ але був зловлений і виданий Швеції у 1980 році. Його звільнено з тюрми 1991 року і він повернувся до Хорватії‚ де він загинув у бою з сербськими нападниками. Він вважається терористом у Сербії, але для хорватів він є героєм за свою відданість для хорватської незалежности. („RFE/RL”)

Коментарі закриті.