19 серпня, 2016

Америка і світ

США потребують боєвих пілотів

ВАШІНҐТОН. — Військово-повітряні сили (ВПС) США стараються заповнити недостачу 700 боєвих пілотів, яких бракуватиме до кінця року. Секретар ВПС США Дебораг Лі Джеймс також сказала 10 серпня репортерам в Пентагоні, що вона плянує виплачувати бонус в сумі 35 тис. дол. річно тим пілотам яких контракт вигасає, щоби відновити його. Вже довший час ВПС мають проблему з втримуванням своїх пілотів, бо їх притягають цивільні компанії обіцюючи їм вищу заплату. („Associated Press”)

Росія і Сербія переведуть навчання

БЕОҐРАД. — Сербія гоститиме спільні військові навчання з російськими і білоруськими збройними силами. Про це повідомило Міністерство оборони Сербії 9 серпня. Навчання відбудуться у двох етапах: у вересні та жовтні. Офіційно Сербія є позабльоковою державою. НАТО є дуже непопулярним в країні відколи альянс під проводом США збомбардував столицю в 1990-их роках, намагаючись стримати репресивні атаки юґославського режиму на східні країни. Але Сербія також хоче вступити до Европейського Союзу, хоч багато його країн є членами НАТО. („Newsweek”)

Европа дає гроші на нафтопровід

БРЮСЕЛЬ. — Европейська Комісія заявила, що вона призначила фонди щоби закінчити енерґетичну ізоляцію Фінляндії. Европейський Міністер енерґетики Аріяс Канете сказав 10 серпня, що комісія призначила 210 млн. дол. для розбудови першого нафтопроводу природнього газу, який пов’яже Фінляндію з Естонією. Міністер додав, що ця диверсифікація допоможе Фінляндії звільнитися з залежности від російського газу. Новий нафтопровід матиме 100 миль довжини і повинен бути закінченим до кінця 2019 року. („United Press International”)

Росії відібрали медалю з 2008 року

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. — Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК) 16 серпня відібрав від Росії золоту медаль з бігу з естафетою на пекінській Олімпіяді 2008 року після того як повторна аналіза виявила допінґ в одній з її учасників. Юлія Чермошанськая також була дискваліфікована у бігу з естафетою на 200 метрів на цьогорічній Олімпіяді в Бразилії. Інші три члени її команди з 2008 року автоматично втратили свої медалі також. Змінені висліди означають що Бельгія одержить золоту медалю, Ніґерія – срібну, а Бразилія – бронзу. Вживаючи модерну технологію, МОК перевела повторну аналізу понад 1,000 допінґових зразків з Олімпіяд в Пекіні та Лондоні (2012 року). Внаслідок цього зловлено 98 додаткових атлетів. („Associated Press”)

80-літня жінка грабувала поклонннків

ВАРШАВА. — Польська влада 9 серпня заарештувала 80-літню жінку, яка присипляла і відтак грабувала цілий ряд своїх поклонників. Жінка-пенсіонер, якої ім’я подано лиш як Яніна М., всипала наркотики до їжі своїх поклонників, щоб відтак пограбувати їх. Вона вкрала 2,000 дол. в одного самітного 78-літнього чоловіка, який запросив її до себе. Якщо суд визнає її вину, їй загрожує 20 років тюрми. („AFP”)

Війна мільярдерів у виборах

ВАШІНҐТОН. — Республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп є мільярдером. Але за останній рік, 24 мільярдери склали понад 42.5 млн. дол. на різні організації які підтримують демократичного кандидата у президети Гиларі Клінтон. Серед них найбільш знаними є фільмові режисери Стівен Спілберґ і Джефрій Каценберґ, фінансисти Ворен Бафет і Джордж Сорос, і спадкоємець компаніїї Волмарт Алис Волтон. Найбільшу суму, 9 млн. дол., зложив Дж. Сорос. Гаїм і Шерил Сабан, власники еспанської телевіізійної мережі Юнівіжин, склали 7 млн. дол. Представник Г. Клінтон Джаш Шверін сказав: „Понад 900 тис. осіб пожертвувало гроші в липні на президентську кампанію Гиларі Клінтон, і пересічна сума була 44 дол.”.  („Fox News”)

Ограбовано плавців США на Олімпіяді

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. — Розбійники переодягнені у поліцаїв ограбували чотирьох американських плавців 14 серпня в столиці Бразилії. Про це повідомив Олімпійський Комітет США. Серед них був Раєн Лакте, володар 12 олімпійських медалів, котрий здобув дві на цьогорічній Олімпіяді. Американці їхали таксівкою яку зупинили „поліцаї”, котрі забрали від своїх жертв гроші та інші особисті речі. Міністер спорту Бразилії Леонардо Пічіяно сказав, що плавці були „поза своїм місцем змaгань у невідповідний час”. Він додав, що жодний спортовець не мав проблем на місцях змагань чи в олімпійському селі. Бразилія вживає 85 тис. поліцаїв та вояків для безпеки під час Олімпіяди, два рази більше ніж Британія на лондонській Олімпіяді 2012 року. („Associated Press”)

Повінь спричинила великі шкоди

БАТОН-РУЖ, Люїзіяна. — Після трьох днів зливних дощів і повені, мешканці південної Люїзіяни почали підраховувати свої втрати 16 серпня коли води почали відступати. Загинуло принаймні 11 осіб, приблизно 30 тис. мусіли бути врятовані, а 40 тис. домів були пошкоджені. Губернатор Джан Бел Едвардс признав, що стейт ще не знає скільки осіб пропало безвісти, але 8,100 спало в притулках. („The New York Times”)

Протестують проти переховання Маркоса

МАНІЛЯ. — Приблизно 1,500 філіпінців демонструвало 14 серпня проти рішення Президента Родріґо Дутерте переховати тіло колишнього Президента Фердінанда Маркоса на військовому цвинтарі героїв. Різні ліві групи обвинувачують Ф. Маркоса у порушеннях людських прав. Він був президентом 14 років до 1986 року; помер 1989 року у вигнанні на Гаваях, де проживав зі своєю родиною. Пізніше його тлінні останки були перевезені до рідного містечка в північній частині країни. Його жінка Імельда і двоє з трьох дітей були евентуально вибрані на різні політичні посади. Р. Дутерте, котрий став президентом в червні, арґументує що Ф. Маркос заслужив бути похованим на цім цвинтарі бо був колишім вояком і президентом. („Associated Press”)

Крайньо праві серби проти Байдена

БЕОҐРАД. — Сотні крайньо правих сербів голосно демонстрували 16 серпня під час візити Віце-президента США Джо Байдена до столиці. Вони скандували „Голосуйте за Трампа!” близько президентського будинку. Дж. Байден прибув до Сербії з одноденною візитою, а відтак поїхав до Косова, де США втішаються великою популярністю бо їх вважають спасителями від сербських атак в 1999 році. Косово проголосило свою незалежність 2008 року, але Сербія не визнає суверенности своєї колишньої південної провінції. Віце-президент Дж. Байден висловив співчуття родинам тих сербів, які загинули під час бомбардувань НАТО. Це був перший високопосадовець США який зробив це. („Reuters”)

Єпископи критикують Джо Байдена

ВАШІНҐТОН. — Після того як опубліковано фото Віце-президента США Джо Байдена переводячи цивільну шлюбну церемонію двох мужчин які працюють в Білому Домі, провідні діячі Конференції Католицьких Єпископів США зареаґували 5 серпня. Президент конференції, Архиєпискон Люїсвілу (Кентакі) Джозеф Курц, Єпископ Бофало (Ню-Йорк) Ричард Меловн, та Архиєпископ Маямі Томас Венскі видали заяву, в якій говориться: „Коли видатний католицький політик публічно й добровільно переводить офіційну церемонію урочистого вшанування відносин між двома особами тієї самої статті, виникає неясність щодо католицького навчання про подружжя та відповідних моральних обов’язків католиків”. Одначе єпископи не назвали Дж. Байдена по імені. Він є першим католицьким віце-президентом США. У 2012 році він виступив на підтримку одностаттевих цивільних шлюбів. Кілька днів пізніше, Президент Барак Обама зробив те саме.  („The Salt Lake Tribune”)

Коментарі закриті.