11 серпня, 2016

Америка і світ

Британія не спішить з виходом з ЕС

ЛОНДОН. — Прем’єр-міністер Британії Тереса Мей сказала двом своїм колеґам, що її країна не почне формальний процес залишення Европейського Союзу (ЕС) в цьому році. У телефонічній розмові 7 серпня з прем’єрами Голяндії та Данії, Т. Мей заявила що „Об’єднане Королівство хоче мати позитивні відносини з Европейським Союзом і двосторонньо з його країнами-членами після нашого відходу з ЕС”. („Belfast Telegraph”)

Гонґ-Конґ заборонив кандидатуру

ГОНҐ-КОНҐ. — Уряд Гонґ-Конґу заборонив кандидатуру Чан Го-тіна тому, що його Національна партія є частиною сепаратистського руху, який здобуває чимраз більше популярности перед виборами у вересні. Виборча комісія вимагала від усіх кандидатів підписати заяву, що вони підтримують так званий Основний Закон, в якому стверджується що Гонґ-Конґ є „невід’ємною” частиною Китаю. Цей закон править островом від коли колишню британську колонію передано Китаєві в 1997 році. Хоч Чан Го-тін підписав цю заяву, влада 30 липня поставилася скептично до нього, кажучи що йому „неможливо сповняти обов’язки законодавця” та одночасно прирікати вірність своїй партії, яка ісповідує самостійність. У відповідь, Національна партія видала свою заяву, висловлюючи гордість з того що вона є „першою партією якій заборонено участь в демократичних виборах комуністичним колоніяльним урядом Гонґ-Конґу”. Від часу передачі від Британії, мешканці Гонґ-Конґу – за принципом „одна країна, дві системи” – втішалися правами й свободами які нечувані на материку. Але 2014 року поліція здушила студентський рух протесту – знаний як Рух Парасолів – який вимагав щоб китайський уряд не вмішувався в їхні вибори. („CNN”)

Росія й Путін лякають норвежців

ОСЛО. — Згідно з опитуваннями переведеними норвезьким щоденником „Даґблядет”, майже половина норвежців вважають що Росія та її Президент Володимир Путін творять „правдиву загрозу безпеці” їхньої країни. Норвегія є членом НАТО, яка має невеликий спільний кордон з російською Мурманською областю та поділяє свої північні води з Росією. Останнім часом російські урядовці відвідали сусідні країни, які не є членами НАТО. Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідав Швецію, а В. Путін відвідав Фінляндію. („Newsweek”)

Росію відсторонено від Паралімпіяди

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. — Цілу команду Росії відсторонено від Паралімпійських Ігор як кару за вживання незаконних речовин, так званого допінґу. Mіжнародний Паралімпійський Комітет (МПК) оголосив своє рішення 7 серпня, гостро засуджуючи вмішання російського уряду. Довгі року участи російського уряду в обмані через допінґ були виявлені минулого місяця двома незалежними звітами для Всесвітнього антидопінґового Аґентства (WADA). Президент МПК Филип Крейвен сказав, що ці звіти встановляють „один з найчорніших днів в історії всього спорту”. На Паралімпіяді в Лондоні 2012 року Росія здобула друге найвище число медаль, а в Сочі 2014 року була на першому місці, і плянувала мати 267 учасників Паралімпіяди в Ріо-де-Жанейро. Ф. Крейвен додав, що ця „ментальність медалей вище моралі” російського уряду є „мерзотною”. („Time”)

Г. Клінтон веде серед опитуваних

ВАШІНҐТОН. — Згідно з найновішими опитуваннями переведеними 1-4 серпня газетою „Вашінґтон Пост” та аґенцією „Ей-Бі-Сі Нюз”, демократичний кандидат у президенти США Гиларі Клинтон має перевагу над республіканським кандидатом Дональдом Трампом: 50-42 відс. Коли опитування включало кандидатів Лібертаріянської та Зеленої партій, тоді перевага Г. Клінтон була 42-37 відс. Майже 60 відс. зареєстрованих виборців висказало свої незадоволення обидвома головними кандидатами. („AFP”)

Помер Кардинал Францішек Махарський

КРАКІВ. — 9 серпня помер 89-літній Кардинал Францішек Махарський, колишній архиєпископа Кракова, котрий 1978 року замінив на цій посаді Кардинала Кароля Войтилу, якого вибрано першим польським папою, Іваном Павлом ІІ. Після війни він вступив до семінарії, де зустрів К. Войтилу – майбутнього Папу Івана Павла ІІ. Архиєпископ Махарський був одним з провідних діячів Католицької Церкви в Польщі, коли вона впродовж десятиліть ставила чоло комуністичній владі. Представник Конференції Польського Єпископату, о. Павел-Ритель-Андріяник, сказав: „Він допоміг Церкві перейти крізь червоне море комунізму”. Він пішов на пенсію 2005 року. Папа Франциск відвідав тяжко хворого кардинала 28 липня під час своєї візити до Польщі. Посадник Кракова Яцек Майхровський розповів репортерам що Кардинал Ф. Махарський відмовився бути почесним громадянином міста. „Він сказав що він не почувається гідним такої почести, бо він є звичайним громадянином”, – сказав посадник. („The New York Times”)

Збройні сили підтримують Трампа

ВАШІНҐТОН. — Серед членів американських Збройних Сил на активній службі, республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп користується підтримкою 54 відс. опитуваних, а демократичний кандидат Гиларі Клінтон має підтримку 25 відс. Одначе, 21 відс. опитуваних сказали, що вони не голосуватимуть в листопаді. („Military Times”)

Скільки американців вірять в Бога?

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Висліди найновішого опитування компанією Ґелуп показали що 89 відс. американців вірять в Бога, а 10 відс. не вірять. Одначе, коли опитувані мали третій вибір – „не певний” – тоді число віруючих знизилося до 79 відс., невіруючих було 11 відс., а 10 відс. опитуваних не були певні. Компанія розпочала дослідження цього питання ще в 1944 році, коли 96 відс. американців казали що вони вірять в Бога. (www.gallup.com)

Китай готовий домовитися з Ватиканом

ГОНҐ-КОНҐ. — Єпископ Гонґ-Конґу Кардинал Джан Тонґ сказав що китайський уряд готовий „домовитися” з Ватиканом щодо номінації єпископів. В Китаї є приблизно 12 млн. католиків, але Ватикан не має дипломатичнх відносин з урядом від 1951 року, два роки після захоплення влади комуністами. У своєму пастирському листі з 4 серпня, Кардинал Тонґ визнав що існують побоювання, але сказав що Папа Франциск не погодиться на ніяку угоду яка „пошкодила б” Церкві. Китай не довіряє Церкві, а „офіційна” Католицька Церква є під контролею державної установи, яка назначує єпископів апробованих урядом. Одначе, існує також підпільна Церква яка залишилася вірною Апостольському Престолові. Ватикан настоює на своєму праві номінувати всіх єпископів Католицької Церкви. У лютому Папа Франциск щедро похвалив Китай, намагаючись відновити зв’язки, при цьому оминаючи якоїнебудь згадки про обмеження релігійної свободи. („AFP”)

Анґела Меркель втрачає популярність

БЕРЛІН. — Канцлер Німеччини Анґела Меркель втрачає підтримку після п’ятьох атак в країні від 18 липня, які спричинили смерть 15 осіб та поранили десятки людей. Опитування були переведені аґенцією ARD на початку серпня. Вони вказали, що діяльність А. Меркель схвалюють лиш 47 відс. населення. У квітні минулого року, перед вибухом кризи з міґрантами, вона втішалась популярністю 75 відс. опитуваних. Підтримка для її найбільшого критика, баварського Прем’єра Горст Зігофера – який закликає обмежити число міґрантів щоб збільшити безпеку країни – зросла від 11 до 44 відс. За минулий рік в Німеччину прибуло понад 1 млн. міґрантів. 4 вересня відбудуться вибори у федеративному стейті Мекленбурґ-Форпомерн. Християнсьла Демократична партія А. Меркель буде мати там сильного опонента, антиеміграційну партію Альтернатива для Німеччини (AfD). („Reuters”)

Коментарі закриті.