21 січня, 2016

Америка і світ

Що думають американці про США?

НЮ-ЙОРК. – На початку січня опубліковано висліди опитувань‚ які провела телевізійна компанія „Ен-Бі-Сі Нюз” разом з журналом „Ескваєр”. Вони вказують, що 54 відс. американців думають‚ що США колись були наймогутнішою країною в світі але вже більше не є такою; 41 відс. кажуть‚ що США надалі є найсильнішими. 52 відс. опитуваних кажуть, що так звана „американська мрія” (що свобода включає добробут та успіх для всіх прошарків населення) вже більше не існує; 36 відс. вважають‚ що вона далі існує, а 11 відс. думають‚ що вона взагалі ніколи не існувала. На запитання про міжрасові відносини в країні 48 відс. відповіли‚ що вони погіршились від часу‚ коли вибрано Президентом Барака Обаму; 39 відс. не бачать жодних змін, а 12 відс. сказали‚ що вони поліпшились. („Вашінґтон Таймс”).

Заява кандидата на президента ФІФА

КУАЛА-ЛУМПУР, Маляйзія. – Глава Азійської футбольної конфедерації (АФК) шейх Салман бін Ібрагім аль-Халіфа, який є кандидатом на пост президента Міжнародної федерації футболу (ФІФА), заявив 12 січня‚ що він готовий переглянути заявочні кампанії чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. Шейх розповів, що в разі його обрання президентом ФІФА результати голосування на виборах країн-організаторів чемпіонатів світу 2018 і 2022 років можуть бути переглянуті, якщо „серйозне протиправне діяння буде доведено судом”. Інший кандидат на пост глави ФІФА, колишній заступник генерального секретаря організації француз Жером Шампань заявив, що чемпіонат 2018 року в будь-якому випадку пройде в Росії, тому що „процес уже запущений, незалежно від будь-яких кримінальних розслідувань”. Вибори президента ФІФА відбудуться 26 лютого. (komentator.net)

Зникло п’ять членів видавництва

ГОНҐ-КОНҐ. – Демократичні законодавці в Гонґ-Конґу заявили, що вимагатимуть від уряду відповіді про зникнення п’ятьох працівників видавництва‚ яке спеціялізується у книжках‚ які критикують провідників комуністичного Китаю. Законодавець Альберт Го заявив 3 січня, що жителі Гонґ-Конґу є „шоковані та приголомшені” зникненням 30 грудня 2015 року вже п’ятого працівника видавницта „Могутні течії” за останніх кілька місяців, включно з головним редактором. „Ми маємо сильні підстави вірити, що їх правдоподібно схоплено, а тоді перевезено нелеґально до материка для політичного розслідування”, – сказав А. Го. У Китаї не є надзвичайним зникнення або притримання владою політичних дисидентів, але ніхто не сподівався‚ що таке може статися в Гонґ-Конґу. Книжки видавництва заборонені на материку, але легко доступні в Гонґ-Конґу, де є свобода преси та інші громадянські права. Ці зникнення підкреслюють занепокоєння тим, що китайський уряд хоче „скрутити руки” політичним дисидентам. („Асосієйтед Прес”) 

ЕС виступає проти польського закону

БРЮСЕЛЬ. – Европейський Союз (ЕС) вирішив розпочати прелімінарний перегляд нового законодавства в Польщі, яке‚ на думку критиків‚ суперечить основним принципам ЕС про верховенство права. Про це заявив 13 січня Комісар ЕС Франс Тімерманс. Це є перший крок довгої складної процедури, яка могла б допровадити до суспендування права голосу Польщі в цьому 29-членному союзі. У грудні польська правляча партія „Закон і справедливість” розпочала намагання посилити вплив на конституційний трибунал, який має бути незалежним. На початку січня польський президент підписав закон‚ який надає урядові більшу контролю над державним радіомовленням та телебаченням. Представник польського уряду Рафел Боханек не надав багато ваги цьому рішенню ЕС, кажучи‚ що це є нормальний процес. Він додав, що Ф. Тімерманс запрошений до Варшави на розмови про ці польські закони. Раніше польський уряд критикував ЕС та деяких його провідників за втручання у внутрішні справи країни. Дотепер ЕС ще ніколи не пробував суспендувати право голосу своїх держав-членів. („Асосієйтед Прес”)

„Зима у вогні” номінована на „Оскар“

БЕВЕРЛІ-ГИЛС, Каліфорнія. — Фільм „Зима у вогні: боротьба України за свободу” номінували 14 січня на престижну нагороду „Оскар“ в категорії документальних повнометражних стрічок. Під час візити до Києва в листопаді 2015 року режисер Євген Афінеєвський розповів, що на стрічку вже дивилися 1 млн. людей у 50 країнах. „Цей фільм – про людські долі, про тих, хто вийшов на Майдан, незважаючи на холод, на цю безумну зиму, коли стріляв „Беркут”, викрадали людей, були жертви, але ці неймовірні хлопчики та дівчатка вистояли”, – сказав режисер під час прес-конференції у Києві. У Києві показали цей фільм для родин активістів, які загинули під час протестів. Тоді ж Є. Афінеєвського Президент Петро Порошенко нагородив Хрестом Івана Мазепи. „Дуже символічно і дуже важливо, що цю нагороду отримує росіянин, який боровся не просто за незалежність України, а за побудову Европи”, – сказав Президент. Уродженець російського міста Казань Є. Афінеєвський еміґрував до Ізраїля і тепер працює у США. (Бі-Бі-Сі)

Смертник зареєструвався як втікач

СТАМБУЛ. – 28-літній Набіл Фадлі, котрий 12 січня бомбою вбив 10 осіб у Стамбулі, зареєструвався як втікач з Сирії тільки 5 січня в іміґраційному центрі і йому було дозволено вільно подорожувати. Турецький уряд заявив 13 січня, що Н. Фадлі не був на жодному списку підозрілих осіб і не було жодних пересторог про нього з інших країн. Туреччина заарештувала 68 осіб, підозріваючи їх у членстві в „Іслямській державі” (ІД). Одначе, тільки одному з них закидають безпосереднє відношення до бомбової атаки, котра убила 10 німецьких туристів і поранила 15 осіб. Трьох російських громадян було заарештовано в Анталі у підозрі‚ що вони є членами ІД. Міністер внутрішніх справ Німеччини Томас де Майзєр поклав квіти на місці злочину і сказав, що немає жодних доказів‚ що атака була націлена на німецьких туристів. „Це була атака проти людства”, – сказав він. Вважають, що ІД несе відповідальність за два інші недавні акти тероризму в країні: в жовтні 2015 року загинуло 102 особи від бомби в Анкарі, а сотні було поранено‚ в липні 2015 року 33 особи загинули від вибуху в південному місті Сурут. („Дейлі Телеґраф”)

Президентом Тайвану обрали жінку

ТАЙПЕЙ. — Провідник опозиції Цай Інґ-вен здобула переконливу перемогу 16 січня на президентських виборах на острові Тайван. Її Демократична проґресивна партія здобула 56 відс. голосів до 31 відс. правлячої Націоналістичної партії. Вона також здобула 68 із 113 місць у парляменті, де довго домінували націоналісти, які були більш прихильні до Китаю. Ц. Інґ-вен є першою жінкою на пості президента Тайвану, де проживає 23 млн. осіб. Вона звернулася до провідників Китаю, кажучи‚ що бажає мати стабільні відносини з ними, але захищатиме суверенність та гідність своєї країни. Уряд комуністичного Китаю холодно зареаґував на вислід виборів, кажучи що Китай „абсолютно противиться всяким формам сепаратистської діяльности для незалежности Тайвану” і вимагав‚ щоб Цай Інґ-вен відреклася від цієї ідеї‚ тому що Китай і Тайван є частиною однієї китайської нації. („Вашінґтон Пост”)

Зникають американці в Іраку

БАГДАД. – Посольство США в Багдаді підтвердило 17 січня‚ що в країні зникло кілька американців. Представник Посольства сказав, що США „тісно співпрацює з іракськими властями‚ щоб віднайти цих американців”. Представник Державного Департменту не мав нічого більше до сказання в цій справі. Коментарі чиновників США появилися щойно після того‚ як арабські засоби масової інформації повідомили, що бойові групи захопили трьох американців в Багдаді. В минулому схоплення осіб в країні проводили бойовики „Іслямської держави” або інших релігійних угруповань чи злочинних організацій, котрі вимагали викуп за звільнення полонених. („Асосієйтед Прес”) 

Коментарі закриті.