5 серпня, 2016

Америка і світ

Суддя звільнив нападника 

ВАШІНҐТОН. – Джан Гінклій молодший, котрий 1981 року вчинив замах на Президента США та поранив Рональда Рейґена й трьох інших осіб, має бути звільнений після 35 років перебування у федеральному психіятричному шпиталі у Вашінґтоні. 27 липня федеральний суддя Пол Фрімен сказав що 61-літній Дж. Гінклій вже не є небезпечним і може проживати зі своєю матір’ю у Віліямсбурґу, Вірджінія, 130 миль на південь від столиці країни. Суддя додав вимогу‚ що Дж. Гінклій мусить принаймні щомісячно зустрічатися зі своїм психіятром у Вашінґтоні, кожного разу повідомляючи про це президентську службу безпеки. („Reuters”)

Мільйони вітали Папу в Польщі

ЧЕНСТОХОВА‚ Польща. – Папа Франциск відбув свою першу подорож до Східньої Европи, відвідуючи Польщу 27-31 липня. Він з подивом оглядав старовинну ікону так званої Чорної Богоматері 28 липня в монастирі на Ясній Горі. Папа Франциск віддав належне великому синові Польщі св. Іванові-Павлові ІІ. Прощі до Ченстохови є духовним покликанням багатьох поляків. Служба Божа відзначала 1,050 річницю прийняття християнства в Польщі. Президент Анджей Дуда та інші провідні політичні діячі були присутніми в перших рядах. Папа особливо вшанував у своїй проповіді безліч „звичайних, проте видатних осіб, котрі стали свідками Господньої любови серед великих випробувань”‚ коли вони трималися своєї віри за часів комуністичного режиму. Папа Франциск також зробив непляновану зупинку‚ щоб відвідати у клініці тяжко хворого 89-літнього Кардинала Францішека Мархарського, колишнього архиєпископа Кракова, котрий 1978 року замінив на цій посаді Кардинала Кароля Войтилу, якого вибрано Папою Іваном-Павлом ІІ. („Chicago Tribune”)

Ядерна зброя США забезпечена

ВАШІНҐТОН. – Тактична ядерна зброя США на військово-повітряній базі Інчірлік в Туреччині забезпечена після невдалого військового перевороту. Про це заявив репортерам 25 липня представник Пентагону Пітер Кук. База була вживана змовниками 15 липня під час їхньої спроби скинути теперішній уряд, який стає чимраз більш автократичним та іслямським. Одначе на базі немає літаків типу F-16‚ які могли б перевозити ядерну зброю. Такі літаки мусіли б бути спроваджені з американських баз в Італії та інших місць. („The Washington Times”)

Вода в Ріо-де-Жанейро занечищена

РІО-де-ЖАНЕЙРО. – Аґенція „Асосієйтед Прес” провела 16-місячні дослідження води в Ріо-де-Жанейро, де 5 серпня розпочинаються Олімпійські Ігри. Хоч бразилійський уряд доклав зусиль‚ щоб поправити ситуацію, 2 серпня рівень занечищення води далі був зависокий. Плавцям і спортовцям загрожує інфекція та хвороби‚ якщо вони проковтнуть лише три чайні ложечки води. („Associated Press”)

Уряд взяв на себе безпеку Олімпіяди

БРАЗИЛІА, Бразилія. – За тиждень перед початком Олімпіяди‚ 30 липня‚ Міністерство справедливости Бразилії розірвало свій контракт з приватною компанією „Артел“‚ яка мала відповідати за безпеку під час ігор. Міністерство звільнило компанію за „некомпетентність й безвідповідальність”. Компанія визнала‚ що вона затруднила тільки 500 осіб до праці на Олімпіяді, хоч контракт вимагав 3,400. Відповідальність за безпеку нестиме федеральна та місцева поліції. Це лиш одна з багатьох проблем‚ які появилися останнім часом у зв’язку з Олімпіядою в Ріо-де-Жанейро. За два тижні перед початком ігор федеральна поліція заарештувала 10 бразилійців‚ котрі були членами групи‚ яка на інтернеті обіцяла вірність „Іслямській державі”. Австралійські атлети відмовилися зареєструватися 24 липня в Олімпійському селі через погані приміщення, в яких капала вода, туалети не працювали, бракувало електрики і тому подібне. Такі ж нарікання надійшли від атлетів з 12 інших країн. („www.yahoo.com”)

Франція поховала вбитого священика

РУАН, Франція. – Місцева католицька катедра була переповнена 2 серпня під час похоронних відправ священика, якого замордовано біля церковного вівтаря. 85-літній о. Жак Гамел 26 лютого правив Службу Божу в недалекому містечку‚ коли іслямські нападники вдерлися у храм і закололи його ножами, скандуючи арабською мовою. Його вбивство було першою іслямською атакою на церкву в Західній Европі. Воно сталося через 12 днів після того‚ як іслямський екстреміст навмисне в’їхав вантажівкою в натовп людей на Рів’єрі‚ котрі святкували державне свято, і вбив 84 особи. Від початку минулого року іслямські бойові групи вбили понад 200 людей у Франції. Мусульманська громада у Франції є найбільшою меншиною в Европейському Союзі, творячи 8 відс. населення країни. Від початку 1980-их років уряди країни намагалися плекати ліберальну версію Ісляму‚ яка інтеґрувалася б у французьке суспільство. 1 серпня уряд повідомив‚ що він замкнув 20 мечетів та іслямських молитовних заль впродовж останніх місяців, і замкне більше‚ якщо одержить відповідні розвідувальні інформації. („Reuters”)

Єльченко каже‚ що Трамп змінить думку

НЮ-ЙОРК. – Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко переконаний, що кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп змінить свою думку щодо анексії Криму Росією. Він закликав не перебільшувати значення висловлювань Д. Трампа щодо визнання анексії Криму. „Я сподіваюся і майже впевнений, що ця думка зміниться”, – відзначив В. Єльченко на присвяченому Криму засіданні Ради Безпеки ООН 28 липня. „Пан Трамп не президент Сполучених Штатів, принаймні на цей момент”, – наголосив посол. Він висловив упевненість у тому, що будь-який уряд США шануватиме рішення Генеральної Асамблеї ООН щодо невизнання анексії Росією кримського півострова. Д. Трамп на прес-конференції у Фльориді 27 липня, у відповідь на запитання журналіста, заявив, що в разі обрання готовий розглянути офіційне визнання Криму російським та зняття американських санкцій проти Росії. Росія 28 липня забльокувала український проєкт заяви Ради Безпеки ООН для преси щодо Криму. („Голос Америки”)

Пентагон сприймає транссексуалів

ВАШІНҐТОН. – 19 липня Пентагон видав детальні інструкції всім військовим командирам Збройних Сил США, вказуючи їм‚ що треба робити‚ якщо хтось з їхніх підлеглих є транссексуалом. 18-сторінковий посібник вимагає‚ щоб військовослужбовець мав діягнозу від лікаря‚ що йому чи їй медично потрібно стати транссексуалом. Специфічно, підручник вимагає від командирів ставитися без упередження до таких осіб і дозволити їм на довшу відпустку, а також навчати інших військових як ставитися до цих осіб. Корпорація „Ренд“ провела дослідження серед Збройних Сил США і прийшла до висновку‚ що серед 1.3 млн. осіб на активній службі 1,300-6,000 є транссексуалами. Критики кажуть, що Пентагон повинен зосереджувати свою увагу на ворогах, а не бавитися в соціяльні експерименти. Нові правила й процедури набирають чинности 1 жовтня. („The Washington Times”)

Північна Корея запустила ракети

СЕУЛ‚ Корея. – Північна Корея 3 липня здійснила запуск двох балістичних ракет в бік Японського моря, заявила влада Південної Кореї. Одна з ракет долетіла до економічної зони Японії і впала в океан за 250 кілометрів на захід від префектури Акіта. Прем’єр-міністер Японії Сіндзо Абе назвав запуски обурливою дією, з якою Токіо не буде миритися. У Державному департаменті США теж засудили дії Північної Кореї. „Ми, як і раніше, готові співпрацювати з нашими союзниками та партнерами по всьому світу, щоб відповісти на провокації Північної Кореї, а також щоб захистити самих себе“, – заявила офіційна представниця відомства Джулія Мейсон. (ВВС)

Коментарі закриті.