27 липня, 2016

Америка і світ

В Пенсильванії виявили корупцію

ГЕРІСБУРҐ, Пенсильванія. – Федеральна прокуратора Пенсильванії 21 липня звинуватила в корупції, відмиванні грошей та інших злочинах колишнього стейтового скарбника Барбару Гейфер і мільйонера-підприємця Ричарда Айрленда. 72-літня Б. Гейфер – довголітній політик на різних посадах, спочатку як член Республіканської партії, а відтак перейшла до Демократичної, була скарбником Пенсильванії в 1997-2005 роках. Колишній стейтовий скарбник Баб МекКорд співпрацював з прокураторою в цій справі, таємно записуючи розмови з Р. Айрленд з надією‚ що уряд поблажливо поставиться до його власної кримінальної справи. Б. МекКорд, політик Демократичної партії, був вибраним стейтовим скарбником в 2008 і 2012 роках. Одначе, минулого року він зрезиґнував з посади‚ коли федеральний уряд звинуватив його у корупції. Він признався‚ що приховував таємні пожертви під час своєї невдалої кампанії стати кандидатом на губернатора в 2014 році. („The Philadelphia Inquirer”)

Турки протестували проти диктату

СТАМБУЛ. – Тисячі демонстрантів вийшли 24 липня на площу Таксім в столиці країни, протестуючи проти спроби військового перевороту 15 липня. Багато учасників висловило побоювання, що теперішній уряд під проводом Президента Реджепа Таїпа Ердогана захоплює собі чимраз більше влади, так що президент перетворюється в диктатора. 23 липня уряд наказав закрити 1,043 шкіл, 1,229 добродійних установ і фундацій, 15 університетів та 35 медичних закладів. Багато демонстрантів несли турецькі прапори й скандували націоналістичні гасла. Вони всі висловлювали занепокоєння бурхливістю подій в їхній країні з 75-мільйонним населенням. Деякі з них несли плякати зображуючи Мустафу Кемала Ататурка, світського засновника модерної Туреччини. Уряд вже затримав тисячі осіб, порушуючи їхні людські права. Союзники Туреччини, включно з США, висловили подібні турботи. („The Washington Post”)

МОК не виключив Росію з Олімпіяди

ЛОЗАННА, Швайцарія. – Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК) вирішив 24 липня не виключати Росію від участи в Олімпійських Іграх, які мають розпочатися 5 серпня в Ріо-де-Жанейро. Натомість, МОК дозволив індивідуальним ґльобальним спортовим федераціям нести відповідальність щодо рішення‚ котрим атлетам буде дозволено брати участь. МОК відкинув заклики від Всесвітнього антидопінґового аґентства (WADA) та кількох десятків інших антидопiнґових установ‚ щоб виключити всіх олімпійських змагунів Росії, тому що так багато з них були частиною державної програми допінґу, детально розплянованої роками для запевнення перемог на попередніх Олімпіядах. Російським легкотлетам вже заборонено брати участь в цьогорічних іграх згідно з попереднім рішенням Міжнародної асоціяції легкоатлетичних федерацій (IAAF). МОК підтримав це рішення IAAF. 25 липня Міжнародна федерація плавання (FINA) не дозволили сімом російським плавцям брати участь в і грах. („Associated Press”)

Суд виніс вирок в Кенії

МОМБАСА, Кенія. – Файсал-Алі Магомет був засуджений 22 липня на 20 років ув’язнення за те‚ що мав понад 300 слонячих іклів. Його розшукував Інтерпол за злочини проти довкілля. Суворий вирок вказує на те, що уряд поважно ставиться до боротьби проти нелеґального полювання в країні. („Bloomberg News”)

Арешт бібліотекаря продовжено

МОСКВА. – Суд Москви продовжив до 29 серпня домашній арешт директорки Бібліотеки української літератури Наталі Шаріної, яка звинувачується в екстремізмі. 28 жовтня 2015 року у бібліотеці пройшов обшук, у ході якого слідчі нібито виявили заборонені українські книги. Н. Шаріна провину не визнає. Правозахисний центр „Меморіял“ визнав її політув’язненою. („Укрінформ“)

Напруга в Сирії між США та Росією

ДАМАСК, Сирія. – Російські бойові літаки 16 червня збомбили таємну військову базу в Сирії недалеко Йорданії, яку використовували американські та британські спецслужби. Інформації про цю подію були оприлюднені щойно 21 липня. Після першого налету центральне оперативне командування США в Катарі повідомило штаб-квартиру Військово-повітряних сил Росії в Сирії, щоб не атакувати базу. Але російські літаки прoвели другий удар через півтори години. Військові та розвідувальні кола США вважають, що це було намагання Росії натискати на Білий Дім до ближчої співпраці в Сирії. 15 липня США і Росія погодилися координувати свої повітряні удари проти мусульманських терористів. Одначе, цей інцидент збільшив недовір’я між військами обох країн в Сирії, бо США не хочуть давати Росії більше інформації‚ ніж вона вимагає. („The Wall Street Journal”)

Обама видав звернення щодо поліції

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама оприлюднив відкритий лист 19 липня до всіх правозахисних установ. Після двох смертельних інцидентів‚ в яких було вбито вісьмох поліцаїв, президент сказав: „Ми голосно заявляємо нашу вдячність за службові дії‚ які ви виконуєте в ході свого щоденного заведеного порядку. Дякуємо вам за вашу відважну службу. Ми вас підтримуємо”. Деякі кола сильно критикували Б. Обаму за те‚ що він недостатньо обороняв поліцію та інші правозахисні установи. 12 липня президент поїхав до Даласу, Тексас, на похорон п’ятьох вбитих поліцаїв. У своєму листі Б. Обама згадав також про трьох поліцаїв, які були вбиті 17 липня в Батон-Руж, Люїзіяна. Деякі групи хотіли‚ щоб президент освітив Білий Дім синіми світлами на честь полеглих поліцаїв, так як він освітив його кольорами веселки після леґалізації одностатевих шлюбів. Але пресовий секретар Білого Дому Джаш Ернест сказав‚ що президент не плянує цього зробити. („The Washington Post”)

У Лівії загинули французькі вояки

ПАРИЖ. – Міністерство оборони Франції оголосило 20 липня‚ що три французькі вояки загинули під час виконання доручення у Лівії. Це було перше офіційне підтвердження, що французькі спецслужби беруть активну участь в Лівії в діях проти „Іслямської держави” (ISIS). Хоч не подано причини їхньої смерти, Президент Франції Франсуа Оланд згадав про аварію гелікоптера у своїй промові у військовому навчальному центрі. Лівійський уряд та аґенція „Асосієйтед Прес” повідомили, що вояки загинули 17 липня‚ коли був збитий їхній гелікоптер. В Лівії є приблизно 2,000-5,000 бойовиків ISIS; одна з їхніх груп взяла на себе відповідальність за збиття гелікоптера. Уся країна перебуває в неспокійному стані після перевороту 2011 року, коли з поміччю Заходу скинено довголітнього диктатора Моамара Кадафі. У лютому французький часопис „Лє Монд” вперше написав про присутність спецслужб у Лівії, але в той час французький уряд заперечив це, кажучи що його зацікавлення було лише розвідкою. („The Washington Post”)

В Гонґ-Конґу засудили студентів

ГОНҐ-КОНҐ. – 21 липня суддя визнав винними трьох студентів, котрі були провідниками руху протесту в 2014 році. Їх звинуватили в участі в нелеґальних зібраннях. Вони можуть бути засуджені до двох років ув’язнення. Джашва Вонґ, Натан Ло та Алекс Чов впродовж 79 днів очолювали студентський рух протесту – знаний як Рух парасолів – в цій колишній британській колонії, вимагаючи‚ щоб уряд комуністичного Китаю не втручався у вибори в Гонґ-Конґу. Після рішення судді Дж. Лонґ сказав: „Нам може прийдеться перебувати в тюрмі. Одначе, не дивлячись на кару чи на ціну‚ яку нам треба буде заплатити, ми продовжуватимемо боротьбу проти урядового тиску. У протистоянні з найбільшим комуністичним режимом у світі, це є довготривалий бій для нас в боротьбі за демократію”. Вирок засудженим має бути оголошений 15 серпня. („Associated Press”)

Коментарі закриті.