21 липня, 2016

Америка і світ

Вшанували героя через 25 років

ПОДГОРИЦЯ, Чорногорія. – Президент Чорногорії Филип Вуянович прийняв пропозицію неурядової організації „Громадянський альянс Чорногорії“ вшанувати офіцера Військово-морських сил Юґославії і 13 липня посмертно нагородив високим орденом контр-адмірала Володимира Баровіця‚ який народився 1939 року в Баня Луці. Його батько був чорногорець, а мати словенка. Після Другої світової війни батько‚ який був генералом Народної Армії Юґославії‚ був звільнений‚ коли виступив проти політики терору щодо етнічних албанців у Косові. Під час війни в Юґославії, В. Баровіць отримав наказ з Белґраду бомбити побережні міста Далматії в Хорватії. Але контр-адмірал не погоджувався з воєнними діями Юґославії і 29 вересня 1991 року вчинив самогубство. У прощальній записці він написав‚ що вирішив вмерти гідно‚ тому що не хоче вести війни проти братнього хорватського народу‚ бо це „було б проти чорногорської чести‚ бо чорногорці не можуть воювати й нищити націю яка їм не завдала жадної кривди”. (Радіо Свобода)

Суддя перепросила Дональда Трампа

ВАШІНҐТОН. – Суддя Верховного суду США Рут Ґінсбурґ 14 липня перепросила Дональда Трампа, республіканського кандидата на президента. У своїй заяві вона сказала‚ що судді не повинні висловлювати коментарів про кандидатів на політичну посаду. Тиждень раніше 83-літня суддя сказала в інтерв’ю для „Асосієйтед Прес”‚ що вона навіть не хоче думати про можливість перемоги республіканця над демократкою Гиларі Клінтон. Відтак у інтерв’ю для „Сі-Ен-Ен” вона назвала Д. Трампа „шахраєм”і „великим егоїстом”. У відповідь, Д. Трамп назвав її „некомпетентною”. Р. Ґінсбурґ була призначена до Верховного суду 1993 року тодішнім Президентом Билом Клінтоном, чоловіком Г. Клінтон. Два інші судді Верховного суду, Стіфен Браєр та Ентоні Кенеді, цього літа закінчать 78 і 80 літ життя відповідно, і можуть піти на пенсію в наступних кількох роках. Артур Гелмен, спеціяліст з етики в Пітсбурґському університеті, сказав‚ що вибачення Р. Ґінзбурґ може бути недостатнім‚ бо її об’єктивність може бути небезпідставно поставлена під сумнів. („Associated Press”)

Суд скасував закон про амнестію

САН-САЛЬВАДОР, Ель-Сальвадор. – Найвищий суд Ель-Сальвадору скасував закон про амнестію, який було схвалено 1993 року після спустошливої громадянської війни, яка велася в 1980-1992 роках та спричинила смерть 75 тис. осіб. Суд вирішив 13 липня‚ що амнестія порушує міжнародні закони та конституцію країни. („The Washington Post”)

Республіканці зібрали 156 млн. дол.

ВАШІНҐТОН. – До кінця червня Республіканська партія зібрала 156 млн. дол. на президентську виборчу кампанію цього року. Пересічна сума пожертв була 70 дол., а 98 відс. всіх пожертв становили до 200 дол. Демократична партія протягом цього самого часу зібрала 106 млн. дол. („The Washington Times”)

Уряд Венесуелі відкрив кордон

САН-АНТОНІО ДЕЛЬ-ТАЧІРА, Венесуеля. – Десятки тисяч мешканців Венесуелі перетнули кордон з Колюмбією 17 липня у пошуках харчів та медицини, яких бракує в їхній країні. Рік тому соціялістичний уряд Венесуелі закрив 1,378-милевий кордон. Але гуманітарна криза погіршується: харчів є обмаль‚ а інфляція висока‚ тому уряд Президента Ніколяса Мадуро вже вдруге цього місяця відкрив кордон. Представники колюмбійського уряду привітали приїжджих, багато з яких їхали здалека цілу ніч караванами. Дотепер уже 167 тис. мешканців Венесуелі скористалися з нагоди перетнути кордон. Але 18 липня Міністер закордонних справ Колюмбії Марія-Анґела Голґвін заявила‚ що кордон має бути постійно відкритим. („Reuters”)

Знайшли плянету‚ яка має три сонця

КЕЙП-КАНАВЕРАЛ, Фльорида. – Журнал „Science” надрукував 7 липна статтю про те‚ що астрономи Европейської південної обсерваторії у Чіле знайшли плянету‚ яка знаходиться поза нашою соняшною системою на віддалі 320 світлових років. Вона має три сонця‚ а її орбіта триває приблизно 550 земних років. „З трьома сонцями плянета має різні дивні комбінації сходів і заходів сонця”, – сказав астроном Денієл Апай з Арізонського університету, один з авторів статті. Він додав: „Це є система‚ для якої я не хотів би проєктувати календар”. („Associated Press”)

Туреччина полює за змовниками

АНКАРА. – Турецький уряд 19 липня звільнив з посади десятки тисяч вчителів, університетських деканів та інших осіб, яких звинувачують у приналежність до змови і невдалому військовому перевороті. Міністерство освіти країни звільнило 15,200 вчителів, а Міністерство внутрішніх справ звільнило 8,777 працівників. Рада вищої освіти винесла додаткову вимогу про звільнення з посади 1,577 університетських деканів. Міністерство фінансів звільнило 1,500 осіб, в адміністрації Прем’єр-міністра звільнено 257 осіб, а Директорія для релігійних справ звільнила 492 осіб. У телефонічній розмові з Президентом США Бараком Обамою Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заторкнув питання екстрадиції мусульманського проповідника й громадського діяча, якому Туреччина закидає організування змови. Фетулах Ґюлен проживає в Пенсильванії від кінця 1990-их років і рішуче відкидає закиди турецького уряду. Він вважає‚ що невдалий переворот 15 липня міг бути інсценізованим під приводом того, щоб Р. Ердоган захопив собі ще більше влади. Розшукуючи змовників, уряд вже затримав приблизно 9,000 осіб, а суди видали накази на арешт 85 адміралів і генералів. („Associated Press”)

Британія змодернізує ядерну фльоту

ЛОНДОН. – 18 липня законодавці Великобританії голосами 472 проти 117 вирішили замінити свою старіючу фльоту новими суднами. Консервативний уряд нового Прем’єр-міністра Тереси Мей зобов’язався втримати ядерний арсенал країни. Вартість модернізації становитиме 54 млрд. дол. впродовж 20 років. „Загроза, яка йде від таких країн, як Росія та Північна Корея, залишається реальною“, – заявила Т. Мей у виступі перед парляментським голосуванням щодо підводних човнів, озброєних ядерними балістичними ракетами „Трайдент“. У своєму виступі вона звинуватила Президента Росії Володимира Путіна у бажанні підірвати норми міжнародного права. („Associated Press”)

Сталася катастрофа на залізниці

АНДРІЯ, Італія. – 12 липня в південній Італії‚ в районі Апулія‚ зіткнулися два пасажирські потяги‚ котрі їхали на одноколійній залізниці. Внаслідок цієї аварії загинуло 23 особи, а 52 поранені. В Італії є 1,672 милі одноколійних залізниць, але більшість з них контрольована автоматично. Одначе, близько на 370 милях вживають застарілу систему телефонічного повідомлення. Газета „Ля Републіка” повідомляє‚ що дослідження 14 липня виявили, що контролери між містечками Андрія та Корато не знали‚ що їхав ще третій, спізнений поїзд. Це й стало причиною трагедії. Це була найгірша залізнична катастрофа в Італії від 2009 року, коли тягаровий поїзд з газом з’їхав з рейок і загорівся, спричинюючи смерть 32 осіб. („BBC”)

Дональд Трамп став кандидатом партії

КЛІВЛЕНД. – 20 липня Дональд Трамп офіційно виборов право бути кандидатом у президенти США від Республіканської партії. Це сталося під час другого дня національного з’їзду республіканців. Темою з’їзду є гасло „Америка має знову запрацювати“. Проте майже всі свої виступи промовці присвячували нападкам на Гіларі  Клінтон, яка, скоріш за все, буде кандидаткою від демократів. (ВВС)

Коментарі закриті.