15 липня, 2016

Америка і світ

В Австралії є переможець виборів 

СІДНЕЙ, Австралія. – Після виборів до парляменту в Австралії‚ які відбулися 2 липня, нарешті стало відомо‚ хто їх виграв. Політичний параліч країни закінчився 10 липня, коли Прем’єр-міністер Малколм Тирнбул оголосив‚ що його консервативна коаліція виграла вибори. Офіційне обчислення голосів ще не закінчено, але 11 липня коаліція здобула своє 76-те місце в парляменті, таким чином маючи досить місць на правлячу більшість. („The Sydney Morning Herald”) 

Американці не згідні з FBI 

НЮ-ЙОРК. – Більшість американців не погоджуються з рішенням Федерального Бюра Розслідувань (FBI), яке рекомендувало‚ щоб демократичний кандидат на президента Гиларі Клінтон не була звинувачена у кримінальних злочинах за те‚ що вживала свій приватний комп’ютер для електронної пошти‚ коли була Державним секретарем США. Згідно з вислідами опитувань, які провели аґенція новин „Ей-Бі-Сі Нюз” і газета „Вашінґтон Пост” 6-7 липня, 56 відс. американців не згідні з цим висновком FBI, а тільки 35 відс. погоджуються. Майже 90 відс. республіканців критикують рішення, але майже дві третини демократів згідні з ним. Приблизно 60 відс. незалежних виборців вважають‚ що FBI помилилося. („ABC News”)

Виклик процедурі про вихід з ЕС

ЛОНДОН. – Кілька авторитетних британських правників працюють над юридичним викликом, що має запобігти запровадженню в життя результатів референдуму про вихід країни з Европейського Союзу. Перед тим, як уряд запровадить автоматичну процедуру виходу з ЕС, ще мусять відбутися парляментські дебати. Юридичний виклик може лише поглибити політичну й фінансову бурю, викликану референдумом від 23 червня. Група, яка складається з восьми юристів, обрана з кількох юридичних фірм, включно з „Бідманс“, яка спеціялізується в правах людини, хоче оскаржити референдум про вихід з ЕС в судових інстанціях. Вони розраховують на те, що їх ініціятива швидко перейде на розгляд вищих інстанцій, включно з Верховним судом. Якщо процедури відбуватимуться згідно з пляном, рішення повинно бути зроблене до вересня. У центрі юридичного виклику є питання, чи уряд, покликаючись на ст. 50, яка автоматично включає дворічний механізм виходу з ЕС, і прем’єр-міністер мають право запровадити процедуру виходу без дебатів усього парляменту і голосування британських законодавців. Переважна більшість британських законодавців виступає проти виходу країни з ЕС. („Голос Америки”)

Знайдено цвинтар філістимлян

АШКЕЛОН, Ізраїль. — На південному побережжі Ізраїля недалеко від старовинних стін Ашкелона, великого філістимлянського міста з ХІІ-VІІ ст. до Різдва Христового, знайдено цвинтар. Інформації про цю цікаву історичну знахідку оприлюднено 10 липня. В Біблії філістимляни описані‚ як поганські вороги ізраїльського народу. Найбільш знаний з них був велетень Ґоліят. Але у понад 200 похованнях на кладовищі виявлені ювілерні вироби та пахучі олії. Розкопками, які тривали 30 літ, керувала команда археологів з Гарвардського університету, Бостонського коледжу, Вітон-коледжу в Ілиной та Трой-університету в Алабамі. („United Press International”)

Легкоатлетку таврували „зрадницею”

МОСКВА. – Російським легкоатлетам заборонено брати участь в Олімпіяді-2016 через масове застосування заборонених медичних засобів серед спортовців, не раз з допомогою уряду. Одначе, легкоатлетка з стрибків у довжину Дарія Клішіна отримала винятковий дозвіл від Міжнародної асоціяції легкоатлетичних федерацій (IAAF) змагатися на Олімпіяді‚ оскільки давно не проживає в Росії і не представлятиме Росію на Олімпіяді. Це викликало хвилю критики в Росії, де її у соціяльних мережах тавровано „зрадницею”. („Newsweek”)

Занепадає патріотизм в США

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – У 240-річчя незалежности країни лише 52 відс. дорослих мешканців США „надзвичайно гордяться” тим, що вони є американцями. Висліди опитування компанії „Ґелуп“ були оприлюднені 1 липня. Після терористичних атак 11 вересня 2001 року американський патріотизм зростав і досягнув 70 відс. в 2003 році, але від того часу почав занепадати. Найбільший занепад патріотизму спостерігається серед молодих людей віком 18-29 років, де рівень знизився від 60 відс. у 2003 році до 34 відс. минулого місяця. Найвищий рівень проявився серед республіканців (68 відс.), консерватистів (61 відс.) та старших осіб віком 50-64 років (64 відс.). (www.gallup.com)

Применшили маштаб нападів

МЮНХЕН. – Понад шість місяців тому, в надвечер’я Нового року, групи нападників переслідували жінок в Кельні, Гамбурзі, Дюсельдорфі та інших містах Німеччини. 10 липня мюнхенська газета „Sueddeutsche Zeitung” і аґенції новин „NDR” і „WDR” оприлюднили поліційні звіти, які виявили‚ що попередні обчислення щодо кількости нападників та жертв були применшені. Уряд тепер визнає, що понад 1,200 жінок зазнали нападів від понад 2,000 чоловіків по цілій країні. Попередні офіційні звіти подавали‚ що нападників та жертв було кілька десятків. Понад половину з 120 затриманих нападників є чужинцями, котрі прибули в країну за минулий рік. („The Washington Post”)

Новий мінімальний вік одруження

РІЧМОНД, Вірджінія. – У Вірджінії від 1 липня прийнято новий закон‚ який встановляє мінімальний вік 18 років для одруження. В 2004-2013 роках приблизно 4,500 молодих осіб віком нижче 18 років одружилися у Вірджінії. З них понад 200 не мали 16 років. У США є шість стейтів‚ де дівчата можуть брати шлюб за дозволом батьків‚ не маючи 16 років. („The Washington Post”)

Британія має нового прем’єра

ЛОНДОН. – Після резиґнації Прем’єр-міністра Дейвіда Камерона аналітики сподівалися тривалої виборчої кампанії між двома кандидатками: Міністром енерґетики Андреєю Лідсом та Міністром внутрішніх справ Тересою Мей. Але 11 липня А. Лідсом несподівано зняла свою кандидатуру. Внаслідок цього 59-літня Т. Мей офіційно очолила Консервативну партію. 13 липня вона стала 76-им прем’єр-міністром країни, але тільки другою жінкою. Першою була Марґарет Течер в 1979-1990 роках. („The Washington Post”)

Падіння економіки в Росії

ВАШІНҐТОН. – Міжнародний Валютний Фонд (МВФ) у звіті про Росію 13 липня прогнозував неґативний рівень економіки Російської Федерації до кінця року. „Зниження цін на нафту та необхідне коригування бюджету утримуватиме економіку в стані рецесії в 2016 році з очікуваним зниженням реального валового продукту на рівні 1.2 відс.“, – зауважується в доповіді МВФ. В перспективі потенціял економічного зростання в Росії прогнозується на рівні приблизно 1.5 відс., враховуючи умови несприятливої демографії та відсутности істотних структурних реформ, спрямованих на підвищення продуктивности праці. („Укрінформ“)

Сепаратисти віддали документи співака

МІНСЬК‚ Білорусь. – На зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 13 липня представник сепаратистського угруповання „ДНР“ Денис Пушилін передав спеціяльному представникові Організації Безпеки і Співробітництва у Европі Мартінові Сайдіку документи загиблого на Донбасі українського бійця, оперного співака Василя Сліпака. М. Сайдік не зміг пояснити, звідки в Д. Пушиліна ці документи і порадив звертатися до нього самого. Раніше донецькі сепаратисти публікували фотографії документів В. Сліпака і заявляли, що знайшли їх у кишенях бронежилета, що був залишений на місці смертельного поранення бійця. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.