7 липня, 2016

Америка і світ

Суд уневажнив президентські вибори 

ВІДЕНЬ. – Найвищий суд Австрії 1 липня анулював висліди президентських виборів. Це рішення суду прийняте у відповідь на апеляцію крайньо-правої Партії свободи, яка програла вибори 22 травня до Партії зелених з різницею не менше 1 відс. голосів. Її адвокати переконали суд‚ що у 94 виборчих округах (із 117) поштові бальоти було відкрито передчасно. У першій турі виборів партії центристського спрямування програли вперше від часів Другої світової війни. Нові вибори відбудуться у вересні або жовтні. Хоч посада президента є досить церемоніяльна, бо фактичну владу має канцлер, президент може розпустити Національну Асамблею в парляменті‚ щоб призначити нові вибори. Канцлер також може розпускати уряд і призначати міністрів, яких формально приводить до присяги президент. („World Affairs Journal”)

Пропонують різні пояснення трагедії

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Республіканці й демократи по-різному тлумачать трагедію масивної стрілянини в Орлендо, Фльорида, коли американський громадянин-мусульманин застрілив 49 осіб і себе, а 53 поранив. Висліди опитування компанією Ґелуп були оприлюднені 17 червня. Вони вказують що 79 відс. республіканців вважають‚ що це був акт іслямського тероризму, але 60 відс. демократів кажуть‚ що це був домашній злочин з вогнепальною зброєю. Серед незалежних виборців думки поділені: 44 відс. кажуть‚ що це був іслямський тероризм, а 42 відс. кажуть‚ що це домашній злочин. Трагедія в Орлендо 12 червня була найбільшим масовим вбивством внаслідок стрілянини в історії країни. (www.gallup.com)

Канада попереджає про Росію

ОТАВА. — Канадська Служба розвідки (CSIS) перестерегла‚ що політика Президента Росії Володимира Путіна вкорінюється і що Москва готується до війни. У 104-сторінковому звіті пишеться‚ що „Росія модернізує свою військову спроможність у широкому маштабі‚ держава готується до війни”. Звіт, який оприлюднено в половині червня, також стверджує‚ що економічні санкції не примусять В. Путіна змінити свою політику: „Росія пристосовується до нещастя‚ її економіка є навмисно звернена на безпеку, а не на економічну свободу”. („CBC News”)

Спека охопила південний захід США

ФІНІКС. – Перший день літа приніс рекордово високу спеку на південному заході США, яка спричинила смерть п’яти осіб. В південній Каліфорнії встановлено 17 нових денних рекордів. В Арізоні 20 червня спека досягла 111 ступенів у Фініксі та 121 – у Палм-Спрінґсі. („Associated Press”)

Побито дипломата США в Москві

МОСКВА. – Озброєний охоронник з Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії, який стояв на варті коло Посольства США у Москві, напав і побив американського дипломата‚ котрий намагався зайти до посольства 6 червня. Інформації про цей інцидент оприлюднено 29 червня. Дипломат вкінці таки дістався до посольства і його вивезли літаком з Росії для медичної опіки. Державний Департамент викликав Посла Росії Серґея Кісляка і висловив йому протест в цій справі. Аналітики вказують на зростаючу нахабність ФСБ. („The Washington Post”)

Знайдено тунель у Литві

ЄРУСАЛИМ. – Міжнародна група дослідників знайшла місце леґендарного тунелю, який єврейські полонені таємно викопали‚ щоб втекти від нацистів під час Другої світової війни. Про це повідомило 29 червня Ізраїльське управління давнини. Тунель виявлено в лісі недалеко від столичного міста Вільнюса. Під час німецької окупації там загинуло 100 тис. осіб, в більшості євреї. Тунель будували три місяці. В квітні 1944 року 40 євреїв втекло ним. Сторожа спіймала і вбила багатьох з них, але 11-ом таки пощастило втекти. („The Washington Post”)

Тайван випадково вистрілив ракету

ТАЙПЕЙ. – Тайванський воєнний корабель випадково вистрілив ракету в напрямі Китаю 1 липня. Ракета пролетіла 45 миль і поцілила в тайванське риболовне судно, вбиваючи капітана і поранивши трьох членів залоги. Тайванський уряд вибачився перед родиною погиблого. Деякі члени парляменту вимагають відставки міністра оборони. Тайван неофіційно повідомив Китай про цей випадок, тому що офіційні відносини між цими країнами є заморожені. Комуністичний Китай з недовір’ям ставиться до Тайвану, особливо після вибору Президента Цай Інґ-вен на початку цього року. Китай має приблизно 1,500 ракет націлених на острів, який він вважає своєю територією. („AFP”)

Росія звільнила 50 офіцерів фльоти

МОСКВА. – Міністерство оборони Росії 30 червня звільнило 50 високопоставлених офіцерів Балтійської фльоти, включно з головнокомандувачем адміралом Віктором Кравчуком. Звільнення сталися після інспекції на початку червня. На місце В. Кравчука призначено адмірала Сергія Єлісеєва, колишнього заступника головнокомандувача Військово-Морських Сил України. Під час російської анексії Криму в 2014 році С. Єлісеєв перейшов на сторону Росії. В Україні за ним оголошено розшук, обвинувачуючи його в державній зраді, дезертирстві та інших злочинах. („United Press International”)

Папа-емерит Бенедикт пише спомини

ВАТИКАН. – Папа-емерит Бенедикт ХVІ пише у своїх споминах‚ що ніхто не натискав на нього‚ щоб він зрезиґнував. Одначе, він твердить‚ що група гомосексуалістів намагалася за кулісами впливати на різні рішення. Про це написав 1 липня видатний італійський щоденник „Corriere della Sera”, який має доступ до папської книжки „Остання розмова”‚ що має появитися друком 9 вересня. У 2013 році, з причин здоров’я, Бенедикт став першим папою за 600 літ‚ котрий зрезиґнував. У книжці він пише‚ що писав щоденник впродовж свого восьмирічного перебування на Апостольському престолі, але знищить його, хоч знає‚ що для істориків це була би „золота нагода”. („Reuters”)

У Венесуелі зростає голод

КАРАКАС. – Економічна криза у Венесуелі погіршується. Харчів є обмаль‚ а інфляція висока. Соціялістичний уряд звинувачує підприємства, але опозиція каже‚ що криза спричинена хронічно поганим управлінням економікою. Країна має найбільші запаси нафти у світі. Деякі мешканці вирощують ярину на малих ділянках землі по містах, тому що не можуть дозволити собі купити її. Група дослідників з трьох місцевих університетів у Каракасі встановила‚ що 12 відс. мешканців столиці змушені обмежити харчування. („Associated Press”)

Існує поділ думок щодо зброї

НЮ-ЙОРК. – На тлі масової стрілянини в Орлендо, Фльорида аґенція „Ен-Бі-Сі Нюз” і газета „Вол Стріт Джорнал” провели 19-23 червня опитування американців щодо контролі над вогнепальною зброєю. 50 відс. опитуваних сказали‚ що їх більше турбує можливість‚ що уряд забагато обмежить право громадян мати зброю, а 47 відс. думають‚ що уряд не зробить досить для контролі над зброєю. („NBC News”)

ФБР коментує справу Гиларі Клінтон

ВАШІНҐТОН. — Федеральне бюро розслідувань (FBI) радило не звинувачувати демократичного кандидата на президента Гиларі Клінтон за те‚ що вона вживала свій приватний комп’ютер для електронної пошти‚ коли була Державним секретарем США. Але директор ФБР Джеймс Комей несподівано скликав пресову конференцію 5 липня‚ на якій він відкинув всі арґументи Г. Клінтон, які вона вживала впродовж останнього року‚ щоб виправдати свої вчинки. („Reuters”)

Коментарі закриті.