24 червня, 2016

Америка і світ

США залишаться на Чорному морі

ВАШІНҐТОН. – США плянують втримати свою присутність на Чорному морі, не зважаючи на російську пересторогу‚ що це підриває реґіональну безпеку, заявив Секретар Військово-Морських Сил США Рей Мабус. Він сказав це під час перебування на борту американського військового корабля „Мейсон” 16 червня на Середземному морі. Раніше цього місяця американський військовий корабель „Портер” виплив на Чорне море, викликаючи гостру критику Москви, котра має свою Чорноморську фльоту‚ базовану в Севастополі. „Ми там будемо, – сказав Р. Мабус про Чорне море, – щоб запобігти можливій аґресії”. Напруження з Москвою також викликала присутність двох американських літаконосців на Середземному морі, висланих у відповідь на збільшену активність російських кораблів в реґіоні. („Reuters”)

Засуджено охоронника Авшвіцу

ДЕТМОЛЬД, Німеччина. – Державний суд 17 червня визнав 94-літнього колишнього охоронника в Авшвіці Райнгольда Ганінґа винним у допомозі вбивства 170 тис. в’язнів і засудив його на п’ять років тюрми. Його адвокат Андреас Шармер правдоподібно внесе апеляцію, вказуючи що немає жодного доказу що його клієнт вбивав чи мучив кого-небудь. Р. Ганінґ свідчив на суді‚ що служив в Авшвіці від січня 1942 до червня 1944 року, але не брав участи у вбивствах. Подібно засуджено минулого року колишнього охоронника Оскара Ґренінґа. Найвищий апеляційний суд Німеччини має винести рішення цього літа в його справі. Прецедентом для обох цих вироків було засудження українця з Америки Івана Дем’янюка в 2011 році, котрому також не доведено безпосередньої участи в злочинах. І. Дем’янюк помер перед тим, як його апеляція дійшла до суду. („Associated Press”)

Шеф Штабу Армії вказав на загрозу

ВАШІНҐТОН. — Шеф Штабу Армії США генерал Марк Мілей вичислив чотири держави‚ які творять найбільшу загрозу національній безпеці Америки: Росія, Китай, Іран і Північна Корея. Виступаючи 20 червня перед Спілкою Армії США, М. Мілей сказав‚ що Росія є єдиною країною‚ яка є „дослівно існуючою загрозою”, додаючи‚ що Росія може фізично знищити США. Щобільше, Росія зайняла аґресивну позицію впродовж останніх кількох років. Вказуючи на приклади анексії Криму та нападу на Грузію, генерал сказав‚ що Росія атакує суверенні держави способами‚ яких не бачено від 1945 року. („Business Insider”)

Хто є найближчим союзником Польщі?

ВАРШАВА. – Незважаючи на довгу й часом темну спільну історію, дружба між Польщею та Німеччиною процвітає. Недавні опитування польським національним щоденником „Жечпосполіта”, які були оприлюднені 19 червня, вказують‚ що поляки вважають Німеччину своїм найближчим союзником в Европейському Союзі. 32 відс. опитуваних бачать Німеччину найкращим другом Варшави; на другому місці була Угорщина (20 відс.), а на третьому Великобританія (13 відс.). Відзначаючи 25-річчя дружніх польсько-німецьких відносин раніше цього місяця, Президент Польщі Анджей Дуда сказав: „Будучи президентом Польщі, я гордий‚ що моя країна пішла шляхом примирення з німецьким народом. Це наше велике спільне досягнення є прикладом не тільки для Европи, але й для всього світу”. („Newsweek”)

Економіка США вже не є найпершою

ЛОЗАН, Швайцарія. — Американська економіка вже не є найбільш конкуруючою у світі. Світовий центр конкурентноспроможности (IMD) у Швайцарії оприлюднив статистику 30 травня, в якій перше місце посів Гонґ-Конґ, на другому була Швайцарія, а США на третьому. У найвищу десятку також попали Сінґапур, Швеція, Данія, Ірляндія, Голяндія, Норвегія та Канада. IMD перевів опитування серед 5,400 підприємців по всьому світі, котрі мають високі посади у своїх бізнесах. („The Washington Times”)

Суд виніс вирок щодо катастрофи

ВАРШАВА. – Польський суд визнав винним Павела Бєлавного, колишнього заступника голови державної безпеки, в справі катастрофи літака 2010 року в Смоленську (Росія), в якій загинув Президент Польщі Лех Качинський та 95 інших осіб. П. Бєлавного засуджено 21 червня за недбальство у виконанні своїх обов’язків та нараження Л. Качинського на небезпеку. Його вирок на 18 місяців ув’язнення було відкладено. Він також мав заплатити кару в сумі 10 тис. злотих (2,562 дол.). В Польщі тепер урядує партія „Право і Справедливість” під проводом Ярослава Качинського, близнюка загиблого президента, котрий хоче покаратих тих‚ хто завинив у смерті його брата. („Fox News”)

Заборонено заперечення Голокосту

РИМ. – Парлямент Італії 8 червня схвалив законопроєкт, згідно з яким тепер є нелеґально заперечувати Голокост. Законопроєкт прийнято голосами 237 проти п’яти. 102 утрималися. Особи‚ які заперечують геноцид чи злочини проти людства, вживаючи тлумачення цих термінів Міжнародного суду справедливости, можуть бути ув’язнені на термін від двох до шести років тільки тоді‚ коли „є дійсна небезпека розповсюдження їхніх ідей”. („Jewish Telegraphic Agency”)

Сенатор закликає до зміцення НАТО

ОТАВА. – Канадський Сенатор Рейнел Андрейчук, голова Міжпарляментарної ради „Україна-НАТО“, заявила‚ що союзники НАТО потребують проявляти більше єдности та рішучости щодо російської аґресії в Україні. Перебуваючи в Києві на засіданнях ради напередодні вершинної зустрічі НАТО наступного місяця, Р. Андрейчук видала заяву 16 червня разом з своїм українським співголовою Андрієм Парубієм, котрий є головою Верховної Ради, в якій висловлюється „сильна підтримка територіяльної цілісности України” та „засудження нарушення міжнародного права Росією та її аґресивна політика”. Росія заборонила в’їзд сенаторові ще 2014 року. Р. Андрейчук підкреслила, що втручання Росії не може відтягнути увагу від потреби політичних реформ в Україні. Вона висловила віру в молоде покоління‚ яке перебирає на себе відповідальність за долю своєї країни. („Kyiv Post”)

У школах вчитимуть про Голокост

ЛАНСІНҐ, Мишиґен. – Згідно з новим законом, публічні середні школи Мишиґену будуть вчити учнів про Голокост та вірменський геноцид. Губернатор стейту Рик Снайдер підписав закон 14 червня, в якому вимагається надання шести годин навчання про геноцид. Аґенція „Асосієйтед Прес” подає, що можна також вчити про інші масові вбивства. У своїй заяві після підписання закону губернатор сказав: „На жаль, є інші випадки звірств‚ про які було би корисно студентам навчитися. Коли і як вчити студентів про ці події найкраще залишити освітнім експертам”. („Jewish Telegraphic Agency”)

Газета роздає „Майн кампф”

МІЛЯН. – Італійська газета „Іль Джіорнале” опинилася під обстрілом критиків за те‚ що почала роздавати даром зі своїми числами книгу Адольфа Гітлера „Майн кампф” разом з доданими коментарями. У своїм виданні з 11 червня газета продавала книжку про історію нацистської Німеччини, а разом з книжкою давала даром копію „Майн кампф”. Газета відповіла, що книга з критичними коментарями-додатками навчить читачів про зло нацизму. Одначе, президент Союзу італійських єврейських спільнот Ранцо Ґатеґня назвав це „нікчемним актом”. В Німеччині, впродовж 70 літ від часу закінчення Другої світової війни закон про авторське право не дозволяв на перевидання книги А. Гітлера. Згідно з законом, авторське право вигасло 70 років після смерти автора, отже уряд не міг далі вживати цей закон‚ щоб заборонити видання книги. Тоді німецький уряд дозволив видання книги разом з доданими критичними коментарями. („BBC”)

Коментарі закриті.