15 червня, 2016

Америка і світ

Росія має проблеми з літаками

МОСКВА. — 9 червня Росія приземлила цілу фльоту – понад 300 своїх бойових літаків Су-27. Це сталося після того‚ як розбився літак російської акробатичної команди, спричинюючи смерть пілота. Серія смертельних аварій підкреслює проблеми Росії в ділянці воєнного утримання та модернізації. Недавно російський новий бойовий літак Т-50 пролетів понад Кримом. Одначе, аналітики вважають, що це було тільки для пропаґанди на тлі російської анексії Криму два роки тому. Британські експерти кажуть що Т-50 справді не виконує своїх функцій. Цей новий бойовий літак не здобув собі багато прихильників на виставці в Сінґапурі, а Індія відмовилася від дальшого розвитку свого літака Т-50 через технічні недоліки. („Business Insider”)

Як жертводавець отримав призначення

ВАШІНҐТОН. — Ще 2011 року аґенція новин „Ей-Бі-Сі Нюз” звернулася до Державного Департаменту США із запитом‚ чому торгівельник Раджів Фернандо був призначений до Дорадчої ради міжнародної безпеки (ISAB), яка дає поради державному секретареві про ядерну зброю та інші питання в справах безпеки. Після п’яти років зволікання Державний Департамент нарешті відповів аґенції, яка 10 червня оприлюднила електроннну пошту прислану департаментом. В ній пишеться‚ що Р. Фернандо, призначення якого викликало багато запитань про його кваліфікації, незабаром зрезиґнував. Виявляється, що він був щедрим жертводавцем Фундації Клінтона та на обидві президентські кампанії Гиларі Клінтон. Після оприлюднення цих листів аґенція звернулася за коментарями до Р. Фернандо та Г. Клінтон, але вони сказали аґенції звертатись до Державного Департаменту, який видав заяву‚ кажучи‚ що ISAB має віддзеркалювати „балянс кваліфікацій та точок зору”. („Time”)

У світі є 15,395 ядерних боєголовок

СТОКГОЛЬМ. — У 2016 році у світі нараховується 15,395 ядерних боєголовок. США і Росія володіють 93 відс. цієї зброї. Про це йдеться у доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), оприлюдненій 13 червня. У доповіді зазначається, що загальна кількість ядерної зброї у світі продовжує знижуватися, однак найбільші ядерні держави активно інвестують в їхню модернізацію. За даними дослідників, на початку 2016 року серед дев’яти ядерних держав світу стало на 455 ядерних боєголовок менше, ніж торік. США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Північна Корея мали разом 15,395 ядерних боєголовок на початку цього року, в тому числі 4,120 розгорнутих боєголовок. У SIPRI підрахували, що Росія мала 7,290 ядерних боєголовок, а США – 7,000. Також, за оцінками, в арсеналі Франції є 300 ядерних зарядів, далі в цьому списку Китай – 260, Великобританія – 215, Пакистан – 110-130, Індія – 100-120, Ізраїль – 80 і Північна Корея – 10. За повідомленням дослідників, незважаючи на імплементацію двостороннього Договору про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-ІІІ), який набув чинности 5 лютого 2011 року, темпи скорочення далі повільні. Водночас, США та Росія розгорнули коштовні та маштабні програми модернізації ядерних сил. США плянують витратити 348 млрд. дол. в 2015-2024 роках на зберігання і модернізацію своїх ядерних сил. За деякими підрахунками, США готуються в найближчі 30 років витратити на модернізацію своєї програми ядерного озброєння до 1 трлн. дол. („Голос Америки”)

Швайцарці відкинули законопроєкт

БЕРН. — Швайцарські виборці 5 червня проголосували проти законопроєкту‚ який ґарантував би кожній дозрілій особі мінімальний місячний заробіток в сумі 2,535 дол. Пропозиція отримала лиш 23.1 відс. голосів, а 76.9 відс. було проти. Швайцарський уряд був проти цього пляну, кажучи‚ що треба було б підвищити податки‚ щоби профінансувати його. Також ця пропозиція притягнула б багато міґрантів. („Deutsche Presse-Agentur”)

УЕФА попередив Росію 

ПАРИЖ. — Союз футбольних асоціяцій Европи (УЕФА), попередив Росію‚ що її викинуть з Чемпіонату Европи, який відбувається у Франції, якщо її фанати будуть далі створювати колотнечу на стадіонах. УЕФА заявив 14 червня‚ що Росія є відповідальною за фанатів‚ котрі увірвалися у секцію стадіону‚ де були англійські вболівальники. Це сталося відразу після закінчення змагань у Марселі між Англією та Росією з вислідом 1:1. УЕФА покарав Російський футбольний союз на 170 тис. дол. Міністер спорту Росії Віталій Мутько сказав‚ що Москва сприймає рішення УЕФА‚ хоч кара є „надмірною”. Напруження у Франції зросло після вбивства 13 червня двох поліційних урядовців радикальним мусульманом, членом екстремістської організації „Іслямська Держава”. 25-літній Ляросі Абала, котрого поліція застрілили недалеко Парижу, закликав „перемінити Евро 2016 на цвинтар” у відео на інтернеті, яке було зроблене на місці вбивств. („AFP”)

РПЦ не вплине на проведення собору

АТЕНИ. — Рішення Синоду Російської Православної Церкви (РПЦ) не вплинуть на підготовку і проведення Всеправославного Собору на Криті. Підготовка до Собору продовжиться, заявив 13 червня член організаційного комітету Собору, священик американської архиєпархії о. Александрос Карлуцос, який відповідає за координацію зустрічей. Надзвичайне засідання Синоду РПЦ 13 червня підтримало пропозиції Антіохійської, Грузинської, Сербської і Болгарської Православних Церков про перенесення проведення Всеправославного Собору. На думку ієрархів РПЦ‚ за цей час слід провести загальноправославне обговорення і добитися неодмінної згоди всіх православних Церков на проведення Собору. „Але у нас є рішення РПЦ від 28 січня, яке було прийнято спільно з главами всіх 14 помісних православних Церков, що Собор збереться на Криті. У нас є таке рішення, яке запрошує всіх взяти участь в Соборі. І зараз ми чекаємо, що прибудуть всі предстоятелі, що було узгоджено всіма 14 Церквами, і 17 червня відбудеться Синаксис глав Церков”, – заявив о. А. Карлуцос. („Релігійно-інформаційна служба України)

Лікарям дозволена евтаназія

ОТАВА. — У Канаді лікарі та інші медичні особи мають леґальне право допомогти пацієнтам вмерти. Починаючи 7 червня, кожна канадська провінція може вирішувати‚ як і коли особи можуть закінчити своє життя. Верховний суд Канади одноголосно відкинув у лютому 2015 року закон‚ який забороняв лікарям евтаназію. Від того часу федеральний уряд мав 16 місяців‚ щоб запровадити новий закон, але не зробив цього. Бельгія, Швайцарія та Голяндія вже мають свої окремі правила щодо ролі лікарів‚ коли пацієнти хочуть покінчити зі своїм життям. Згідно з рішенням Верховного суду канадці можуть отримати останню допомогу‚ якщо вони є згідні на це та є дорослі особи‚ яким є понад 19 років життя і які терплять від поважного та невилікувального медичного стану. Лікарям буде дозволено, але вони не будуть змушені, давати таким особом медикаменти для закінчення життя. („Business Insider”)

Сенат США схвалив оборонний бюджет

ВАШІНҐТОН. — Сенат Конґресу США схвалив 14 червня законопроєкт, який визначає бюджет Пентагону на 2017 рік. У тексті документу передбачена фінансова підтримка на оборонні потреби України в розмірі до 500 млн. дол. „Для надання допомоги й підтримки, описаної в пункті (а) для уряду України можуть бути використані 250 млн. дол.” –  зазначається в проєкті. При цьому вказується на можливість додаткового використання 250 млн. дол. за окремим рішенням секретаря оборони та за узгодженням із головою Державного департаменту США. Раніше свою версію закону ухвалила Палата Представників, де для України передбачається 150 млн. дол. Скоординована версія законопроєкту має бути подана на підпис президентові до 30 вересня 2016 року. Президент може застосувати до законопроєкту право вето. („BBC”)

Коментарі закриті.