8 червня, 2016

Америка і світ

 Протиурядова демонстрація у Варшаві

ВАРШАВА. — Два колишні президенти Польщі Олександер Кваснєвський та Бронислав Коморовський у столиці країни 4 червня провадили 50 тис. демонстрантів, котрі протестували проти політики теперішнього уряду і також відзначили 27 річницю від провалу комуністичного режиму. Маніфестація була черговим заходом‚ організованим новим громадянським рухом – Комітет в обороні демократії. Обидва колишні президенти пригадали полякам як 4 червня 1989 року відбулися вибори‚ на яких комуністів було усунено від влади. „Ми хочемо вільну Польщу‚ тому що ми билися за неї, ми мріяли про неї, і ми вибудували її”, – сказав протестувальникам Б. Коморовський, колишній дисидент в часи комуністичного режиму. („The Washington Post”)

Папа Франциск проголосив нових святих

ВАТИКАН. — 5 червня Папа Франциск проголосив двох нових святих під час канонізаційної Божественної Літургії на Площі св. Петра. Єлисавета Гесельблад, котра навернулася з лютеранської віри, врятувала життя 12 євреїв‚ переховуючи їх в римському монастирі‚ де вона була настоятелькою від грудня 1943 року до визволення столиці в червні 1944 року. Ізраїльський центр Голокосту надав їй звання „Праведника світу”. Є. Гасельблад народилася в Швеції‚ але еміґрувала до США, де працювала медсестрою перед наверненнням на католицьку віру, відтак переїхала до Риму, де стала монахинею. Вона померла 1957 року й була беатифікована в 2000 році. Вона є другою шведською святою за 625 літ, після канонізації св. Бриґіти в 1391 році. Пізніше в цьому році Папа відвідає Швецію для відзначення 500-ліття протестантської Реформації. Новий святий Станіслав Папчинський підтримував шпиталі та притулки для бідних і хворих у Польщі в XVII ст. Він був засновником релігійного Чину Отців Маріянів. На церемонії канонізації був присутній Президент Польщі Анджей Дуда з дружиною. („Miami Herald”)

Меркель вважає заяви „незрозумілими”

БЕРЛІН. — Кацлер Німеччини Анґела Меркель сказала 7 червня‚ що для неї є „незрозумілими” коментарі Президента Туреччини Речепа-Таїпа Ердогана, після того як німецький парлямент прийняв резолюцію‚ називаючи вбивство вірмен 1915 року Отоманською імперією „геноцидом”. Р. Ердоган сказав що Німеччина повинна переглянути свою власну історію, особливо нацистський Голокост. А. Меркель відповіла, що парлямент згадав про це в своїй резолюції, і що Німеччина не лишень розправилася зі своїм нацистським минулим, але почувається „зобов’язаною” і надалі так чинити. Після прийняття резолюції Туреччина відкликала свого посла й сказала‚ що зробить дальші кроки. Міністерство закордонних справ Німеччини в Берліні викликало голову турецької місії „і дало йому до зрозуміння‚ що найновіші заяви не збігаються з традиційно близькими відносинами між Німеччиною і Туреччиною”. („The Washington Post”)

Не буде перенесено Олімпіяду

БЕРЛІН. — Світова організація здоров’я (WHO) при ООН відкинула відкритий лист-заклик 150 експертів з ділянки здоров’я‚ щоб відкласти або перенести цьогорічні Літні Олімпійські Ігри в Бразилії через небезпеку від вірусу Зіка. Хоч WHO в лютому оголосила‚ що поширення цього вірусу в Північній та Південній Америці є ґльобальною проблемою, у своїй заяві 28 травня організація сказала‚ що немає причини відкладати чи відкликати ігри, які мають відбутися 5-21 серпня в Ріо-де-Жанейро. Сподіваються‚ що сотні тисяч глядачів прибудуть літом з цілого світу‚ щоб побачити 10 тис. атлетів у змаганнях. У своїй заяві WHO каже‚ що Бразилія є тільки однією з кількох десяток країн з цим вірусом та що „люди продовжують подорожувати між цими країнам з різних причин”. Міжнародній Олімпійський Комітет (МОК) відкинув закид у відкритому листі‚ що WHO та МОК мають „занадто близькі” стосунки між собою. („Associated Press”)

Хто є „головний ворог” Росії?

МОСКВА. — США, Україна й Туреччина є найбільшими ворогами Росії згідно з найновішими опитуваннями‚ які провів „Левада Центр“. Висліди опитування, оприлюднені 2 червня, вказують що 72 відс. росіян бачать США країною‚ яка найбільш ворожо наставлена до Росії. На другому місці (42 відс.) була Україна, а на третьому (29 відс.) Туреччина. Минулого року приблизно те саме число росіян (73 відс.) вважали США ворогом Росії, але багато менший відсоток бачили Україну (37 відс.) та Туреччину (1 відс.) ворогами. Найбільш прихильними до Росії країнами були Білорусь (50 відс.), Китай (43 відс.) та Казахстан (39 відс.). 69 відс. росіян найбільше не люблять США, 63 відс. неґативно наставлені до України, а 62 відс. не люблять Европейського Союзу. Заступник директора „Левада Центру“ Олексій Ґражданкін пояснив неґативне наставлення росіян до України тим‚ що Київ не може собі дати ради у конфлікті з самопроголошеними республіками на Донбасі. („Russia Today”)

Збудували тунель під Альпами

ЖЕНЕВА. — Швайцарські інженери закінчили будову під Альпами найдовшого у світу залізничого тунелю. Праця тривала 17 років і коштувала 12 млрд. дол., але проєкт був закінчений вчасно і в рамках заплянованого бюджету. Багато інших тунелів перетинають Альпи, але цей є найдовшим на світі (35 миль) і також найглибшим (доходить до 1.4 миль під землею). Ґотгард-тунель тягнеться від німецькомовного швайцарського міста Ерштфельд на півночі до італійськомовного міста Бодіо на півдні. Двосторонній тунель може служити для 260 тягарових потягів і 65 пасажирських поїздів щоденно. Офіційна фестивальна церемонія відкриття відбулася 1 червня. Між присутніми були Канцлер Німеччини Анґела Меркель, Президент Франції Франсуа Оланд та Прем’єр Італії Матео Ренці. („Associated Press”)

Фотограф і перекладач загинули

ВАШІНҐТОН. — Представник Національного Публічного Радіо (NPR) повідомив, що їхній фотограф Дейвид Ґилкій та його перекладач Забігулаг Тамана були вбиті під час перестрілки 5 червня в південному Афганістані. Вони подорожували разом з афганською військовою частиною. Д. Ґилкій здобув багато нагород і відзначень за свою працю в зонах міжнародного конфлікту та природних катастроф. Згідно з цифрами‚ поданими Комітетом охорони журналістів, від 1992  року дотепер в Афганістані загинуло 27 журналістів. По всьому світу за цей час загинуло приблизно 1,200 журналістів. („Associated Press”)

Лист Президента Кенеді на продаж

БОСТОН. — Один з останніх листів, який написав власноручно Президент Джон Кенеді, буде проданий. 2 червня стало відомо що чотиристорінковий лист, написаний у жовтні 1963 року, буде проданий 16-23 червня на публічній ліцитації через інтернет бостонською компанією RR Auction. Дж. Кенеді був вбитий місяць пізніше. Здогадуються‚ що цей любовний лист був до його коханки Мері Маєр, але лист ніколи не був висланий. Його затримала собі особиста секретарка президента Евелин Лінкольн. М. Маєр, дружина аґента Центральної Розвідувальної Аґенції (СІА), була вбита у жовтні 1964 року, але ніколи не розв’язано‚ хто і чому її вбив. Вартість листа оцінюють на 30 тис. дол. (CNN)

Східня Европа втрачає населення

ПАРИЖ. — Населення східньої Европи зменшується швидше‚ ніж яке-небудь реґіональне населення в сучасній історії. ООН обчисляють‚ що в східній Европі минулого року проживало 292 млн. осіб, на 18 млн. менше ніж 25 літ тому. Головною причиною цього є еміґрація до західньої Европи. Про це вказує статистика міжнародної Організації для співпраці та економічного розвитку (OCED), з осідком в Парижі. Також зменшилося число народжених дітей в східній Европі, так що у більшість країнах в цьому реґіоні є більше смертей‚ ніж народжень. („Financial Times”)

Коментарі закриті.