2 червня, 2016

Америка і світ

НАТО закликає до пильности

ТІРАНА, Албанія. – Парляментська асамблея НАТО звернулася до своїх членів зі закликом бути готовими відповісти на „потенційну загрозу” російської аґресії проти них. Заява була прийнята одноголосно 30 травня, після триденних нарад в Тірані, напередодні вершинної зустрічі НАТО у Варшаві в липні. „Виклики з боку Росії є реальними й поважними”, – сказав Майкел Тирнер, американський президент асамблеї, яка включає 250 законодавців із 28 країн-членів. Асамблея заявила‚ що НАТО повинно шукати шляхів для „зменшення напруги” з Москвою, а одночасно „підносити питання неприйнятних нарушень міжнародних норм Росією”. („AFP”)

Росія не виходить з Сирії

ДАМАСК. – Президент Росії Володимир Путін в березні заповів‚ що „головна частина” російських військ може залишити Сирію. Але аналітики кажуть, що справді В. Путін не буде відтягати всі свої війська з Сирії, бо це означало б‚ що Росія втратить вплив в країні на користь Ірану. У недавній статті, начальник Генерального штабу Росії Валерій Ґерасімов писав: „Тільки Росія та Сполучені Штати є в стані зупинити війну в Сирії, хоч вони мають різні політичні інтереси та цілі”. Своїм втручанням в Сирію Росія встановила себе ґльобальною потугою, на інтереси якої Захід мусить зважати. Недавно Міністерство оборони Росії замовило 10 тис. медалів для вояків за участь у війні в Сирії. Західні провідники вважають, що війна з тероризмом для Росії є тільки прикриттям для підтримки автократичного режиму президента Сирії. Але Росія не зважає на заяви Заходу. Натомість, вона хоче показати‚ що є незамінною і таким чином це приневолить Захід співпрацювати з нею на її умовах. („The Economist”)

Звіт про генетично змінені страви

ВАШІНҐТОН. – Дорадча рада Національних академій науки, інженерії та медицини оприлюднила 17 травня свій звіт про генетично змінені страви. Звіт, який складається з 408 сторінок, прийшов до висновку‚ що ці страви є цілком безпечні для людства і довкілля. В додатку, ці зміни дозволяють фармерам збільшити виробництво своєї продукції. („Associated Press”)

Канада заборонила в’їзд артистові

МОНРЕАЛЬ. — Канадська прикордонна служба заборонила в’їзд до Канади французькому комедіянтові Дюдон Мбала Мбала після того‚ як він прилетів до країни 10 травня на 10 виступів‚ до яких всі квитки були вже випродані. Кілька годин раніше суд у Франції визнав його винним у порушенні законів проти промов‚ які викликають ненависть, і наклав на нього кару в сумі 11,400 дол. Єврейські групи натискали на Отаву впродовж кількох тижнів‚ щоб не впустити комедіянта знаного як Дюдон в Канаду, тому що його вже кілька разів в Европі визнано винним у промовах‚ які розпалюють ненависть та за заперечення Голокосту. Дюдон був популярним в Квебеку від 2004 року, але деякі його виступи були відкликані 2012 року через контроверсію навколо нього. Йому також заборонено в’їзд до Великобританії та Гонґ-Конґу. („Jewish Telegraphic Agency”)

Відбулася важлива візита в Гонґ-Конґу

ГОНҐ-КОНҐ. – Візита до Гонґ-Конґу високого чиновника Комуністичної партії Китаю була „важливим проривом” у відносинах між Пекіном та цим містом. Так написала 19 травня газета „Ґлобал Таймс”, яку видає „Народний щоденник”, офіціоз партії. Триденна візита Жанґ Деджіянґа, третього найвищого посадовця Комуністичної партії, розпочалася 17 травня. У 2014 році десятки тисяч жителів Гонґ-Конґу демонстрували на вулицях, вимагаючи повної демократії від Пекіну. Жанґ зустрівся з демократичними діячами, а газета написала про потребу більших політичних свобід в місті. Аналітики вважають, що Китай змінив свій тон‚ щоб не розпалювати тих‚ які вимагають повної незалежности Гонґ-Конґу. („Reuters”)

Чиновник розповів про допінґ

ЛОС-АНДЖЕЛЕС. – Десятки російських атлетів на Зимових Олімпійських Іграх 2014 року в Сочі, включно з 15 медалістами, були частиною державної програми так званого „допінґу”, детально розплянованої роками для запевнення перемоги на Олімпіяді. Про це розказав Григорій Родченков, тодішній директор російської державної антидопінґової програми. Він дав інформації недавно у триденному інтерв’ю для американського фільмового режисера Браєна Фоґеля, котрий працює над документальним фільмом на цю тему. Г. Родченков розповів, як російські експерти й розвідувальні служби таємно працювали ночами‚ щоб замінювати сечові зразки російських атлетів‚ котрі порушували антидопінґові правила. Г. Родченков обчислив‚ що приблизно 100 таких занечищених зразків було замінено чистими. Операція була успішною. Нікого з атлетів не зловлено, а Росія здобула найбільше медалів на Олімпіяді, леко перегнавши свого головного суперника – США. Свідчення Г. Родченкова збігаються з минулорічним звітом Всесвітнього антидопінґового аґентства (WADA). Побоюючись за свою безпеку, Г. Родченков втік до Лос-Анджелесу за допомогою Б. Фоґеля. У відповідь на запити преси в цій справі, Міністер спорту Росії Віталій Мутко видав заяву минулого тижня‚ називаючи ці виявлення „продовженням інформаційної війни проти російського спорту”. („The New York Times”)

Чи жінки можуть бути дияконисами?

РИМ. – Папа Франциск сказав‚ що він створить комісію для вивчення питання про те‚ чи жінки можуть бути дияконисами в Католицькій Церкві. Папа заявив про це 12 травня під час асамблеї 900 провідниць жіночих релігійних чинів. Диякони виконують деякі функції священиків. Вони мусять бути чоловіками‚ яким минуло 35 років життя. Створення ватиканської комісії не є ґарантією змін. Така комісія може прийти до висновку щойно після кількох років праці, а її роля є лише дорадчою. („The New York Times”)

Північна Корея видалила кореспондента

ПХЕНЬЯН. — Північна Корея притримала довголітного кореспондента Бі-Бі-Сі Рюперта Вінґфілд-Гейса разом з режисером та відеооператором, коли вони готувалися покидати країну. Після трьох днів затримання та восьми годин допитів, їх було звільнено 9 травня й вони вилетіли до Китаю. Північна Корея заявила, що Р. Вінґфілд-Гейса усунено за „образу гідности” цієї комуністичної країни. У своїх недавніх звідомленнях про візиту разом з нобелівськими лавреатами до пхеньянського дитячого шпиталю, Р. Вінґфілд-Гейс сказав, що пацієнти виглядають „надзвичайно добре, але ніде не видно правдивого лікаря”. Він додав, що „все виглядає немов воно приготовлене” до візити, і що „ця країна настирливо намагається змалювати образ сили й досконалости”. Але „рівень контролі й нервовости‚ що ми їх пережили‚ виявляють слабість та брак впевнености під зовнішнім виглядом”. („Newsweek”)

Іран хоче компенсації від США

ТЕГЕРАН. – 17 травня парлямент Ірану проголосував за законопроєкт‚ який зобов’язує уряд вимагати відшкодування від США за „духовні й матеріяльні втрати”. Ці втрати почалися 1953 року‚ коли США підтримали переворот в країні, внаслідок якого прийшов до влади Шах Магомет Реза Паглаві, котрий був при владі до 1979 року‚ коли почалась Іслямська революція. У законопроєкті не означено грошової суми. Іранська економіка дуже потерпіла від міжнародних санкцій. Минулого року Захід погодився на знесення деяких санкцій в заміну за те, що Іран обмежить свою ядерну програми до мирних цілей. Але угода не знесла санкції США за іншу діяльність Ірану, головно підтримку тероризму‚ розвиток балістичних ракет та порушення людських прав. У квітні Верховний Суд США вирішив‚ що родини жертв теракту 1983 року в Ливані, до якого Іран був причетний, можуть дістати компенсацію в сумі 2 млрд. дол. з іранських активів‚ які є заморожені в американських банках. („USA Today”)

Коментарі закриті.