26 травня, 2016

Америка і світ

Чи буде компенсація за рабство?

БОСТОН. — Згідно з найновішими опитуваннями, велика більшість білих американців (81 відс.) вважає‚ що не треба платити компенсації нащадкам афроамериканців-рабів, але більшість сьогоднішніх афроамериканців (58 відс.) підтримує цю думку, а латиноамериканці поділені (46 відс.). Опитування провели публічна телевізійна компанія „PBS” разом з „Marist Institute for Public Opinion” на початку травня, а висліди були оприлюднені 11 травня. Назагал, 68 відс. всіх американців є проти виплачення компенсації, а 26 відс. підтримують її. („Associated Press”)

Папа критикував Захід

ВАТИКАН. — Папа Франциск скритикував західні країни за те, що вони експорують свій тип демократії до таких країн як Ірак чи Лівія, але не шанують місцеві політичні культури. У інтерв’ю 16 травня для французької католицької газети „Ля Крой” Папа також сказав що Европа повинна краще інтеґрувати мігрантів. Він теж схвалив недавнє обрання Садіка Хана на першого мусульманського посадника Лондону. („Reuters”)

Перевезуть радянський пам’ятник

ЩЕЦІН, Польща. — Міська рада Щеціна 19 травня вирішила забрати величезний кам’яний пам’ятник для вшанування Червоної Армії з центральної площі міста і перевезти його до головного цвинтаря міста. Пам’ятник був встановлений тодішним комуністичним режимом країни 1950 року. Члени правлячої партії кажуть, що структура пам’ятника у формі обеліска не є популярною і часто пошкоджувана вандалами. Пам’ятник тепер буде на цвинтарі‚ де поховані вояки Червоної Армії. („Associated Press”)

Ґорбачов підтримує анексію Криму

ЛОНДОН. — У інтерв’ю 22 травня для лондонської газети „Сандей Таймс”, останній Президент СРСР Михайло Ґорбачов сказав, що він підтримує російського Президента Володимира Путіна у його анексії Криму в березні 2014 року. 85-літній М. Ґорбачов, який має видати свої спомини, в минулому критикував В. Путіна за те, що той залишається при владі понад 15 років і придушує опозицію. („New York Post”)

Міністер оборони Ізраїля зрезиґнував

ЄРУСАЛИМ. — Міністер оборони Ізраїля Моше Ялон зрезиґнував 22 травня. У своїй заяві він перестеріг гострими словами, що уряд перебирають „екстремістські й небезпечні елементи”. Сподіваються, що Прем’єр-міністер Беніямін Нетанягу призначить на цю посаду Авіґдора Лібермана, партію якого прем’єр запросив до своєї урядової коаліції, яка має лише невелику більшість у парляменті. Преса пише, що А. Ліберман погодився під умовою, що він очолить Міністерство оборони. М. Ялон був колишнім головою штабу Збройних Сил Ізраїля, в той час як А. Ліберман мав лиш короткотривалу кар’єру на низькому рівні у війську. („Associated Press”)

Зростає число „ громадян світу”

ТОРОНТО. — Компанія „Ґловбскен“, яка проводить публічні опитування, оприлюднила 12 травня висліди 15-літніх студій міжнародної опінії у 18 країнах. Проєкт був проведений для Світової служби Бі-Бі-Сі. Вперше більшість респондентів (51 відс.) відповіли‚ що вважають себе „громадянами світу”. Більшість з них проживає у великих країнах, що розвиваються‚ таких як Індія чи Ніґерія. 43 відс. ідентифікують себе за національністю. Але автори проєкту підкреслюють, що відповіді можуть залежати від того, як поставлено запитання. Наприклад, більшість респондентів погодилося із заявою, що бачать себе скоріше як „громадян світу”‚ ніж громадян даної країни. Але інші опитування показали, що у відповідь на заяву „моя найважніша ідентичність є…”, 52 відс. ідентифікували себе як громадян своєї країни, а лишень 17 відс. як „громадян світу”. („The Christian Science Monitor”)  

Губернатор потрапив у розслідування

ВАШІНҐТОН. — Федеральний уряд розслідує збірку фінансів під час виборчої кампанії демократичного губернатора Вірджінії Тері МекАвлиф. Два високопосадовці Департаменту юстиції США розповіли про це анонімно 23 травня. Їхня увага зосереджена на даток китайського підприємця Ванґа Венліянґа. Т. МекАвлиф працював на посаді директора Фундації Клінтона перед тим‚ як його вибрано на губернатора. У 2013 році В. Венліянґ пожертвував 120 тис. дол. через свою американську філію на виборчу кампанію Т. МекАвлифа. Але ще більшу увагу американські засоби масової інформації звернули на його даток в сумі 2 млн. дол. минулого року для Фундації Клінтона. Газета „Вол Стріт Джорнал” повідомила, що В. Венліянґ є членом Конґресу комуністичного Китаю, якому довірено побудову китайських амбасад. Його компанія також контролює порт в Китаї‚ через який перевозять товар до Північної Кореї. („The Washington Post”)

П’ятилітню дівчинку покарали 

БРАЙТОН, Кольорадо. — П’ятилітню дівчинку усунено зі школи на один день‚ тому що вона принесла до школи плястикову кольорову забавку у формі пістоля‚ який вистрілює бульки. Свою забавку вона витягнула під час перерви 16 травня і тоді адміністрація школи повідомила її матір‚ щоб забрати дитину додому, тому що школа забороняє всякого роду зброю. Мати, яка просила не подавати її імени, повідомила засоби масової інформації‚ що вона перепросила шкільну адміністрацію, але не розуміє‚ чому дитина мусить бути покарана за такий невинний вчинок. Адміністрація шкільної округи відмовилася від коментарів, але видала формальну заяву 17 травня‚ повторюючи заборону школи на всяку зброю. (www.thedenverchannel.com)

Кремль натискає на пресу

МОСКВА. — Російський мільярдер Михаїл Прохоров був кандидатом на президентських виборах 2012 року. Хоч він програв вибори, але його інформаційна аґенція „RBC” почала розвиватися, часто друкуючи критичні статті щодо уряду та здобуваючи собі широку популярність. Але 13 травня три редактори зрезиґнували: Єлисавета Осетінська, головний редактор медія-групи; Максим Солюс, редактор газети; Роман Баданін, голова аґенції новин. Аналітики вважають, що це є черговий натиск Кремля на свободу преси в Росії. В минулому подібно „невтралізовано” телевізійну мережу „NTV” та веб-сторінку „ Lenta.ru”. Серед дражливих‚ тем які заторкала „RBC”‚ були маєтки Російської Православної Церкви, присутність російських військ в Україні, корупція в Міністерстві культури і багатства Володимира Путіна та його родини. („The Washington Post”)

Бирлінґтон Коледж закривається

БИРЛІНҐТОН, Вермонт. — Бирлінґтон Коледж, мала приватна школа‚ яку в 2004-2011 роках очолювала Джейн Сендерс – дружина демократичного президентського кандидата Берні Сендерса – оголосив 16 травня, що він закривається 27 травня. Причиною закриття є „подавляючий тягар боргу”‚ який був узятий коледжом‚ коли його президентом була Дж. Сендерс. Школа набрала понад 10 млн. дол. позичок в 2011 році для закупу нерухомостей у зв’язку з пляном розширення. Хоч коледж обіцяв зібрати 2.6 млн. дол. пожертвами, контроль виявив‚ що зібрано лише 676 тис. дол. Адміністрація коледжу повідомила, що його 200 студентів зможуть „продовжувати свою освіту в сусідньому коледжі”. (CNN)

Росія має нову ракету 

МОСКВА. — Російський уряд повідомив 19 травня‚ що він має нову ракету далекого засягу для своєї системи антибалістичної зброї. Ракета може влучити в ціль на відстані до 250 миль. Це значно зменшує спроможність ворожої атаки з використанням бойових літаків. („United Press International”)

Коментарі закриті.