16 січня, 2016

Америка і світ

Вбито посадника міста

ТЕМІХКО, Мехіко. – Невідомі озброєні особи застрелили новообраного посадника міста Теміхко 33-літню Ґізелю Моту в її домі 2 січня, лише через 24 години після того‚ як вона почала урядувати в цьому місті, в стейті Морелос, за 55 миль від столиці. В місті є багато організованої злочинности й поширена торгівля наркотиками. Ґ. Мота обіцяла боротися з цими проблемами. Морелос найбільше терпить від вбивств через наркотики, хоч це явище поширене в цілій країні. За минуле десятиліття в Мехіко понад 100 тис. осіб були вбиті або пропали без вісті через наркотики. Президент Енріке Пена Нієто, котрий вже є при владі три роки, обіцяв зменшити число вбитих та заручників. („Французька Аґенція Новин”)

Ракета опинилася в Кубі

НЮ-ЙОРК. – 7 січня газета „Вол Стріт Джорнал” повідомила про американську ракету, яка зникла і опинилася в комуністичній Кубі. Хоч ракета типу „Гелфаєр” не була озброєна боєголовкою, ця справа викликала тривогу серед американських урядовців, акі побоюються‚ що новітня технологія опиниться в руках Росії, Китаю або Північної Кореї. Подорож ракети почалася в 2014 році, коли американська компанія вислала її з Фльориди до Еспанії на військові навчання НАТО. З Еспанії її мали повернути літаком до США. Якимось чином, навмисно чи випадково, ракету вислано автом до летовища в Парижі, а звідти французька державна авіолінія перевезла її до Куби. Американський уряд тепер розслідує цю справу. Не зважаючи на покращення відносин між Кубою та США, Вашінґтонові не вдалось дістати ракету назад. („Французька Аґенція Новин”)

Чи КНДР фальшувала старт ракети? 

ВАШІНҐТОН. — 8 січня комуністична Північна Корея опублікувала відеофільм‚ в якому нібито успішно випробовує старт ракети з ядерною боєголовкою з підводного човна. Наступного дня військові кола Південної Кореї сказали, що відео виглядає підробленим. 12 січня визначні американські експерти прийшли до такого ж висновку. Джан Шілінґ, спеціяліст з систем випуску ракет, ствердив, що Північна Корея не матиме підводного човна для випуску ядерних боєголовок до 2020 року. 6 січня Північна Корея здивувала світ своєю заявою, що її вдалося випробувати могутню водневу бомбу. Але тепер американські урядові та неурядові спеціялісти дуже скептично дивляться на цю заяву. Не є ясно, чи Північна Корея взагалі має ядерний пристрій досить малого розміру‚ щоб встановити його на ракету. („Ройтерс”)

Іран звільнив американських моряків

ВАШІНҐТОН. – Факт звільнення військових США підтвердили 13 січня в Пентагоні. 12 січня Іран затримав 10 американських моряків в районі острова Фарсі у своїх територіяльних водах. Раніше Тегеран визнав, що дії американських військових не мали ворожих намірів. Контр-адмірал Революційної ґвардії Ірану Алі Фадаві зазначив, що Іран отримав вибачення від США за порушення її територіяльних вод і відпустив моряків. За повідомленням С-Ен-Ен, моряків на власних човнах повернули в міжнародні води. Там їх зустрів американський військовий корабель „Анзіо”, де військові пройшли медичний огляд. Командування Військово-Морських Сил США розслідує обставини інциденту. („Голос Америки”)

У Польщі гинуть від морозу

ВАРШАВА. – Польський уряд повідомив 4 січня, що за попередніх два дні 21 особа померла в країні через сильні морози. В деяких місцях температура впала до мінус 4 ступенів. Дотепер найгірший випадок гіпотермії у Польщі стався 19-20 грудня 2009 року, коли замерзло 42 особи. Від часу Різдва цього року 14 осіб загинулу у польсько-словацьких горах Татрах, де більшість трагедій сталася на крижаних узгір’ях. Минулої зими померло 77 осіб в країні від гіпотермії, а рік перед тим – 78. („Французька Аґенція Новин”)

Зростає число мусульман у США

ВАШІНҐТОН. — Відомий центр „Пюв Рісирч Сентер“ опублікував 6 січня статистику про кількість мусульман у США. В минулому році в країні проживало 3.3 млн. мусульман, які творять приблизно 1 відс. населення США. Для порівняння, в країні проживає 5.7 млн. осіб. які ісповідують юдейську віру, а 2.1 млн. осіб – індуїзм. В деяких містах мусульмани становлять понад 1 відс. суспільства. Тому що Бюро перепису населення США не запитує про релігійну приналежність, немає офіційного урядового числа мусульман у США. Центр обчисляє, що у 2040 році мусульмани становитимуть другу найбільшу релігійну групу в Америці після християн. До 2050 року кількість мусульман у США досягне 8.1 млн. осіб. Понад половину зросту кількости мусульман в Америці за останніх п’ять років спричинила еміґрація. Приблизно те саме число американців переходить в іслям, що й тих‚ котрі покидають мусульманство. (www.pewresearch.org)

Країни обміняються територіями

ВІСЕ, Бельгія. – Бельгія та Голяндія дружньо обмінялися територіями‚ „бо це робить сенс”, – сказав Марсель Невен, посадник міста Вісе. Хоч Бельгія втратила малу частину своєї території‚ яка випинається в ріку Меюсе‚ котра розділює обидві країни, вона позбулася юридичного марева‚ котре розвинулося з роками‚ коли ріка звивалася навмання, перемінюючи територію‚ яка належала Бельгії на півострів‚ пов’язаний лише з Голяндією. Одначе, голяндці не могли іти там без дозволу бельгійців, а бельгійським урядовцям було дуже тяжко фізично дістатися на півострів. Підготовчий процес передання території закінчився. Сподіваються, що парляменти обидвох держав формально затвердять угоду в цьому році, майже два століття від коли теперішній кордон було встановлено у 1843 році. Бельгійський воєнний історик Лук де Вос сказав, що дружні відносини між сусідними країнами значно полегшили справу. („Асосієйтед Прес”) 

Вийшов звіт про фльоту Росії

ВАШІНҐТОН. – 30 грудня 2015 року появився 68-сторінковий звіт Управління військово-морської розвідки США під назвою „Російські ВМС: історичний перехіднй час”. Він окреслює зростаючу спроможність та загрозу російських ВМС. Звіт вказує, що захоплення Росією Криму може забльокувати доступ збройних сил США до Чорного або Балтійського морів. Нові російські підводні судна мають найновішу технологію і‚ мабуть‚ є найтихшими в світі. Ракети типу „Калібр” виявили свою спроможність в жовтні 2015 року, коли були вистрілені з російських кораблів в Каспійському морі на суходольні цілі в Сирії. Найновіші російські літаки типу Т-50 на нових авіоносцях можуть спричинити багато клопоту для США. Звіт визнає, що Росія терпить від санкцій та низьких цін за нафту, одначе рішуче наставлена‚ щоб створити модерні ВМС‚ які зможуть підірвати мілітарну перевагу Заходу. („Бизнес Інсайдер”)

Не виголошуватимуть звертання

ГЕДОН-ГАЙТС, Ню-Джерзі. — Студенти народної школи Ґленвю в містечку Гедон-Гайтс у південному Ню-Джерзі отримали несподівану лекцію про Конституцію. Від часу трагічних подій з 11 вересня 2001 року студенти щоденно проголошували „Боже‚ благослови Америку” після приречення вірности американському прапорові. Директор школи Сем Сасано сказав, що школа цього не вимагала й не заохочувала‚ студенти просто хотіли вшанувати пам’ять жертв цього терористичного акту, як також тих‚ що поспішив їм на допомогу. „Це ніколи не викликало жодних релігійних намірів. Це в основному був патріотичний жест хлопців і дівчат”, – сказав він. Одначе, Американська спілка за громадянські права (ACLU) написала школі листа, кажучи‚ що виголошення цих трьох слів є неконституційним. Не хотячи входити в коштовний судовий процес, директор 4 січня вислав листа родичам учнів, пояснюючи справу й кажучи, що школа знайде інший спосіб вшанування жертв національної трагедії. (Сі-Бі-Ес).

Напишіть відгук