19 травня, 2016

Америка і світ

Глядачів довелося евакуювати

МАНЧЕСТЕР. — Підозрілий пакунок спричинив 15 травня евакуацію глядачів з футбольного стадіону команди „Манчестер Юнайтед” 15 травня, за 20 хвилин перед початком змагань останнього дня весняного сезону англійської Прем’єр-ліґи. Стадіон має 75 тис. місць. Спеціяльний відділ поліції для ліквідації бомб встановив‚ що це був тільки навчальний пристрій, якого випадково залишила приватна компанія‚ яка переводила навчання. Відкликані змагання відбулися 17 травня. („Reuters”)

Канцлер Австрії зрезиґнував

ВІДЕНЬ. — Канцлер Австрії Вернер Файман зрезиґнував 10 травня. Він вказав на брак підтримки в своїй партії у намаганнях розв’язати кризу з міґрантами в країні. Минулого місяця його Соціял-демократична партія програла в першій турі президентських виборів. В. Файман був Канцлером від 2008 року. Це робило його другим – після Канцлера Німеччини Анґели Меркель – національним провідником в Европейському Союзі‚ який найдовше служив на своєму пості. („The Washington Post”)

Китай скритикував звіт США

ПЕКІН. — Міністерство оборони Китаю 15 травня скритикувало звіт Департаменту оборони США, кажучи‚ що звіт „перебільшує” так звану військову небезпеку Китаю. Комуністичний Китай висловив своє „сильне незадоволення та тверду опозицію” до звіту Пентагону, який був даний Конґресові США 13 травня. Звіт описує заходи Китаю в Південно-китайському морі, де Китай збудував та озброїв штучні острови на міжнародних водах‚ щоби мати контролю над торговельним шляхом. („Associated Press”)

Два футбольні клюби покарані

ЛОНДОН. — Англійська футбольна асоціяція 16 травня гостро покарала два лондонські клюби за те, що не контролювали своїх гравців. Під час змагань 2 травня, які закінчилися вислідом 2:2, двічі виникли гострі конфлікти на площі, а відтак фізичні бійки між багатьма змагунами відразу після останнього свистка. „Челсея” заплатить 540 тис. дол. кари, а „Тотенгам” – 325 тис. дол. („The Philadelphia Inquirer”)

Гиларі Клінтон має перевагу

НЮ-ЙОРК. — Опитування‚ проведені Аґенцією новин Ен-Бі-Сі впродовж другого тижня травня серед американців щодо можливої президентської кандидатури Гиларі Клінтон проти Дональда Трампа вказують, що 48 відс. виборців підтримують Г. Клінтон, а 45 відс. голосували б за Д. Трампа. Г. Клінтон користується підтримкою 84 відс. афроамериканців та 65 відс. латиноамериканців. Постає ключове питання: як голосуватимуть незалежні виборці? Згідно з опитуваннями, від 44 до 36 відс. їх підтримують Д. Трампа. (NBC)

НАТО готується до оборони

ЩЕЦІН, Польща. — Новий військовий відділ „швидкого реаґування” не зможе бути розміщений в східній Европі‚ якби дійшло до війни з Росією. Відділ з 5,000 вояків був би занадто вразливий під час стадії свого розташування в Польщі чи Прибалтиці, сказали газеті „Файненшал Таймс” два старші генерали НАТО. Рішення Росії драматично збільшити свої війська в Калінінґраді та її поважні військові сили на кордонах означає, що заплянований відділ НАТО був би швидко спустошений‚ якщо б спробував розміститися на схід від Німеччини, заявили генерали 15 травня. На вершинній зустрічі в липні у Варшаві, міністри альянсу оголосять серію заходів для практичної оборони територій своїх країн. Один з них – це буде розташування чотирьох батальйонів НАТО у трьох країнах Прибалтики та Польщі. Це буде „абсолютний мінімум”‚ сказав один старший польський дипломат. Керівники НАТО турбуються, що Росія спочатку вестиме „гібридну” війну, так як це робить в Україні, а відтак вибухне відкритий воєнний конфлікт. („Financial Times”)

Учні не готові до навчання

ВАШІНҐТОН. — Лише 37 відс. американських учнів старших кляс були академічно приготовані минулого року до університетських курсів математики й читання. Це було на 2 відс. менше‚ ніж у 2013 році. Ця статистика, яка була оприлюднена 11 травня, базувалася на стандартних іспитах‚ званих „Національна оцінка освітнього проґресу”. Вчителі й політики вже давно звертають увагу на те, що багато учнів отримують диплом про середню освіту‚ але не приготовані для навчання в коледжі чи до військової служби. З читання 49 відс. учнів азійського походження мали оцінку вищу від умілого рівня; подібну оцінку мали 46 відс. білих учнів, 25 відс. латиноамериканських і 17 відс. афроамериканських учнів. З математики 47 відс. учнів азійського походження мали оцінку вищу від умілого рівня; подібно мали 32 відс. білих, 12 відс. латиноамериканських і 7 відс. афроамериканських учнів. („The Wall Street Journal”)

Китай визнає „помилки” революції

ПЕКІН. — Офіціоз Комуністичної партії Китаю „Народний щоденник” надрукував редакційну статтю 17 травня у 50-ліття так званої „Культурної революції” в Китаї. Газета перестерегла перед дискусіями‚ які критикували б леґітимність партії, і визнала‚ що Китай мусить навчитися на „помилках” та закликала читачів гуртуватися під провідництвом Комуністичної партії й Президента Хі Ціньпінґа. Стаття перебила мовчанку домашньої преси у 50-ліття цієї події, пишучи‚ що „помилки Культурної революції більше не повторяться”. 16 травня 1966 року, за наказом партії‚ почалася політична кампанія для очищення партії та установ культури з „представників буржуазії”. Революція тривала 10 років. Згідно з партійною статистикою, понад 1.72 млн. людей вмерло від насилля та погромів в перших трьох роках. („World Affairs Journal”)

Міністер спорту Росії вибачився

МОСКВА. — Міністер спорту Росії Віталій Мутко звернувся з проханням допустити російських легкоатлетів до Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро в серпні. Він також вибачився за „так званий допінґ” серед „облудних” спортовців у статті‚ яку він написав 15 травня для лондонської газети „Сандей Таймс”. Москва намагається знесення ґльобальної заборони проти участи її легкоатлетів в змаганнях. Росія була усунена від членства у Міжнародній асоціяції легкоатлетичних федерацій (IAAF) після того‚ як незалежна комісія Всесвітнього антидопінґового аґентства (WADA) встановила‚ що в Росії існують широкомаштабні порушення. На лондонській Олімпіяді 2012 року Росія посіла друге місце за числом медалей після США. Президент WADA Крейґ Ріді сказав 14 травня в інтерв’ю для Бі-Бі-Сі, що є „дуже неправдоподібно”‚ щоб заборона була знесена перед цьогорічною Олімпіядою. („Reuters”)

У Багдаді загинуло 68 осіб

БАГДАД. — У столиці Іраку сталося кілька бомбових атак 17 травня, у яких загинуло щонайменше 68 людей і понад 100 отримали поранення. Найсерйозніша атака сталася в шиїтському районі аль-Шааб у північному районі столиці, де, за повідомленням посадових осіб, нападник-смертник підірвав вибухівку на велелюдному ринку. Відповідальність за атаку, від якої загинули щонайменше 34 особи і приблизно 70 отримали поранення, взяло на себе екстремістське угруповання „Іслямська держава” (ІД). Інша атака, у якій використано замінований автомобіль, сталася в районі Рашид у південній частині міста. Щонайменше шестеро людей загинуло і 22 отримали поранення. У шиїтському районі Садр-Ситі вибух замінованого автомобіля убив 19 людей і понад 20 отримали поранення. Четвертий вибух був у ресторані в північно-східному районі Габібія. Там загинуло дев’ятеро людей. Минулого тижня ІД взяла на себе відповідальність за хвилю атак в Багдаді, від яких загинуло понад 100 людей. Прем’єр-міністер Іраку Гайдер аль-Абаді визнав, що ІД намагається використати політичний хаос в країні з приводу політичних реформ. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.