12 травня, 2016

Америка і світ

Обама пом’якшив покарання 

ВАШІНҐТОН. — Президент США Барак Обама пом’якшив покарання для 58 в’язнів, засуджених за зловживання наркотиками. Майже одня третина з них відбувала довічне ув’язнення. У заяві Б. Обами 5 травня сказано, що немає сенсу вимагати довгі або довічні терміни ув’язнення для осіб‚ засуджених за ненасильницькі злочини у зв’язку з наркотиками. У Білому Домі повідомили, що число пом’якшених покарань удвічі більше‚ ніж за часу управління шести попередніх президентів. За час свого президенства Б. Обама зм’якшив покарання для 306 осіб, з яких 110 були засуджені на довічне ув’язнення. („Reuters”)

Що думають американці?

ВАШІНҐТОН. – Найновіші опитування‚ проведені в половині квітня компанією „Пю Рісирч Сентер”‚ вказують, що американці є поділені в своїх поглядах на місце США у світі. Висліди опитування були оприлюднені 5 травня. Більшість американців (57 відс.) хоче‚ щоб США займалися своїми проблемами, а не турбувалися іншими країнами. Лише 37 відс. кажуть, що США повинні допомагати іншим країнам. 41 відс. вважає‚ що США забагато роблять для розв’язання світових проблем‚ 27 відс. – що США замало роблять, а 28 відс. – що США якраз досить роблять. 35 відс. американців кажуть, що США повинні збільшити свої видатки на національну оборону‚ 24 відс. кажуть‚ що США повинні скоротити ці видатки, а 40 відс. задоволені теперішнім рівнем витрат на оборону. Опитування виявили велику розбіжність в цьому питанні між політичними партіями. Серед республіканців 61 відс. підтримує збільшення оборонних видатків. Тільки 20 відс. демократів і 31 відс. незалежних виборців погоджуються з цим. (www.pewresearch.org)

„Міс США” навернулася на християнство

ДІРБОРН-ГАЙТС, Мишиґен. – Ріма Факіг, перша мусульманка‚ яка отримала звання„Міс США”, навернулася на християнство минулого місяця. Народжена в Лівані, вона виграла конкурс „Міс США” 2010 року. Різні джерела повідомляють, що 30-літня Р. Факіг навернулася на християнство у зв’язку з своїм шлюбом 15 травня у Лівані. Її наречений Васім Салібі – режисер християнської музики, сам є маронітом-християнином. Р. Факіг практично підтвердила ці вістки 9 травня на своїй веб-сторінці. („Washington Times”)

Армія США рекордово скоротилась

ВАШІНҐТОН. — Особовий склад Армії США станом на березень становив 479,172 осіб. Армія США тепер є чисельно найменшою від 1940 року, коли її склад нараховував 269,023 вояків. Бюджет Пентагону передбачає, що вже до кінця фінансового 2016 року Армія начислятиме 475 тис. а у 2018 році – 450 тис. При цьому, резерва Армії США складається з 548,024 вояків, що доводить її загальну чисельність до 1,027,196 вояків. Згідно з пляном скорочення Армії, її загальна кількість на 30 вересня 2018 року має становити 980 тис. вояків. („Голос Америки”)

Поляки маніфестували за ЕС

ВАРШАВА. – Майже 250 тис. поляків вийшли на маніфестацію в центрі Варшави 7 травня‚ щоб виявити підтримку для членства своєї країни в Европейському Союзі (ЕС). Це була одна з найбільших демонстрацій від провалу комуністичного режиму в Польщі 1989 року. Багато учасників маршу також протестували проти теперішнього уряду, який, на їхню думку, підриває демократію. Минулого місяця три колишні польські президенти, включно з Лехом Валенсою, звинуватили уряд в антиконституційних діях та закликали громадян „боронити демократію”. Праві партії та їхні прихильники організували контрдемонстрацію 7 травня у Варшаві, стягнувши 4,000 учасників, котрі виступали з гаслами проти членства Польщі в ЕС, бо це означатиме що країна буде „під диктатом Брюселю”. Хоч відносини Польщі з Евросоюзом охололи, ні Прем’єр-міністер Беата Шидло, ні сам Я. Качинський ніколи не ставили під сумнів членство Польщі в ЕС. („AFP”)

В Іраку знищено гроші ІД 

БАГДАД. – Мусульманська екстремістська група „Іслямська Держава” (ІД) опинилася в фінансовій кризі після того‚ як коаліція під проводом США знищила від 500 млн. до 800 млн. дол. їхніх грошових запасів. Генерал-майор Пітер Ґерстен, заступник коменданта для операцій та розвідки проти ІД, сказав репортерам в Багдаді 26 квітня‚ що коаліція завдала близько 20 авіоударів проти місць‚ де були накопичені гроші для бойовиків ІД. П. Ґерстен додав, що брак грошей зменшує число рекрутів для ІД і щомісяця їх число не первищує 200 осіб, що багато менше від минулорічного числа, коли їх було 1,500-2,000 щомісяця. ІД контролює смуги території Іраку та Сирії‚ де є нафтові поля, з яких ІД заробляє близько 500 млн. дол. щороку. Угруповання також накладає високі податки на 8 млн. населення‚ яке є під його контролею. („Newsweek”)

Ракетні бази скріплюють позиції НАТО

ЛОНДОН. – Розміщення ракетної оборонної системи НАТО в Румунії і Польщі 12-13 травня є важливою стадією нової позиції альянсу проти Москви. Це розміщення йде в парі з великомаштабними військовими навчаннями, які відбудуться в Польщі та країнах Прибалтики, і в яких США братимуть широку участь. У липні відбудеться у Варшаві вершинна зустріч країн НАТО, де Росія буде однією з головних тем обговорення. Росія вже заявила‚ що створить три нові військові дивізії на своєму західньому кордоні. Вона також погрожувала, що озброїть свої нові ракети „Іскандер” ядерними боєголовками та розмістить їх в Калінінґраді. („Boston Globe”)

Як голосуватимуть американці?

НЮ-ЙОРК. – Президентські вибори у США можуть перемінитися у конкурс непопулярности, згідно з результатами спільних опитувань аґенцій „Ройтерс” та „Іпсос”, які були оприлюднені 5 травня. Майже половина американських виборців кажуть, що головною причиною‚ чому вони голосуватимуть за Дональда Трампа чи Гиларі Клінтон є щоб не допустити до перемоги опонента. Висліди опитування вказують на зростаючий глибокий ідеологічний розкол у США на тлі президентських виборів. Ще 2014 року опитування‚ які провів „Пю Рісирч Сентер” показали‚ що понад чверті демократів і понад третини республіканців вважають що опозиція є „небезпечною для добробуту нації”. („Reuters”)

Ізраїль відкриє бюро в НАТО

ТЕЛЬ-АВІВ. — НАТО оголосило 3 травня‚ що воно дозволить Ізраїлеві відкрити своє бюро в штабквартирі альянсу в Брюселі. Це може допровадити до повноправного членства Ізраїля в НАТО. Альянс має 28 членів, включно з США, Канадою, державами-членами Европейського Союзу та іншими европейськими країнами. Ізраїльські високопосадовці підкреслили, що заява НАТО сталася після зосереджених дипломатичних зусиль США, Канади, Німеччини та інших европейських країн. („Israel Hayom”)

Ізраїль звинувачує інформатора

ЄРУСАЛИМ. – Ізраїль висунув формальне звинувачення проти ядерного інформатора Мордехая Вануну за те, що він зустрівся з американськими громадянами в Єрусалимі та за порушення інших судових обмежень. М. Вануну є колишнім працівником при ізраїльському ядерному реакторі. Він відсидів18 років в ізраїльській в’язниці за те, що передав деталі й світлини ядерної програми Ізраїля великобританській газеті в 1986 році. Ізраїль ніколи не підтверджував і не заперечував вісток про свою ядерну спроможність. Коли М. Вануну був випущений з тюрми 2004 року, Ізраїль заборонив йому розмовляти з чужинцями та виїжджати з країни. Згідно з звинуваченням‚ висуненим 8 травня, М. Вануну зустрівся з двома американцями в готелі у Єрусалимі 2013 року, змінив місце проживання‚ не повідомивши ізраїльську владу 2014 року, і розмовляв з ізраїльським телевізійним репортером 2015 року про свою працю при ядерному реакторові. („The New York Times”)

Коментарі закриті.