12 травня, 2016

Америка і світ

Думки американців про ЗМІ

ВАШІНҐТОН. – Американський Інститут Преси та аґенція новин „Асосієйтед Прес” провели весною опитування американців про ставлення до засобів масової інформації (ЗМІ). Висліди опитування оприлюднено 17 квітня. Для 85 відс. американців є дуже важливо‚ щоб щоденні ЗМІ були точними. 77 відс. сказало, що надзвичайно важливим є‚ щоб ЗМІ подавали повну інформацію. Для 68 відс. прозорість ЗМІ була найважливішою, а для 66 відс. – щоб ЗМІ збалянсовано подавали новини. 60 відс. сказало, що для них є надзвичайно важливим отримувати сучасні новини та інформації. 59 відс. американців перевіряють свої ЗМІ кілька разів щоденно‚ 20 відс. роблять це раз на день. Щодо довіри до американських ЗМІ, 52 відс. мають деяку довіру до них; 41 відс. не мають жодної довіри, а тільки 6 відс. мають багато довіри. (Associated Press)

Генерал звертає увагу на Росію

МОНС, Бельгія. — У своїму останньому інтерв’ю, уступаючий головнокомандувач НАТО, американський ген. Филип Брідлов, сказав що США потребують більше розвідувальних сателітів які зосереджуватимуться на зростаючій військовій потузі Москви. Він пригадав, що під час Холодної війни військові кола США мали 13 тис. аналітиків які зосереджувались на Росії, але до 2013 року їх число зменшилося до 1,000. Від часу російської анексії Криму, ген. Ф. Брідлов відверто говорив про небезпеку з боку „реваншистської Росії”, часто виступаючи з промовами і в Конґресі США про російську аґресію в Україні і небезпеку коли не буде задовільної реакції Америки. Після несподіваної інвазії та анексії Криму, виникла суперечка в розвідувальних колах США про те, чи було дано американським цивільним і військовим провідникам пересторогу про пляни російського Президента Володимира Путіна. Але ніхто не перечить, що США зосередили свою увагу на війни в Іраку та Афганістані, а не на Росії. Заступник секретаря оборони США Роберт Ворк сказав у інтерв’ю 29 квітня, що не тільки розвідувальні кола але й американські політики мали хибну думку про наміри Росії перед анексією Криму. Місце ген. Ф. Брідлова перебрав ген. Киртіс Скапароті, дотеперішній головнокомандувач Збройний Сил США в Кореї і один з колишніх головних командирів в Афганістані. Він підтримує надання летальної зброї Україні. Офіційні церемонії передачі командування відбулися 3 травня в Штутґарті в штабквартирі Европейського Командування США, і 4 травня в Монсі в штабквартирі військових сил НАТО. („Wall Street Journal”)

Багато американців не голосуватимуть

АСБИРІ-ПАРК, Ню-Джерзі. – Згідно з опитуваннями‚ проведеними при кінці квітня компанією „Расмусен Ріпортс“, якщо на президентських виборах в листопаді будуть два кандидати – Дональд Трамп і Гиларі Клінтон – то 24 відс. виборців не голосуватимуть за них. Висліди опитування були оприлюднені 29 квітня і показали, що Г. Клінтон і Д. Трамп одержали б по 38 відс. голосів. 16 відс. виборців готові в такому випадку голосувати за третього кандидата. Під час останніх 10 президентських виборів у США, тільки 52-62 відс. виборців брали участь в голосуванні. (www.rasmussenreports.com)

Росія застерігає Швецію проти НАТО

МОСКВА. — Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров перестеріг, що Росія здійснить нові військові заходи на своїх північних територіях якщо би Швеція рішила вступити до НАТО. Про це він заявив у інтерв’ю для шведської газети „Даґенс Нигетер”, яке було передруковане 28 квітня російським Міністерством закордонних справ (МЗС). Публічні опитування минулого вересня показали, що внаслідок російської аґресії в Україні 41 відс. шведів прихильно ставляться до членства в НАТО, а 39 відс. є проти. У відповідь, МЗС Швеції видало заяву, кажучи що „політику забезпечення Швеції вирішить Швеція, і ніхто інший”. У заяві також підтверджується, що Швеція є „військово позабльоковою” країною. („Newsweek”)

Еспанія видала наказ на арешт росіян

МАДРІД. – Еспанський суд видав розпорядження 3 травня на арешт 12 росіян, включно з деякими високопосадовцями, яких звинувачують у зв’язках з однією з найбільших російських кримінальних угруповань які оперують в Еспанії. Після 10-літнього розслідування діяльности „Банди Тамбова”, еспанська влада хоче‚ щоб провідники цієї групи – включно з Владиславом Резніком, депутатом Державної Думи Росії – стали перед судом в Еспанії. Серед інших названих визначних російських чиновиків до списку звинувачених включено генерала Миколу Аулова, заступника голови Федеральної служби контролі наркотиків Росії, який є колишнім колеґою Президента Володимира Путіна з часів КҐБ. В. Резнік в минулому заперечував свою вину, а Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка сказав два місяці тому‚ що Росія не дозволить на його екстрадицію. „Банду Тамбова” очолював Генадій Петров, котрий був заарештований в Еспанії 2008 року разом зі своєю дружиною, але пізніше втік з країни. Членам банди закидають вбивства, нелеґальне торгування зброєю та наркотиками, вимагання грошей, обман і відмивання грошей. Суддя Гозе де ла Мата написав в документі, що Г. Петров мав близькі зв’язки з російськими державними чиновниками і користувався підтримкою мережі адвокатів та інших осіб. Він також мав зв’язки з міжнародними кримінальними організаціями. У 2010 році засекречений дипломатичний звіт США назвав Росію „мафіозною державою”, в якій політичні партії працюють „рука-в-руку” з організованою злочинністю. Деякі прихильники колишнього аґента КҐБ Олександра Литвиненка, якого російські спецслужби отруїли радіоактивним елементом в 2006 році, кажуть‚ що він розслідував зв’язок між Москвою та цією еспанською бандою і може тому був замордованим. („Business Insider”)

Росія критикує „невдячність” Литви

СТОКГОЛЬМ. – Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що балтійські країни є „невдячні” Москві за те‚ що вона їх „відпустила в мирі” після розвалу СРСР 1991 року. Про це він заявив у інтерв’ю 29 квітня для шведської газети „Даґенс Нигетер”. С. Лавров критикував також Литву, називаючи її „найбільш аґресивною русофобською країною”‚ яка штовхає НАТО в „антиросійському напрямку”. Міністер закордонних справ Литви Лінас Лінкевічіюс назвав коментарі С. Лаврова „чистою пропаґандою”. Балтійські країни відновили свою незалежність в 1990-1991 роках після 50 років перебування під радянською окупацією. У січні 1991 року радянські війська пробували придушити незалежність Литви‚ внаслідок чого загинуло 14 осіб‚ а понад 700 було поранено. („US News and World Report”)

НАТО обмірковує розміщення військ

ШТУТҐАРТ, Німеччина. – НАТО обмірковує розміщення додаткових військ в Польщі та балтійських країнах, заявив Секретар оборони США Еш Картер під час візити до Німеччини 2 травня. Він додав‚ що ці війська будуть ротаційні і є частиною намагань запобігти дальшій російській аґресії. Хоч голова Пентагону не подав деталів цих плянів, газета „Вол Стріт Джорнал” 29 квітня написала‚ що континґент складатиметься з чотирьох батальйонів, кожний з яких матиме приблизно 1,000 чоловік. Це буде в додатку до спеціяльної військової частини в числі 5,000 вояків, яка була створена минулого року для швидкої реакції зі сторони альянсу. США мають приблизно 60 тис. вояків на постійній службі в Европі, а додаткових 4,000 є на ротаційній службі. Е. Картер заявив 3 травня під час відвідин штаб-квартири Европейського командування США в Штутґарті‚ що Росія порушила міжнародні норми своїми аґресивними діями та „брязканням зброєю”. Він додав: „Ми нe стараємось зробити з Росії ворога‚ але не помиляйтеся, ми боронитимемо наших союзників”. („USA Today”‚ „The Washington Post”)

Коментарі закриті.