23 квітня, 2016

Америка і світ

Конґресмен вказує на невдачу розвідки

ВАШІНҐТОН. — Конґресмен Девін Нунес, республіканець з Каліфорнії, який є головою Сенатської виборної комісії в справах розвідки, виступив 12 квітня на телевізійній програмі Сі-Ен-Ен. Він сказав що найбільшою невдачею американської розвідки від часів теракту 11 вересня 2001 року є неспроможність передбачати пляни та наміри російського режиму Володимира Путіна. Д. Нунес заявив, що США повинні були відразу підсилити своїх союзників в НАТО після російської анексії Криму. „Натомість ми продовжували переговорювати з росіянами, а вони тоді наїхали на східню Україну”, – сказав конґресмен, додаючи, що Америка „недооцінювала Путіна впродовж багатьох років”. (Сі-Ен-Ен)

В Бразилії буде імпічмент президента

БРАЗИЛІА. — Законодавці нижчої палати Конґресу Бразилії проголосували 17 квітня щоби розпочати процес імпічмемнту Президента Ділми Русеф. Десятки тисяч громадян спостерігало біля Конґресу за голосуванням на великих телевізійних екранах. Із 513 делеґатів, дві треті, тобто 342, проголосувало після п’ятьох бурхливих годин передати справу Сенатові, який рішатиме в травні чи буде суд над президентом цієї найбільшої латиноамериканської країни. Аналітики сподіваються позитивної реакції фінансових ринків, які розчисляють на відхід 68-літньої Д. Русеф та приходу до влади нового уряду який зможе зрушити економіку зі застою. Критики називають це переворотом проти президента та її лівого уряду. ЇЇ закидають маніпуляцію бюджетовими цифрами щоби прикрити урядовий дефіцит під час її перевибору в 2014 році. Багато бразилійців вважають її відповідальною за глибоку рецесію в країні та масивний корупційний скандал довкола державної нафтової компанії Петробрас. Опитування вказують що вона користується підтримкою тільки 10 відс. населення. Правдоподібно, Сенат затвердить імпічмент і тоді Д. Русеф змусить уступити на період до 180 днів коли відбуватиметься суд. На її місце прийде Віце-президент Міхель Темер, колишній прихильник але тепер опонент. Якщо Сенат затвердить імпічмент голосами двох третіх членів, Д. Русеф буде усунена від влади а М. Темер залишиться президентом до виборів в 2018 році. (Французька Аґенція Новин)

В Росії закликають до суворих заходів 

МОСКВА. – Голова Слідчого комітету Росії Олександер Бастрикін 18 квітня закликав до застосування суворих заходів в обмеженні громадянських прав, включно з контролею доступу до інтернету та забороною критики Росії з приводу анексії Криму. На його думку, це потрібно‚ щоб протидіяти „нищівним” впливам США. Він хвалив комуністичний Китай за обмеження доступу до інтернету, кажучи‚ що Росія повинна так само чинити для „охорони національного інформаційного простору”. (Французька Аґенція Новин)

Інцидент обговорять на рівні НАТО

ВАШІНҐТОН. – Інцидент в Балтійському морі, коли російські літаки на небезпечній відстані здійснювали маневри над американським ескадреним міноносцем‚ стане предметом дискусії на найближчому засіданні Ради „Росія-НАТО“. 12 квітня російські винищувачі кілька разів пролетіли над американським кораблем „Дональд Кук”. Небезпечний маневр бомбардувальники повторили кілька разів. Су-24 летів так низько, що навіть здіймав хвилі на воді. Капітан корабля заявив, що дії пілота йому видалися непрофесійними й небезпечними, однак він не вжив жодних заходів, окрім безуспішних спроб поговорити з російським пілотом через радіозв’язок. Державний Департамент США плянує обговорити ситуацію з Міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. 16 квітня російський винищувач Су-27 перехопив американський військовий розвідувальний літак в повітряному просторі над тією ж Балтикою. Державний секретар США Джон Кері попередив, що США мали право збити російські військові літаки в ході імітації атаки на американський військовий корабель. („Голос Америки”)

Великобританія підтримує США

ЛОНДОН. – Великобританія заявила 18 квітня‚ що вона підтримає США у майбутньому рішенні міжнародного трибуналу в справі‚ яка оспорює леґальність широких територіяльних претензій комуністичного Китаю в Південнокитайському морі. Пекін каже‚ що Постійний арбітраційний суд в Газі не має юрисдикції в справі, яку подали до суду Філіпіни в 2013 році й яка має бути вирішена найближчими місяцями. Міністер закордонних справ Великобританії Гюґо Сваєр сказав, що зростаюче напруження в тому реґіоні спричинене діями Китаю. Він заперечив думку‚ що Великобританія не ставитиме виклик Пекінові‚ тому що вона хоче мати китайські інвестиції. Минулого жовтня обидві країни погодилися на комерційні домовлення вартістю 46 млрд. дол. („Файненшал Таймс”)

Що думають американці про кандидатів

НЮ-ЙОРК. – Аґенція новин Ен-Бі-Сі Нюз і газета „Вол Стріт Джорнал” провели опитування в першій половині квітня про те, як американці дивляться на цьогорічних президентських кандидатів. Висліди були оприлюднені 19 квітня. Серед зареєстрованих виборців 68 відс. сказали‚ що не можуть собі уявити‚ щоб вони голосували за Дональда Трампа. 61 відс. сказали те саме про Теда Круза, а 58 відс. – про Гиларі Клінтон. 65 відс. виборців мають неґативну опінію про Д. Трампа, а 56 відс. неґативно дивляться на Г. Клінтон. Виборці вважають‚ що Г. Клінтон могла б перемогти Д. Трампа на 12 відс., а Т. Круза – на 2 відс. Але Джон Кейсик переміг би Г. Клінтон на 12 відс. Серед демократів 73 відс. були б задоволені‚ якби їхня партія номінувала Г. Клінтон на президента. Серед республіканців, 63 відс. були б задоволені номінацією Д. Трампа. Щодо Президента Барака Обами 50 відс. схвалюють його економічну політику, але лише 41 відс. схвалюють його закордонну політику. (Ен-Бі-Сі)

Державний секретар відвідав Гірошіму

ГІРОШІМА, Японія — Державний секретар США Джон Кері відвідав меморіяльний комплекс в Гірошімі, яка зазнала атомного бомбардування 1945 року. Він став першим державним секретарем, який відвідав Гірошіму. За його словами, Гірошіма „нагадує кожному про надзвичайну складність вибору на війні та про те, що війна робить з людьми, спільнотами, країнами, світом”. Під час візити Дж. Кері разом з іншими міністрами закордонних справ країн „Великої сімки“ поклав вінок у пам’ять жертв ядерного вибуху. Вони теж відвідали місце, над яким вибухнула атомна бомба у 1945 році, а також музей, у якому розповідаються історії життя тих жителів міста, які загинули від вибуху. Бомбардування Гірошіми стало першим в історії випадком бойового застосування атомної зброї. Безпосередніми жертвами вибуху стали близько 70 тис. людей, 140 тис. померли до кінця року від наслідків бомбардування. Візита Дж. Кері 11 квітня, за його словами, мала на меті „віддати шану тим, хто загинув”. Ще одна ціль його візити – посилення дружніх відносин між США та Японією, особливо у світлі все більших тривог щодо територіяльних претензій Китаю в Азії, які торкаються інтересів Японії та інших союзників США в реґіоні. („Голос Америки”)

Розбився російський гелікоптер в Сирії

ГОМС, Сирія. — Російський гелікоптер Мі-28 розбився 12 квітня недалеко міста Гомс в центральній Сирії. Міністерство оборони Росії повідомили‚ що обидва члени залоги загинули‚ а гелікоптер розбився з технічних причин. Мі-28 є бойовий гелікоптер, який появився в Сирії в листопаді минулого року, але тільки недавно почав брати ширшу участь в бойових діях. Він може летіти зі швидкістю 150 миль на годину. Хоча минулого місяця Президент Росії Володимир Путін заповів‚ що російські війська залишать Сирію, підтримка Росії для сирійського президента Башара аль-Асада триває, як свідчить ця аварія. У Сирії залишилось ще велике число російських бойових літаків та гелікоптерів, які допомагають російським спецслужбам на землі скеровувати підтримку з повітря. („Вашінґтон Пост”)

Коментарі закриті.