13 квітня, 2016

Америка і світ

Венесуеля проголосила вільні дні

КАРАКАС. — Президент Венесуелі Ніколяс Мадуро проголосив 6 квітня, що всі п’ятниці впродовж наступних двох місяців будуть святами. Таким чином уряд намагається заощадити електрику в країні. Політична опозиція скритикувала цей крок як необачний, у світлі гострої рецесії, нестачі їжі й медицини, та високої інфляції. За обчисленнями Інституту Кейто, Венесуеля є найбільше знедоленою країною у світі вже третій рік підряд. На другому місці є Україна. Відтак слідують Бразилія, Арґентина, Південна Африка та Російська Федерація. („Ройтерс”)

Армія дозволила бороду й турбан

ВАШІНҐТОН. — Секретар Армії США Дебораг Вада 30 березня повідомила капітана Сімратпалу Сінґга, що він має право мати бороду й носити турбан згідно з вимогами його сикхської віри. Раніше минулого місяця Окружний суд США, у відповідь на позов капітана, тимчасово заборонив Армії переводити спеціяльну перевірку‚ щоб він довів‚ що може правильно носити шолом і газову маску. Тепер це рішення Армії припинило судову справу. С. Сінґг, який служить в інженерському батальйоні у Вірджінії, з відзначенням служив в бойовій зоні в Афганістані у 2012 році. Впродовж 10 років взірцевої служби, включно з перебуванням у військовій академії у Вест-Пойнті, він завжди зголював бороду, стригся і носив головний убір згідно з військовими приписами. (www.military.com)

Північна Корея має ядерні ракети

СЕУЛ. — Південна Корея вважає‚ що її північний сусід може озброїти ракети середнього засягу ядерною боєголовкою. Про це офіційно повідомили 5 квітня південнокорейські чиновники. Вони вважають, що комуністична Північна Корея може запустити однотонну бойову головку на балістичній ракеті на відстані 1,243 миль, таким чином загрожуючи американським військовим базам в Піведенній Кореї та Японії. Представник Пентагону капітан Джеф Дейвіс підтвердив, що Північна Корея хвалилася такою спроможністю, але не продемонструвала її. Пхеньян настоює на розвитку своєї ядерної програми, не зважаючи на додаткові санкції накладені ООН минулого місяця. (Сі-Ен-Ен)

Не буде більше „нелеґальних чужоземців”

ВАШІНҐТОН. — Бібліотека Конґресу США не буде більше вживати визначення „нелеґальні чужоземці” як бібліографічний термін, який вона вживала від 1980 року. У своїй заяві 22 березня, бібліотека вказує‚ що це визначення вважають образливим в деяких колах, так що „Асосієйтед Прес” перестала вживати його два роки тому. Тепер вживатимуться терміни „негромадяни” та „недозволені еміґранти”. („Лос-Анджелес Таймс”)

Студенти не сплачують своїх боргів

ВАШІНҐТОН. — Понад 40 відс. американців, котрі позичили гроші від уряду на вищі студії, не сплачують своїх боргів. Про це йдеться у звіті Департаменту освіти США, опублікованому 7 квітня. Це викликає занепокоєння уряду тим‚ що понад 200 млрд. дол. боргу ніколи не будуть сплачені. На початку цього року 43 відс. з 22 млн. американців‚ які отримали федеральні студентські позички‚ не сплачували їх. Департамент освіти створив спеціяльний відділ‚ щоб вивчити психологію позичальників і причини чому вони не сплачують боргу. Деякі політики критикують уряд за те, що він позичає гроші з легкої руки‚ не перевіривши кредитного стану позичальників, не вимагаючи підпису співпозичальників, не дивлячись на спроможність позичальників виконувати вимоги коледжових студій. Вживаючи приватні аґенції для збирання боргів, Департамент освіти зібрав 176 млн. дол. за останню чверть минулого року, стягаючи ці гроші від заробітньої платні боржників. Одначе, Американська спілка громадських свобід (ACLU) подала позов до суду при кінці березня, вважаючи‚ що ці аґенції можуть дискримінувати проти афроамериканських та еспаномовних боржників. („Вол Стріт Джорнал”)

Президент боронить Гиларі Клінтон

НЮ-ЙОРК. — Президент США Барак Обама сказав, що демократичний кандидат на президента Гиларі Клінтон ніколи не ризикувала безпекою країни‚ коли користувалася електрон-ною поштою на посаді Державного секретаря. Виступаючи на програмі „Факс Нюз” 10 квітня, президент сказав що Г. Клінтон зрозуміла свою недбалість‚ коли вона вживала приватний комп’ютер для урядових справ. Одначе, він додав‚ що вона відмінно служила чотири роки на цьому пості. Уряд забороняє користуватися приватним комп’ютером для висилання або зберігання засекречених інформацій. Президент сказав, що Департaмент юстиції розслідує цю справу без упереджень, „тому що ніхто не є поза законом”. Республіканські кандидати на президента вказують на цю контроверсію як на доказ, що Г. Клінтон не може бути президентом. („Ройтерс”)

Ракета сіла на морську плятформу

ПОРТ-КАНАВЕРАЛ, Фльорида. — 8 квітня американська приватна компанія „SpaceX“ вперше провела успішне повернення першого ступеня ракети „Falcon 9“ на плавучу плятформу в Атлантичному океані, в районі Порт-Канаверал. Цей успіх дозволить в майбутньому спростити доставку вантажів на Міжнародну Космічну Станцію багаторазовими ракетами-носіями. Ця перша (після низки невдач) посадка на морську плятформу багаторазової ракети-носія, створеної компанією „SpaceX“, яка належить мільярдерові Ілонові Маску, приведе в майбутньому до значного зниження коштів запусків космічних апаратів і дозволить американській стороні відмовитися від використання російських ракет для доставки вантажів на орбіту. За словами І. Маска, в майбутньому перший ступінь ракети можна буде модернізувати і використовувати до 100 разів. Президент США Барак Обама привітав розробників з успішним приземленням ракети: „Завдяки таким іноваторам, як ви та NASA, Америка продовжує своє провідництво у дослідженні космосу”. („Голос Америки”)

Відбудеться засідання Ради „НАТО-Росія“

БРЮСЕЛЬ. — Перше засідання Ради „НАТО-Росія“ від 2014 року відбудеться 20 квітня в штабі НАТО. Представниця НАТО Кармен Ромеро сказала 12 квітня‚ що на порядку нарад буде криза в Україні та виконання Мінських домовленостей‚ щоб припинити бойові дії на Донбасі. 2014 року НАТО призупинило всю практичну співпрацю з Москвою через аґресивні російські дії в Україні. („Ю Ес Нюз енд Ворлд Ріпорт”)

Придбають будинок‚ де народився Гітлер 

ВІДЕНЬ. — Уряд Австрії має намір примусово придбати будинок, в якому народився Адольф Гітлер, щоб перешкодити неонацистам перетворити його в місце поклоніння фюрерові. За словами представника австрійського Міністерства внутрішніх справ, таке рішення було ухвалене після кількох років консультацій. А. Гітлер народився у квітні 1889 року в Австрії, в місті Бравнав-ам-Ін, у триповерховій будівлі, розташованій неподалік кордону з Німеччиною. З 1972 року уряд орендував її у його власника для потреб Центру допомоги людям з обмеженими можливостями. Однак з 2011 року будинок був порожній через суперечку між владою та офіційною власницею Ґерліндою Помер, яка відмовилася надавати дозвіл на ремонт будівлі. Тепер вона отримає компенсацію. Наразі невідомо, що уряд плянує зробити з будинком. Існує кілька пропозицій щодо цього: перетворити на багатоквартирний будинок, центр освіти для дорослих, музей або ж осередок протистояння з нацистським минулим. Також були пропозиції щодо знесення будівлі, а один російський депутат пропонував викупити її та підірвати. На будинку немає жодних позначень щодо його минулого, окрім каменя поруч, на якому висічені слова: „Ніколи знову фашизму. У пам’ять про мільйони загиблих” Ім’я А. Гітлера не згадується. (Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.