7 квітня, 2016

Америка і світ

Пентагон посилює присутність США

ВАШІНҐТОН. – Пентагон приготував пляни постійного розташування американських вояків, танків та інших бронемашин вздовж східнього кордону НАТО‚ щоб запобігти російській аґресії. Це було б перше великомаштабне розташування від часу закінчення „Холодної війни“. Заступник секретаря оборони США Роберт Ворк сказав 30 березня, що ці нові пляни повинні заспокоїти ті країни на східньому кордоні НАТО, які висловили своє стурбовання‚ чи США готова їх боронити у разі інтервенції Президента Росії Володимира Путіна за зразком його дій в Україні. Р. Ворк підкреслив, що ці нові позиції матимуть найкращу і наймодернішу зброю в реґіоні. Білий Дім схвалив ці пляни, на які ще потрібно згоди Конґресу. Генерал-лейтенант Бен Гаджес, командир американських військ в Европі, сказав‚ що пляни означають постійну присутність військ США на східньому кордоні. („Вол Стріт Джорнал”)

Суд виступив проти президента

ЙОГАНЕСБУРҐ. – Президент Південно-Африканської Республіки Джейкоб Зума порушив Конституцію країни‚ коли не повернув мільони долярів з державних фондів, які були ужиті для оновлення його дому. Таким було рішення Конституційного суду від 31 березня. Хоч президент ще надалі користується підтримкою своєї партії – Африканського національного конґресу (АНК), головна опозиційна партія – Демократичний альянс – заявила, що вона негайно розпочинатиме процедуру імпічменту президента. Суд також ствердив, що парлямент, у якому переважають члени АНК, не виконав своїх обов’язків‚ коли не притягнув президента до відповідальности за цей вчинок. П’ять провідних членів АНК відвідали президента 1 квітня і намовляли його до відставки, але він рішуче відмовився. („Асосієйтед Прес”)

Жінки є релігійнішими

ВАШІНҐТОН. – Відомий дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” опублікував 22 березня висліди своїх студій, які вказують‚ що жінки є більше релігійними від чоловіків. Дослідники включили у засяг своїх студій, які тривали від 2008 до 2015 року, 84 країни і шість категорій: християн, мусульман, буддистів, індуїстів, юдеїв та осіб без офіційної релігійної приналежности. Вчені прийшли до висновку, що на загал, жінки є релігійнішими від чоловіків, особливо серед християн. (www.pewresearch.org)

Суд звільнив оборонця людських прав

БАКУ. – Верховний суд Азербайджану звільнив Інітіґама Алієва, оборонця людських прав, котрий провів останні два роки у в’язниці. Його засуджено за економічні злочини, але критики кажуть що це була відплата за його діяльність. Рішення суду 28 березня було одним з кількох минулого місяця, які принесли свободу 16 ув’язненим активістам й журналістам. („Асосієйтед Прес”)

Суддя видав наказ на арешт

ЧИКАҐО. – Суддя Окружного суду США у північному Ілиної Джан Дераг 30 березня видав наказ на арешт колишнього конґресмена-демократа Мел Рейнолдса, якому федеральний уряд закидає податкові злочини. М. Рейнолдс відмовляється повернутися до Чикаґо, кажучи‚ що він опікується своєю хворою 23-річною донькою в Південній Африці. Він відмовився від коментарів про наказ судді на арешт. Йоґо адвокат Ричард Клінґ сказав газеті „Чикаґо Трібюн”‚ що він попередив М. Рейнолдса. („Асосієйтед Прес”)

Бойовики ІД вбили своїх членів

БЕЙРУТ. – Екстремістське мусульманське бойове угруповання „Іслямська Держава” (ІД) вбило 15 своїх членів. Це була найбільша екзекуція служб безпеки ІД в Сирії. Про це повідомила 3 червня Сирійська спостережна група з людських прав. Вбивства сталися після арешту 35 членів ІД в сирійському місті Раква 2 червня у зв’язку з вбивством високопоставленого чиновника ІД Абу Гіджа аль-Тунісі, котрий загинув під час авіоударів 30 березня. („Ройтерс”)

Конфлікт сягає Німеччини

БЕРЛІН. – 27 березня місцева поліція в баварському містечку Ашафенбурґу заарештувала 36 курдів, котрі напали на 600 турецьких демонстрантів‚ які протестували проти тероризму „Іслямської Держави” й Курдинстанської робітничої партії. В Німеччині проживає 1.5 млн. турків, більше ніж в якій-небудь країні поза Туреччиною. Тепер німецькі чиновники побоюються, що це тільки найновіший удар в серії конфліктів між турками та курдами. Німецька газета „Дер Вестерн” опублікувала статтю 31 березня‚ в якій пише, що курдсько-турецький конфлікт зростає і поширюється у різних західніх містах Німеччини. Турецькі еміґранти в Німеччині мають право голосувати в своїй батьківщині. У 2014 році Німеччина вперше дозволила турецьким громадянам безпосередньо голосувати з Берліну у виборах свого президента. З цією метою турецький уряд винайняв найбільший стадіон в Берліні‚ щоб прийняти 140 тис. виборців. („Вашінґтон Пост”)

Конґресмен вимагає відповіді

ВАШІНҐТОН. – Конґресмен-республіканець Джеф Мілер з Фльориди вимагає відповіді від Департаменту ветеранських справ (VА) про те, як колишня працівниця департменту Елізабет Рівера‚ яку було звільнено з праці після того‚ як суд визнав її винною в участі у збройному пограбуванні в 2015 році‚ могла повернутися до своєї праці. У своєму листі 22 березня до секретаря VA Баба МекДональда, конґресмен‚ котрий є головою Конґресового комітету для ветеранських справ‚ описує справу Е. Рівери, котра працювала у ветеранському шпиталі в Порто-Ріко. Відтак він пише, що профспілка Е. Рівери сказала, що її начальник не може її звільнити‚ тому що він сам був визнаний винним в кримінальному суді. Представник шпиталю Аксель Роман сказав, що згідно з федеральним законом кримінальні звинувачення чи визнання вини не означають автоматичного звільнення з федеральної посади. (www.military.com)

Ким Филбі хвалився своїм шпигунством

ЛОНДОН. – Кім Филбі, подвійний аґент‚ котрий зрадив свою батьківщину, шпигуючи для СРСР‚ хвалився у відеофільмі для членів Стазі (розвідчої служби Німецької Демократичної Республіки)‚ як легко було йому перехитрити британських чиновників. Фільм, який Бі-Бі-Сі недавно знайшла в берлінських архівах Стазі і виставила на інтернеті 4 квітня, був зроблений з його промови у 1981 році. 76-літній К. Филбі помер в 1988 році у Москві, куди втік у 1963 році. У своєму oдногодинному викладі англійською мовою він звертається до авдієнції словами „дорогі товариші”. Він з гумором розповідає про свої „30 років у ворожому таборі”. Він часто виносив таємні матеріяли з праці, вечером давав їх аґентам СРСР для фотографування, а наступного ранку відносив назад. К. Филбі був головою британської контррозвідки, знаної як МІ6. Він перестеріг своїх британських подвійних аґентів Ґая Бирджеса та Дональда Макліна, котрі втекли до Москви ще у 1951 році. Разом з ними співпрацював четвертий подвійний аґент Ентоні Блант, котрий в 1964 році розкрив інших в заміну за повний імунітет від британського уряду та обіцянку тримати його зізнання в повній таємниці аж до 1979 року. („Ню-Йорк Таймс”)

Ґейтс каже що Обама обманув його

ВАШІНҐТОН. – Колишній секретар оборони США Роберт Ґейтс заявив, що Президент Барак Обама обманув його щодо скорочення бюджету для Пентагону. У інтерв’ю для „Факс Ноз” 1 квітня Р. Ґейтс сказав що Б. Обама обіцяв йому‚ що не буде жодних поважних змін на якийсь час в бюджеті на оборону країни. На запит, чи президент дотримав свого слова, Р. Ґейтс відповів: „Я думаю‚ що він почав, м’яко кажучи, нервувати”. Р. Ґейтсові було сказано значно скоротити оборонний бюджет після того, як він уже радикально скоротив його. Р. Гейтс додав, що перестерігав президента від скорочення військового бюджету‚ щоб не наразити війська США на небезпеку. (www.thehill.com)

Коментарі закриті.