1 квітня, 2016

Америка і світ

Військовий суд засудив за коментарі

ВАШІНҐТОН. — Найвищий апеляційний військовий суд США підтримав рішення військового трибуналу проти колишнього вояка за його коментарі щодо Президента Барака Обами. Ерик Реперт з Мізурі служив у війську в Гаваї 2012 року і висловив расистські почуття щодо президента в ніч, коли його перевибрано. Апеляційний суд США для Збройних Сил 18 березня вирішив голосами 3:2, що правила для військовослужбовців відрізняються від федерального закону у світлі Першої поправки до Конституції, яка ґарантує свободу слова. (www.miltary.com)

Китай натискає на критиків президента

ПЕКІН. — Комуністичний уряд Китаю натискає на критиків Президента Хі Ціньпінґа. 25 березня Вен Юнчао, оборонець людських прав, котрий проживає в Ню-Йорку, сказав, що поліція затримала трьох членів його родини в Китаї після появи відкритого листа на маловідомій веб-сторінці новин, яка є контрольована державою. В. Юнчао заперечує свою причетність до цього листа. Лист, який підписали „вірні члени Комуністичної партії”, закликав президента зрезиґнувати за його зростаючий автократизм, який спричинив „безпрецедентні проблеми у всіх політичних, економічних, ідеологічних та культурних сферах”. („Файненшал Таймс”)

Знайдено уламки зниклого літака

СІДНЕЙ. — Австралійські офіційні чинники заявили 23 березня, що два уламки, які знайдено на узбережжі Мозамбіку в східньому районі Африки – це, дуже ймовірно, з малязійського літака Боїнґ 777, який пропав два роки тому. Один уламок, металеву частину довжиною в один метр, знайшов на початку березня на березі Індійського океану американський юрист і шукач пригод. Натомість південноафриканський підліток знайшов інший уламок на пляжі під час вакацій у грудні 2015 року. У заяві міністра транспорту Австралії Дарена Честера сказано, що результати аналізи уламків „майже напевно” вказують на те, що вони з літака лету 370, який пропав без сліду з 239 пасажирами і членами екіпажу під час лету з Куала-Лумпура до Пекіна 8 березня 2014 року. Представники авіотранспорту вважають, що літак упав у води Індійського океану десь неподалік узбережжя Мозамбіку. („Голос Америки”)

Фідель Кастро критикує Барака Обаму

ГАВАНА. — Колишній диктатор Куби Фідель Кастро скритикував Президента Барака Обаму за те, що він „солодко говорив” до кубинського народу під час своєї триденної візити, але проіґнорував досягнення комуністичної влади. Думки 89-літнього Ф. Кастра, який керував державою 47 літ аж поки не передав владу своєму братові в 2006 році, були опубліковані 28 березня у всіх засобах масової інформації , які є під контролею держави. У відповідь, представник Білого Дому Джаш Ирнест заявив, що „Президент Обама неодноразово підкреслив в приватних зустрічах з Президентом Кастро і також публічно у промові до кубинського народу, що зобов’язання США людським правам є солідне як скеля і це не зміниться”. Б. Обама не зустрічався з Ф. Кастро під час своєї візити і не згадував його публічно. („Ройтерс”)

Розбився російський військовий літак

ЧЕРНІГІВКА, Росія. — 30 березня російський військовий літак Су-25 впав в селі Чернігівка у Приморському краї Російської Федерації. Пілотові вдалося врятуватися. За попередньою інформацією, аварія сталася через відмову моторів. Водночас в Міністерстві оборони Росії відзначили, що на землі жертв не було, навчальний лет виконувався без боєкомплекту. На місце події виїхали медики і рятувальники. Очевидці повідомляли про вибухи і про стовп чорного диму в районі падіння. При падінні штурмовик зачепив господарські споруди, які загорілися. (Бі-Бі-Сі)

Директори шкіл стануть перед судом

ДІТРОЙТ. — Федеральні прокурори 29 березня звинуватили 13 теперішніх та колишніх директорів дітройтських шкіл у хабарництві та підкупі. Закиди оприлюднено один місяць після того, як губернатор Рік Снайдер призначив федерального суддю для розгляду поважних фінансових проблем дітройтських шкіл, які мають 3.5 млрд. дол. боргу. Ці самі звинувачення висунено проти 74-літнього підприємця Нормена Шай, який постачав матеріяли для шкіл в 2002-2015 роках на суму 2.7 млн. дол. („Ройтерс”)

Радована Караджича визнали винним

ГАҐА. — Міжнародній трибунал щодо колишньої Юґославії ухвалив рішення, що колишній провідник боснійських сербів Радован Караджич винен у геноциді в Сребрениці в 1995 році, а також в інших воєнних злочинах, за які йому було висунуто звинувачення. Р. Караджич засуджений до 40 років тюремного ув’язнення. Загалом його визнано винним 24 березня у 10-ох з 11 пунктів звинувачення. Геноцид у Сребрениці був один із найжахливіших і найбільших воєнних злочинів у сучасній европейській історії, скоєний під час Боснійської війни 13-22 липня 1995 року. Геноцид полягав у заплянованому масовому вбивстві боснійськими сербами боснійських мусульман. Р. Караджич також визнаний винним в організації нападів на мирних жителів і у вбивствах під час облоги міста Сараєво. Водночас він був визнаний невинним у геноциді в боснійських селах. 70-літній Р. Караджич – сербський політик, колишній президент Республіки Сербської в Боснії, найстарша політична постать у справах колишньої Юґославії, що розглядаються Міжнароднім трибуналом. („Голос Америки”)

Футбольна збірна США здобула перемогу

КОЛЮМБУС, Огайо. — У кваліфкаційному турі змагань до Чемпіонату світу, футбольна збірна США натрапила на труднощі 25 березня, коли вона програла на виїзді до збірної Ґватемалі вислідом 2:0. Одначе, на змагання у відповідь, які відбулися 29 березня в Огайо, американці переконливо виграли 4:0 і тепер не повинні мати більше проблем на дорозі до Чемпіонату світу, який відбудеться в 2018 році в Росії. („Спортс Ілюстрейтед”)

Вибух у Лагорі вбив 72 особи

ЛАГОР, Пакистан. — Угруповання „Джамаат-уль-Ахрар” заявило, що організувало напад 27 березня у парку в східньопакистанському місті Лагор, внаслідок якого загинули 72 особи, серед них 29 дітей, а щонайменше 300 осіб поранені. Це угруповання входить до руху пакистанських талібів. Як сказано в заяві групи, напад був спеціяльно націлений на християн, які святкували Великдень. Президент Пакистана Мамнун Гусейн засудив атаку, місцева влада оголосила триденну жалобу, а в інших частинах Пакистана проведуть один день жалоби за загиблими. „Джамаат-уль-Ахрар” відкололась від угруповання „Техрік і Талібан Пакистан”. Воно здійснило кілька інших нападів на пакистанських цивільних та силовиків за останні місяці. Вибух, який, як вважається, здійснив смертник, стався біля основних воріт парку, недалеко від дитячого майданчика. Лавреатка Нобелівської премії миру, пакистанка Малала Юсуфзай засудила вибух, написавши, що вона „спустошена безглуздим убивством невинних людей у Лагорі”. Пакистан раніше неодноразово страждав від нападів прибічників руху Талібан та пов’язаних із ним угруповань. Християни в Пакистані становлять менше ніж 2 відс. населення. Представник Генерального секретаря ООН Пан Кі Муна заявив, що глава організації закликав, щоб „винуватців цього обурливого терористичного акту негайно передати правосуддю”. Також США „найрішучішими словами” осудили атаку в Лагорі, називаючи її „боягузливим актом”. Заяву в цій справі зробив представник Національної ради безпеки Нед Прайс. (Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.